25.11.2019,  21:02:48 | 1 comentariu | 2331 vizualizari
Venită la Petroșani din alte zări / La cerșit cu copiii ei și ai alteia 
de Corneliu BRAN

Cerșetoria cu copiii este probabil una dintre cele mai grave fapte pe care o așa-zisă mamă o poate face.

Fac parte dintre creștinii care nu condamnă omul sărac când cere. Dacă am ceva la mine, dau. Niciodată nu mă întreb ce o face cu banii mei, sau cu produsele pe care i le-am dat din tot sufletul. E treaba lui, și Dumnezeu ne cere foarte ferm să dăm, dar să nu judecăm, deoarece nu noi, oamenii, suntem în măsură să o facem. Scriu toate astea deoarece am văzut de atâtea ori când celui sărman i se cerea socoteală că „ce face cu banii?”. 
Numai că atunci când văd o mamă cu copii mici la cerșit, vara, când soarele și căldura îi termină de-a binelea pe acei prunci care n-au nicio vină că s-au născut, sau iarna, când frigul, la fel, îi doboară, atunci sunt, pur și simplu, revoltat. 
La fel ca mine, gândesc probabil și destui creștini și concetățeni, care, luni, 25 noiembrie, au făcut repetate apeluri la poliția locală că orașul e împânzit de către femei cu copii la cerșit, atât în zona supermarketurilor și anumitor zone comerciale, gen piață, cât și în zona spitalului. Prin urmare, polițiștii locali s-au pus pe treabă, mergând în zonele vizate. Și cetățenii care i-au anunțat s-a dovedit că au spus adevărul, astfel că polițiștii locali, în frunte cu comandantul lor, Nicolae Stăncioi au trecut la aplicat legea. O lege destul de permisivă și niște amenzi care, cu siguranță, nu vor fi plătite niciodată, poliția locală și cea națională fiind cam strânse de această „literă a legii” cam slăbuț întocmită, unde mai pui și tot felul de „drepturi” ale celor în cauză. Totuși, de „dreptul copilului” chinuit prin frig cine mai răspunde, că legiuitorul nu s-a prea gândit la treaba asta? Iar procesul lung și anevoios cu cei de la protecția copilului și toate astea face ca într-un final să nu se întâmple mare lucru, cu atât mai mult cu cât cazurile descoperite luni la Petroșani au personajele sosite din alte părți ale țării!
Aflându-ne în preajma Spitalului de urgență am surprins și noi acțiunea polițiștilor locali. După ce  și-au îndeplinit misiunea, Nicolae Stăncioi, șeful poliției locale Petroșani, ne-a declarat:
„Astăzi am avut mai multe reclamații privind cerșetoria cu copii. Am găsit un caz aici în zona Spitalului de Urgență Petroșani, pe care l-ați surprins la fața locului și dumneavoastră, plus alte câteva în zone comerciale și cu trafic pietonal mai mare. Aici, lângă spital, am găsit o persoană de sex feminin, care nu are domiciliul pe raza localității Petroșani și care a mai fost găsită în mod frecvent în această zonă la cerșit. Este însoțită de copii minori pentru a cerși la mila cetățenilor și după cum vedeți afară este și destul de frig. Va fi condusă la sediul poliției locale și verificată conform procedurii, urmând să se ia ulterior toate măsurile legale. Va fi înștiințată, totodată, și Direcția de Asistență Socială Petroșani, urmând ca și cei de-acolo să urmeze procedura legală ce se impune în astfel de cazuri. Noi știm că această femeie cu cei doi copilași este din zona Sibiului, din Târnăveni. Acum ne-a declarat că locuiește în zona Golgota. Ea are doi copii, dar, rețineți, mai ia și alți copii de la alte persoane, de care se folosește la cerșit, cu acordul acestora. Este un caz deosebit și va trebui ca să se implice toți factorii, deoarece copiii aceștia sunt efectiv chinuiți de o mamă iresponsabilă”.
L-am întrebat pe Nicolae Stăncioi și de celelalte cazuri din ziua de luni, legate tot de cerșetorie cu copii pe străzi și locuri publice.
„În zonele marketurilor am mai găsit azi alte câteva cazuri, în zona Profi și Lidl cu precădere, femei venite din alte localități, care tranzitează Petroșaniul, probabil dorind să plece apoi spre alte localități. Din Tg-Jiu am mai avut azi două cazuri și un al patrulea tot din zona Sibiului, aceasta din urmă locuind cu copiii tot în zona Golgota. Ca o concluzie, cu toate aceste cazuri, putem spune că nu s-au înmulțit numărul de cazuri. Din contră, ele s-au împuținat, iar poliția locală veghează ca toate astfel de cazuri de cerșetorie cu copii să dispară pe cât posibil de pe raza localității. După ce cei de la Protecția Copilului au acționat foarte clar în câteva cazuri, decăzându-le pe acele așa-zise mame din drepturile părintești, iar copiii au ajuns acolo unde trebuie și unde au parte de căldură, îngrijire și liniște sufletească, parcă s-au mai liniștit unele persoane obișnuite cu această practică urâtă și care-și chinuiau copiii în frig sau soare, flămânzi și așa mai departe. Să sperăm că nici nu vor mai reveni pe străzi cu copiii, acele ființe total nevinovate dar care au de suferit cel mai mult în astfel de cazuri”, a răspuns Nicolae Stăncioi.
Una peste alta, după spectacolul grotesc la care am luat parte și după uitătura urâtă pe care ne-a adresat-o femeia respectivă, preferăm ca pe viitor să nu mai vedem pe străzile noastre astfel de mame iresponsabile. Și, totuși, Statul Român ar trebui să ajute mai mult astfel de familii, poate că așa nu le-am mai vedea pe străzi, cu copiii prin soare, ploaie sau ninsoare. Se ajunge la astfel de drame și din cauza așa numitei „protecții sociale” de formă. Cu câteva sute de lei pe lună e clar că nu se poate crește un copil/copii, iar fără un serviciu cu un salariu decent e iarăși clar că familia respectivă nu are nicio șansă de a scăpa de foame, mizerie și sărăcie. Nici măcar zilierii, care umblă să lucreze orice, de la spălatul scărilor la orice altceva, nu au cum să supraviețuiască, așa chestia cu „la muncă, nu la întins mâna” este pur și simplu o bădărănie. Unde să muncească, oameni buni, dacă respectiva nu are nici măcar trei clase? Aici, în zona școlarizării, a calificărilor în meserii, trebuie făcut în primul rând ceva mai mult de instituțiile abilitate.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Ioan26.11.2019,  20:21:31
Suntem cam săraci și naivi că oameni și bine că s-au deschis granițele că altfel eram și mai săraci. Din păcate salariile sunt mici și în vestul romaniei trebuie sa faci ore suplimentare că sa ei ceva cat de cat, norme mari și suntem și slabi pregătiți.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter