19.11.2019,  18:48:15 | 0 comentarii | 355 vizualizari GALERIE:     FOTO    
După „Povestea Apei, / „Apa – Minunea cea de toate zilele!”
de Corneliu BRAN

Un proiect de parteneriat educațional în școli este transpus în practică în această perioadă de către „Apa Serv” Valea Jiului, intitulat sugestiv: „Apa – Minunea cea de toate zile”. Marți, 19 noiembrie, am aflat în ce constă acest proiect și cine sunt partenerii operatorului regional de apă și canalizare.

Elevii, gazde bune
Dis-de-dimineață, după prima oră de studiu, în prima pauză a zilei, elevii singurei clase de a VII-a de la Școala Gimnazială din Colonia Petroșani, ce aparține ca și structură de Liceul Tehnologic Petroșani, au primit vizita directorului general de la Apa Serv, inginerul Cristian Ionică, însoțit de doamna director a liceului, profesor Camelia Paraschiv, și de dirigintele clasei, profesor Adriana Radu.
Vizita n-a fost una întâmplătoare și a fost legată de proiectul de care vorbeam mai sus, iar după „Povestea Apei”, în care au fost și sunt implicați elevi de la școli din Petrila, cei de la Apa Serv au venit, iată din nou, cu o poveste frumoasă și cu o inițiativă bună, chestiuni legate de apa cea de toate zilele și de modul cum este produsă apa potabilă și cum ajunge apoi în locuințele tuturor pentru a fi băută sau folosită la mâncare, la spălat și așa mai departe. Pe toată perioada acțiunii, elevii s-au dovedit a fi niște „gazde bune”, cum ne spunea directorul de la ape, dar, mai ales, niște ascultători atenți, cu întrebări ulterioare care mai de care mai istețe.

Echipa proiectului
Echipa de proiect este formată din: prof. Adriana Radu, coordonator, prof. Camelia Paraschiv, directorul liceului, prof. Mihaela Marița, director adjunct al liceului, și prof. Gheorghița Obogeanu, director adjunct al liceului. Și nu în ultimul rând, ing. Andrei Cristian Ionică, director general Apa Serv, și ing. Daniel Preda, responsabil relații publice Apa Serv, ambii în calitate de parteneri ai proiectului.

Ora de dirigenție
Directorul de la ape le-a vorbit tinerilor dintr-a VII-a despre însemnătatea apei și de rolul nostru, al tuturor, de a păstra un mediu curat și, implicit, albiile de ape curgătoare curate. Directorul a menționat faptul că fiecare tânăr poate să ajute la treaba asta atât cu informații pentru cei care poate nu știu sau sunt mai mici ca vârstă, fie cu chestiuni practice, în sensul că pot exista acțiuni de voluntariat privind ecologizarea, puterea exemplului fiind întotdeauna cea mai bună. Apoi, Cristian Ionică le-a povestit în mare despre o stație de tratare și despre o stație de epurare și i-a invitat pe copii în primăvară sau în cadrul unor acțiuni desfășurate în „Școala Altfel” să viziteze Stația de Tratare Jieț și, apoi, Stația de Epurare a Apelor Menajere de la Dănuțoni, ambele fiind în momentul de față printre cele mai modernizate stații de gen din țară, realizate prin proiecte europene.
Alături de director, câteva cuvinte a adresat și doamna director Camelia Paraschiv.
Firește că cei doi n-au vorbit de unii singuri o oră întreagă, nici n-ar fi fost normal așa, ei au primit o serie de întrebări din partea elevilor și la fiecare dintre acestea au răspuns. 
La final fiecare tânăr a primit un mic rucsac din partea celor de la Apa Serv, iar toată lumea a rămas mulțumită de acțiunea în sine, unică până acum pentru cei de la ape.

Directorul - mulțumit de interesul copiilor
„A fost o primă acțiune prin care noi mergem la orele de dirigenție ca să stăm de vorbă despre apă și despre activitatea noastră cu elevii și diriginții lor. La noi la stațiile de tratare și de epurare au venit până acum în vizită peste 500 de elevi. I-am văzut pe majoritatea dintre ei foarte interesați de modul cum ajunge apa în stația de tratare, de modul cum este ea prelucrată și tratată pentru a ajunge apoi curată și potabilă la robinetele locuințelor. Interes deosebit al copiilor a fost și pentru Dănuțoni, pentru instalațiile de-acolo de la stația de epurare. Acestea toate ne-au făcut să inițiem acest proiect, ca și cel de dinainte, Povestea Apei, astfel încât să mergem să stăm de vorbă cu elevii despre toate astea. Important de zis, vorbim de elevi care încă nu au ajuns să vadă aceste stații și care după această oră de dirigenție, vor avea, în etapa a II-a a proiectului, posibilitatea să vină cu diriginții lor, la Jieț sau la Dănuțoni, ori la Valea de Pești. Suntem mulțumiți de acțiunea de azi și de interesul acestor tineri despre activitatea Apa Serv și despre tot ce ține de noi legat de apă”, ne-a explicat la final Cristian Ionică. 

Ce urmează?
Acțiunile pe acest proiect, pentru care marți, 9 noiembrie, părțile, ne referim la profesori și cei din conducerea Apa Serv, au încheiat un frumos parteneriat, sunt diverse și se întind pe toată perioada anului școlar în curs.
Dacă în noiembrie vor exista ore de dirigenție prin care este prezentat proiectul, cunoașterea scopului și a obiectivelor acestuia, dar și a persoanelor implicate, în februarie 2020 sunt prevăzute vizite, cum spuneam, la Stația de Epurare a Apelor Menajere de la Dănuționi și a Stației de Tratare a Apei Jieț.
În martie, la anul, de Ziua Mondială a Apei va fi organizată o expoziție de desene realizate de elevii claselor V-VIII al acestei școli petroșenene, intitulată sugestiv: „Apa prin ochii copiilor”. Luna mai va aduce campania „Apa, minunea cea de toate zilele!”, prin care vor fi conștientizați elevii și locuitorii orașului de importanța economisirii apei. În acest sens campania va conține și o distribuire de fluturași cu informații și îndemnuri către cetățeni. În fine, la finalul anului școlar, în iunie, anul viitor, ultima acțiune din cadrul proiectului va aduce o drumeție, probabil mult așteptată încă de pe acum de elevi, care va cuprinde și o amplă acțiune de ecologizare, zona aleasă urmând a fi stabilită până atunci.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter