20.11.2019,  19:35:26 | 0 comentarii | 1501 vizualizari
O nouă carte a profesorului Mihai Petre
de Ziarul Vaii Jiului

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în ziua de 27 noiembrie 2019, ora 1700, la Galeria de Arte din municipiul Hunedoara, un eveniment cultural deosebit: lansarea volumului intitulat Birtul parcului, semnat de Mihai Petre, cunoscut scriitor și dascăl de limba și literatura română.  

Binecunoscut și apreciat profesor de limba și literatura română, doctor în filologie din anul 1983, Mihai Petre este autorul a numeroase studii și cărți de specialitate având ca temă toponimia românească și hunedoreană, studii de lingvistică generală și aplicată, publicate în reviste de profil și foarte apreciate de către specialiști. 
Profesorul Mihai Petre a educat numeroase generații de elevi cărora le-a transmis dragostea pentru lectură, pentru literatura de bună calitate, iar elevii lui i-au păstrat o frumoasă amintire. 
Pe lângă lucrările de specialitate, Mihai Petre a semnat și un volum de interviuri cu dascăli hunedoreni de ieri și de azi, Interviuri hunedorene, fiind, de asemenea, autorul volumelor Cretă color, inspirat din viața și atmosfera școlii românești, Corvin Caffé – pseudoroman cu un oltean de... Hunedoara, despre viața Hunedoarei precum și a unor oameni din Oltenia și Tăieri în alb, inspirat de experiența sa de profesor la Liceul Sanitar din Hunedoara. 
Romanul Birtul parcului, deși de mică întindere, reușește să fie un tablou veridic și limpede al unei perioade extrem de complicate și tulburi din istoria României: primii ani de după al Doilea Război Mondial cu întregul ei cortegiu de evenimente care au zdruncinat destine. Această perioadă, în care „timpul n-a mai avut răbdare”, cum ar spune Marin Preda, este prezentată prin prisma destinului unui om simplu, olteanul Dumitru Popa, a cărui viață este puternic afectată de tot ce i s-a întâmplat în acei ani: participarea la campania din Est, instaurarea comunismului, anii petrecuți pe șantierul Combinatului din Hunedoara, insinuarea Securității în destinele oamenilor, exproprierile și naționalizările din primii ani postbelici. 
Scriitorul Mihai Petre are talentul deosebit de a pătrunde în profunzimea fenomenelor sociale, politice și economice pe care le descrie cu acuratețe, prin dialoguri extrem de bine conduse și foarte sugestive. Se remarcă extraordinara fidelitate cu care autorul redă limbajul specific din Oltenia, cu toate nuanțele și subtilitățile lui, dovedindu-se un extrem de fin cunoscător al mediului pe care îl descrie. 
Lectura romanului este captivantă, un atu în plus fiind și modul inteligent cu care autorul inserează documente reale aflate în arhivele pe care le-a studiat cu migala și profesionalismul cercetătorului. Acest lucru conferă romanului Birtul parcului un caracter realist și o mare putere de convingere. 
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter