02.12.2019,  20:06:54 | 0 comentarii | 711 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Vulcan / Fasolea cu ciolan de „La Mincinoși”
de Gheorghe OLTEANU

O spun sincer. Nu am stat după fasolea cu cârnați împărțită din cortul amplasat în fața Școlii Gimnaziale nr.1 din Vulcan și, după ce s-a terminat programul festivității, am luat-o la pas spre „La Mincinoși”, unde, știam de câteva zile, băieților li se pregătește ceva.

Era puțin după
ora trei și am constatat că ajunsesem la fix. Tocmai fusese luat de pe foc cazanul de 68 de litri și cei strânși acolo erau serviți cu fasole cu ciolan. Servită nu în farfurii, cum m-am așteptat, ci în pâini cărora li se făcuse un capac ca la dovleac și le fusese extras interiorul, ca să rămână mai mult coaja. Sincer să fiu, nu am mâncat niciodată așa ceva și, firește, am întrebat a cui a fost ideea?

Mi-a răspuns
prietenul Ionci Crecan, principalul organizator al întâlnirii. Mi-a zis că la Budapesta a văzut prima oară așa ceva. Ceruse ciorbă de fasole și chelnerul i-a adus o ditamai pâinea. Ionci l-a întrebat, pe ungurește, ce-i cu atâta pâine? Uitați-vă înăuntru, l-a îndemnat chelnerul. Ionci s-a uitat, a mâncat și i-a plăcut. Super, i-a zis el ungurului. „Dar, a intervenit Costică Stan, care era lângă Ionci, să știi, nea Ghiță, că și în orașele mari se face la fel. De exemplu, la Târgu Mureș am văzut asta!”.

Pentru ciolanul
cu fasole gătit „La Mincinoși” s-au utilizat 6 kg. de fasole uscată, 12 kg. de ciolan de porc, 2,5 kg. de ceapă, 1,5 kg. de ardei capia, un litru de ulei, piper și sare. Cel care a stat și a mestecat încontinuu în cazanul de șaizeci și opt de litri a fost chiar Costică Stan. Deși de data asta nu s-a implicat în proces, Marcel Gachi, cunoscut pentru aptitudinile lui de bucătar, a fost mai tot timpul cu ochii pe imensul recipient de gătit. Ceea ce a ajuns la băieții așezați la masă înainte ca fasolea cu ciolan să fie gata a fost un deliciu gastronomic. Precizare de final. Așa e de fiecare dată „La Mincinoși” , de 1 Decembrie, când e Ziua Națională a României. Băieții care se strâng aici știu cum să petreacă. Cu felul de mâncare adecvat acestei sărbători naționale, cu voie bună și, firește, cu cântece patriotice.



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227






Publicitate
Newsletter