24.11.2019,  20:36:16 | 0 comentarii | 1357 vizualizari
Cutremurul devastator din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 / Salvatorii minieri din Valea Jiului – în acţiune la Palatul „Carlton” (III)
de Marian BOBOC

Deodată un lucrător strigă:
- Cineva a dat un semn de viață.
Brațele se încordează și mai dârz. Molozul este dat la o parte din acel loc. Se iau măsuri de siguranță. Aflăm mai târziu că era vorba de avocatul Stoenescu și soția lui, surprinși de dărâmături în pat, în apartamentul de la etajul II. Printr-un orificiu de câțiva centimetri, li s-a dat celor înăbușiți acolo putința de a respira.
Se pare că avocatul Stoenescu a scăpat datorită faptului că tavanul s-a prăbușit oblic peste pat și ar fi rămas ca un scut față de blocurile care au căzut de sus.
Tot felul de strigăte anunță diferite instrucțiuni pentru elementele de salvare și de ordine din imediata apropiere. Morfină! Morfină! strigă o voce răgușită. E nevoie de două fiole și o seringă.
O camaradă din Crucea Roșie a Ajutorului Legionar iese cu repeziciune din casa în care se afla magazinul Demeter în fața Carltonului și unde s-a făcut un depozit de medicamente de primă necesitate.
Ea se cațără cu repeziciune peste baricadele de beton și duce morfina salvatoare.
Rudele celor care au locuit în blocul Carlton plâng pe lângă zidurile caselor din strada Regală. 
Peste mormanul de ruine zac saltele îngropate în moloz, se vede un fotoliu.
Pentru conducerea lucrărilor de salvare au fost instalate diferite difuzoare legate de un post central, care este o mașină de Radio-difuziune.
Crainicul anunță cu o voce grăbită diferitele comenzi. Toată lumea părăsește locul lucrărilor de salvare. Toți domnii ingineri și ofițerii de geniu să se ducă de urgență la dl. colonel Vasiliu. 
Aflăm astăzi că acest neobosit ofițer de geniu își dă și aici neobosita sa contribuție.
Domnul judecător Vintilă Bănescu să se prezinte la Biroul de operațiuni. Comenzile se succed repede și sacadate.
Către biroul Lares din fața clădirii Carlton, se îndreaptă toți cei chemați. Acolo este postul de comandă al operațiunilor.
Echipe de oșteni așteaptă rânduite pe Bulevardul Brătianu, cu mâna încleștată pe lopată sau târnăcop, cu ochii ațintiți spre locul unde lucrează camarazii lor, pe care în curând, la capătul puterilor, îi vor schimba.
În flancul drept al unităților, ofițerii stau gata să intervină cu oamenii lor imediat ce va fi dat ordinul de către conducerea lucrărilor de salvare. În dreapta și stânga dărâmăturilor stau zeci de camioane gata să fie încărcate cu moloz, pentru a se libera locul.
Nu sunt totuși de ajuns și s-a dat ordin prin radio ca toate mijloacele de transport greu din București să fie rechiziționate.
Au fost aduse și tancuri ușoare ale armatei, ca să trag diferite blocuri, care vor fi legate cu cabluri. Autocamioane cu mici macarale încarcă în alte camioane de transport blocuri de beton, coloane rămase încă întregi.
Lucrările au continuat toată noaptea, în același ritm accelerat înregistrând progrese simțitoare.

INCENDIU LA CARLTON

În timpul operațiilor de salvare la blocul Carlton, a izbucnit între ruine un incendiu.
Focul a luat naștere, probabil, de la niște rezervoare de petrol, care se aflau în subsolul aripii stângi a imobilului.

MINISTERUL SĂNĂTĂȚII A ALCĂTUIT ECHIPE DE MEDICI

Prima măsură luată de Ministerul Sănătății a fost aceea de a alcătui echipe de medici, care să facă față primelor împrejurări.
Echipele s-au constituit cu medicii direcției sanitare a Municipiului, prezentându-se în primul rând la locul groaznicului sinistru de la Carlton.
Pentru transporturile sale, direcția sanitară a pus la dispoziție toate auto-camioanele sale. Iar ministerul Sănătății a dispus ca orice medicamente ce vor fi de trebuință, să fie ridicate din depozitele sale.
Secretarul general al ministerului Sănătății, d. dr. Alexandru Popovici, după ce a luat la cunoștință, la fața locului, de proporțiile nenorocirii de la Carlton, și de privința activă a medicilor acolo, a trecut la minister, luând contact telefonic cu orașele din provincie unde erau indicii că contactul ar fi mai accentuat.
O echipă de chirurgi a și fost trimisă în regiunea Panciu-Focșani în ambulanțe automobile prevăzute cu tot materialul necesar intervențiilor chirurgicale.
Medicii din Capitală, aparținând formațiunilor Ministerului Sănătății, au primit ordine să fie pe teren. De asemenea, farmaciile sunt obligate să țină deschis în permanență.
Medicilor primari de județe li s-a comunicat că, în acord cu prefecții respectivi, să ia toate măsurile dictate de împrejurări, menținând contactul telefonic cu ministerul, de va fi nevoie. (…)

ORA 2 NOAPTEA
S-A SPART CONDUCTA DIN SUBSOLUL BLOCULUI CARLTON

• Apa amenință să înece pe locatarii prinși acolo

Pe la ora 11 noaptea un pompier s-a strecurat în subsolul blocului Carlton, unde a găsit o fetiță împreună cu guvernanta ei, amândouă în viață. Ele au fost salvate. Pompierul a afirmat că în subsol conductele s-au spart și apa are o înălțime de 3 metri, amenințând să-i înece pe supraviețuitorii ce se găsesc acolo refugiați dimineața.  

ORA 5 DIMINEAȚA
A FOST STRĂPUNS TUNELUL CE DUCE ÎN ADĂPOSTUL FOSTEI CLĂDIRI CARLTON

• De sub dărâmături au mai fost scoase 6 cadavre

În zori, echipele de salvare, care au lucrat ieri toată ziua și toată noaptea (11 noiembrie - n.a.), pentru scoaterea victimelor de sub dărâmăturile blocului Carlton, au reușit să termine tunelul prin care s-au introdus în adăpostul de sub fostul bloc.
La ora 4 dim. s-au dat ultimele lovituri de târnăcop pentru terminarea tunelului.
În adăpostul de la subsol se află apă, păcură și gaze, provenite din incendiu.
Șase cadavre au fost scoase la această oră de sub dărâmături.
Se bănuiește totuși că se mai află mulți supraviețuitori acolo în subsolurile inundate.
La închiderea ediției aflăm că s-a format o echipă de sacrificiu formată din 10 legionari, care îmbrăcați în costume de azbest, spre a fi apărați de foc și de apă vor intra în atmosfera de iad a subsolului, pentru a-i salva de la moarte pe aceia care se mai află în viață. (…) 
Prin această echipă de sacrificiu se face tot ce omenesc este posibil pentru a veni în ajutorul victimelor de la Carlton.
În adăpostul de la subsol s-au găsit și au fost scoase până acum, pe lângă cele 6 cadavre, sume de bani, bijuterii, acțiuni, obiecte de valoare.

D. GEN. ION ANTONESCU LA LOCUL SINISTRULUI

Dl. general Ion Antonescu, conducătorul Statului, și o mare parte din miniștri au stat timp îndelungat astă noapte (11/ 12 noiembrie n.a.) la locul sinistrului.

PRIMII MORȚI IDENTIFICAȚI LA CARLTON
 
Dintre cadavrele scoase de sub dărâmăturile blocului Carlton au fost identificate: Angela Focșa, Constanța Huzum, Ana Voinea, Margareta Andrei, Adriana-Camulschi Arbore, Constantin Mihalache, Natalia Kuwell și Balașa Djuvara.
(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter