21.11.2019,  18:53:42 | 0 comentarii | 1481 vizualizari
Cutremurul devastator din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 / Salvatorii minieri din Valea Jiului – în acţiune la Palatul „Carlton” (II)
de Marian BOBOC

SCENE ÎNFIORĂTOARE

Dărâmăturile blocului Carlton continuă a fi transportate către periferia Capitalei.
Obiectele scoase de sub dărâmături sunt depozitate la Prefectura Poliției. 
Se aud gemete de la subsolul blocului.
La prefectura de poliție a sunat pe la 10 dimineața telefonul.
Comisarul de serviciu a întrebat:
- Cine e?
- Veniți repede! Ne înăbușim!
Erau câțiva locatari, probabil servitori, care s-au refugiat în subsolul blocului, de unde n-au mai putut ieși, din pricina sutelor de tone de moloz care au afișat ușile și ferestrele.
Deși se lucrează intens și organizat, nu s-au scos până acum decât vreo 20 de cadavre, care au fost transportate la morgă.
Se crede că în clipa prăbușirii se aflau în clădire aproape 505 persoane.
Patru din cadavrele găsite se aflau în jurul unei mese de joc; camera s-a prăbușit cu totul, iar pe masă se mai puteau încă vedeau cărțile de joc, banii de miză, scrumierele pline cu mucul de țigare și paharele cu apă, care au scăpat neatinse.
Sergentul pompier Bâgu Dumitru, care se afla la postul de observație al sirenei de la Carlton, a fost surprins la datorie de catastrofalele zguduituri. Înspăimântat, sergentul și-a pus o pătură în cap și a ieșit pe coridorul mansardei.
Pe urmă, nu mai știe ce s-a întâmplat. A simțit o oarecare durere în spinare și s-a trezit teafăr jos, în strada Regală. 
De acolo, a luat-o la fugă spre postul de pompieri Ferdinand, unde a anunțat că blocul Carlton s-a prăbușit. Firește, pompierii aflaseră și se îndreptau spre locul dezastrului.
După ce a comunicat pompierilor vestea, sergentul Bâgu a leșinat. El e ușor rănit, deși a căzut de la etajul 12. A fost internat la Spitalul Gardienilor Publici.

LUCRĂRILE DE SALVARE LA BLOCUL CARLTON AU CONTINUAT TOATĂ NOAPTEA LA LUMINA REFLECTOARELOR

În Bulevardul Brătianu, pe ruinele blocului Carlton se lucrează de ieri dimineața (11 noiembrie – n.a.), și nici o clipă munca supraomenească pentru alinarea acestei cumplite suferințe nu a încetat. Se lucrează pe echipe de soldați români și germani, pe echipe de legionari, iar medicii se schimbă istoviți în munca lor.
În jurul acestei clădiri, pe care violența înfiorătoare a cutremurului a prăvălit-o, cordoanele de poliție legionară și trupă sunt mai severe decât în oricare parte. Nimeni nu poate trece!
Am pătruns totuși prin strada Regală, după ce am trecut câteva serii de cordoane care ne-au legitimat. În drum legionarii poartă în brațe, obiecte, coșuri, calorifere, pe care le transportă și le depozitează în locurile ordonate.
Pe stradă stau înșirate camioane gata să preia povara betonului omorâtor.
În fund, pe locul unde a fost blocul Carlton, se vede un nor imens de praf, prin care se zăresc siluete cu aparate în mâini, cu cilindri de hidrogen, sprijiniți cu brațele de un camarad suit pe grămezi de moloz.
Pe trotuarul din stânga se scurg spre Calea Victoriei trupe schimbate de pe șantierul groazei, oameni cu chipul muncit, cu brațele atârnând istovite după ore întregi de efort și strângând în mână o unealtă și pe care peste câteva ore de puțină odihnă o vor înfige din nou cu aceeași înverșunare în zidurile prăbușite.
Cineva spune că dedesubt în camere mai sunt oameni care dau semne de viață, unii aud un telefon care între zidurile de tencuială mai sună încă. Legătura cu centrala telefonică nu s-a rupt.
 Din mormanul în care au fost îngropați de vii au chemat la telefon în multe locuri, și urlând au strigat: 
- Ajutați-ne, n-o să putem rezista multă vreme…
Am ajuns lângă mormanul imens de etaje, care s-au transformat în moloz. Din cimitirul acesta în care s-au îngrămădit 12 etaje și o mansardă, din movila înaltă de 50 de metri în partea ei cea mai de sus, fragmente de fier și sârmă groase ies ca dintr-un bastion doborât de bombe, îngreunând trecerea celor care lucrează la salvare, rupând hainele, sângerând picioarele lucrătorilor.
Pentru ca întunericul nopții să nu stânjenească lucrul, pe clădirile care au rămas în picioare și pe ghereta S.T.B.-ului de la stația din fața străzii Regale, s-au montat numeroase reflectoare ale primăriei.
Autoritățile care conduc operațiunile de îndepărtare a dărâmăturilor au adus și un reflector uriaș al armatei, de la apărarea contra aeronavelor, care a fost instalat în curtea Fundației Dalles și își trimite fasciculul luminos pe această movilă de moloz.
Vântul ridică în văzduh cantități imense de praf de var. În partea dărâmăturilor dinspre blocul Riviera iese mult fum gros și negru. Se afirmă că este vorba de reziduurile de petrol necesare caloriferului, care s-au aprins și ard în subsolurile blocului prăbușit.
Ne suim pe dărâmături. Picioarele ni se încurcă în sârme; pantalonii ni se sfârtecă. După eforturi repetate, ajungem pe partea cea mai înaltă, unde tehnicienii în sudură stau lângă aparatele lor, gata de a interveni acolo unde fierul leagă blocurile omorâtoare ale etajelor.
(va urma)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter