21.11.2019,  18:18:11 | 4 comentarii | 1292 vizualizari
De la administratorul public Costel Avram am aflat… / Cui trebuie să mulţumească hunedorenii când sunt mușcaţi de lătrăii vagabonzi
de Corneliu BRAN

Subiectul reînmulțirii câinilor fără stăpân în localitățile hunedorene, inclusiv în localitățile noastre din Valea Jiului, în urma blocării finanțării de către consiliul județean ale acelei asociații intercomunitare de dezvoltare creată la nivel de județ de către Curtea de Conturi, a fost pus pe tapet joi, 21 noiembrie, de către Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara. 

Curtea de conturi… 
Referitor la acest subiect de maxim interes pentru locuitorii Văii Jiului, Costel Avram a declarat: „Trebuie spus următorul lucru: Consiliul Județean Hunedoara a fost singurul consiliu județean din România care s-a asociat cu unitățile administrativ-teritoriale în acel ADI pentru a rezolva problema cu câinii de pe străzi fără stăpân. Din păcate, iubitorii de animale, cu ghilimelele de rigoare, au făcut o sesizare la Curtea de Conturi. Curtea de Conturi a venit ulterior într-un control și a spus că noi nu mai putem finanța această activitate. Nu există niciun prejudiciu, dar nu mai putem finanța. În condițiile acestea, noi am oprit finanțarea. Fără finanțarea Consiliului Județean Hunedoara, care era undeva la 85% din suma totală pe care o cheltuia acest ADI, această asociație intercomunitară nu mai poate funcționa. Au încercat, după ieșirea consiliului județean, să se întâlnească primarii, dar interesul a fost foarte, foarte scăzut, iar astăzi suntem în situația în care câinii au apărut din nou pe străzile orașelor. După cum știți, undeva prin zona Bradului, niște oi au fost mâncate de câini vagabonzi, la Călan am aflat la o discuție cu primarul de-acolo că câinii au năvălit asupra unor găini și le-au mâncat… Împreună cu prefectul județului Hunedoara, am convocat Comitetul de Urgență, acolo s-a discutat, inclusiv cu președintele Mircea Bobora, despre această problemă. Prefectul a făcut o adresă la toate unitățile administrative din județ, fiindcă marți, săptămâna viitoare, va fi Adunarea Generală a ADI Ocrotirea animalelor fără stăpân și, conform legilor în vigoare, UAT-urile sunt obligate ca în 60 de zile să își găsească soluții pentru a-și face servicii pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân. Chiar vorbeam cu inspectorul școlar general, având în vedere că ziua s-a micșorat și sunt foarte mulți copii care merg la școală și să nu avem, Doamne ferește, o problemă!”.

„Iubitori de animale” sau iubitori de bani?
Fiindcă a trecut ceva timp de când Curtea de Conturi a interzis această finanțare, firește că între timp s-a aflat exact nu neapărat cine a făcut sesizarea către această instituție, dar mai cu seamă care a fost scopul acestei sesizări, cel puțin așa reiese din ce ne-a spus oficialul de la consiliul județean. Dacă lucrurile stau așa, sunt extrem de grave. Și atunci instituțiile statului trebuie să-și facă treaba și să-i pedepsească pe acei așa-ziși „iubitori de animale și apărători ai acestora”. Citiți mai jos și vă minunați, trăgând singuri concluziile la ce ne-a spus Costel Avram: „Dar pe mine m-a mirat un lucru… Cineva spune că în primele 9 luni ale anului 2019, din județul Hunedoara au plecat spre țările nordice, Anglia și celelalte, în jur de 11.500 de câini! Care au fost vânduți cu cel puțin 300 de lire exemplarul! Hai să vedem exact, și dacă este așa trebuie găsit și instituțiile statului să-și facă treaba! Se pare că oamenii, cei de bună credință, care au făcut acea sesizare, se regăsesc prin unele instituții ale Statului care aveau obligația de a face front comun cu acest ADI pentru rezolvarea acestei probleme. Din păcate, s-a făcut această reclamație la Curtea de Conturi, pentru ca ei să poată avea în continuare o zonă mult mai mare pentru a putea vinde câinii!”.

Legea trebuie schimbată, astfel încât și consiliul județean să poată finanța această activitate
Costel Avram a vorbit despre nevoia de a se schimba legea, în sensul că trebuie introdusă schimbarea care permite consiliului județean să finanțeze acest serviciu public pentru populație, fie el constituit și la nivel de ADI, cum a fost până acum. Oficialul prevede ca până la mijlocul lunii februarie 2020 acest fapt să se reglementeze prin Parlamentul României: „Una peste alta, și noi vom merge marți, vom găsi soluțiile, iar dacă legea va fi schimbată și să apară acolo că UAT-urile și consiliul județean pot finanța, nu avem nicio problemă, Consiliul Județean Hunedoara, prin bugetul din 2019 a prevăzut 3.300.000 lei pentru bugetul și pentru rezolvarea acestei probleme în județul Hunedoara. Din păcate, controlul Curții de Conturi ne-a oprit, iar anul acesta noi nu am băgat nici un leu pe această zonă. Este documentul făcut deja de către noi, cei de la consiliul județean. Eu cred că în maxim două luni de zile acest proiect de hotărâre va merge în Parlament, unde acest for trebuie să modifice legea și nicidecum altcineva. Eu cred că la în cursul lunii februarie se poate rezolva această problemă, iar pentru bugetul de anul viitor consiliul județean se va putea asocia cu unitățile administrativ-teritoriale! Dar, informațiile mele sunt acum că pe anumite zone se creează ADI-uri, Valea Jiului își creează un ADI, zona Bradului alt ADI, Deva, la fel, își creează un ADI, deci având în vedere că acest actual ADI la nivel de județ nu mai funcționează, primăriile trebuie să-și rezolve problema”.
Iată cum un lucru bine făcut și care mergea bine a fost stricat doar pe simplul motiv că legea a fost, cândva, prost întocmită, în acest moment toate localitățile hunedorene riscând să ajungă de unde au plecat acum câțiva ani, cu sute, mii de câini abandonați și care se înmulțesc pe lună ce trece! Este de apreciat faptul că administratorul public al județului a lămurit cetățenii care sunt dedesubturile acestei chestiuni, dar și cum se poate rezolva această problemă. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 Octavian21.11.2019,  19:00:52
Mai bine ii învață pe cetățeni sa-și sterilizeze animăluțele și sa nu mai abandoneze! Sa organizeze campanii de sterilizare gratuită cum se face in județul Gorj ! Romanul fudul își cumpara câine de 2000 de lei in loc sa adopte unul gratuit !! Și mai sunt multe de spus ...... dar trebuie implicare din partea celor ce dețin pârghiile necesare!!
#2 Nicolae22.11.2019,  10:17:41
Pana cand "dragostea" fata da caini este mai mare decat grija fata de oameni, putem gasi motivatii si scuze.Trebuiesc luate masuri urgente pe plan local.Haitele de caini misuna pe strazi mai rau ca in salbaticie.
#3 Radu24.11.2019,  09:06:39
Și totuși, ar fi bine de știut cine a făcut reclamația aia, cine are interesul ca să ne muște câinii pe străzi.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter