02.12.2019,  20:17:55 | 0 comentarii | 390 vizualizari
Petroșani / Adunate de la consiliul local 
de Corneliu BRAN

Ședința ordinară de Consiliu Local Petroșani din luna noiembrie, desfășurată joia trecută în sala de ședințe a primăriei, a avut pe ordinea de zi 19 proiecte, plus alte patru suplimentare. 

Revoluționari „Cetățeni de onoare”… dar din Petroșani să fie!
În afară de proiectul de hotărâre care a căzut la vot, despre care am scris în ediția de ieri a ziarului nostru, un alt proiect a fost amânat. Este vorba de proiectul nr. 11 de pe ordinea de zi, care viza conferirea titlului de „Cetățean de Onoare” unor revoluționari din municipiul Petroșani. Toate bune și frumoase, că doar acum vine data de 22 Decembrie, numai că unul dintre consilierii ALDE, Milu Vladislav, și-a dat seama că lista cu cei vizați cuprinde și multe nume din alte localități, precum Lupeni, Vulcan sau cine știe de mai unde. Ca atare, sesizând acest aspect, toată lumea a fost de acord că proiectul trebuie amânat și cei din alte localități scoși de pe liste. Inclusiv inițiatorul proiectului, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, a fost de acord cu această amânare, supărându-se oarecum că i-a fost înmânată o listă care cuprinde și „revoluționari” din alte localități. „N-aveam de unde să știu. Dar, modificăm lista și facem cum trebuie și revenim cu acest proiect”, a menționat șeful Executivului.

Primăriile - unite în lupta cu câinii fără stăpân
Printre proiectele importante adoptate a existat și proiectul legat de „retragerea U.A.T. Petroșani din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân”. Consilierii au aprobat proiectul, astfel că din acel moment Petroșaniul este retras din această asociație. Care, repetăm, a mers foarte bine și orașele Văii Jiului, inclusiv Petroșaniul, de care vorbim azi, erau „curate” din acest punct de vedere, față de anii când pe străzi întâlneai sute și sute de câini fără stăpân fiind o diferență ca de la cer la pământ! Parcă tot ce-i bun în țara asta trebuie stricat! Dar vina să nu se înțeleagă că este a autorităților locale din Vale sau a consiliului județean, iar noi am mai scris de treaba asta și bine ar fi să se găsească adevărații vinovați, care au făcut porcăria asta doar ca să vândă bietele animale pe bani frumoși, găsind o chichiță legislativă ca să atenționeze Curtea de Conturi!
Întrebat ce vom face cu câinii fără stăpân, în condițiile în care acest ADI nu mai funcționează, primarul le-a spus consilierilor că problema este în lucru. Tiberiu Iacob-Ridzi a subliniat ca fiind absolut necesar a se crea o asociație, care să cuprindă toate localitățile Văii Jiului, iar activitatea să fie făcută ca și până acum de medicul devean Cioran și de câteva ajutoare, toate cheltuielile urmând să fie suportate de primării, inclusiv pentru adăpostul de la Petroșani. Cu adăpostul de la Uricani este o mică problemă deocamdată, el fiind construit din banii consiliului județean, ori la Petroșani adăpostul a fost făcut înainte de intrarea în ADI cu banii primăriei. „Banii pe care îi dădeam înainte la acel ADI, îi vom da acestei viitoare asociații create la nivel de Valea Jiului, deci cheltuiala va fi cam tot aceiași”, a subliniat primarul. Tot de la edil am înțeles că toată această organizare trebuie făcută cât mai repede, iar legea obligă primăriile să aibă și un astfel de serviciu pentru populație.

Pensionarii, persoanele cu dizabilități, elevii eminenți
În privința alocărilor de fonduri pentru diverse activități, printr-un proiect adoptat în unanimitate se va aloca suma de 32.000 lei pentru premierea unor persoane care au obținut rezultate deosebite la concursuri, olimpiade școlare, festivaluri și competiții sportive naționale și internaționale. De asemenea, alți 90.000 lei vor fi alocați pentru organizarea Revelionului Pensionarilor.
Nu au fost uitate nici persoanele cu dizabilități, astfel că, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități au fost alocați 2.000 lei.

Bani pentru Ziua de Sfânta Varvara 
Pentru Ziua Sfintei Varvara din 4 decembrie, când la Petroșani va fi dezvelită și o statuie, a fost alocată suma de 7.000 lei. Să nu uităm nici faptul că primăria a mai alocat în acest an o sumă de bani pentru soclul acestei statui, ce va fi amplasată la intersecția de lângă biserica catolică cu același nume. Miercuri, acolo, vor avea loc ceremoniile de dezvelire a statui și de sărbătorire a sfintei, nu înainte ca primarul și cei din Executiv, alături de creștinii ortodocși din Petroșani să participe la Sfânta Liturghie de la Biserica „Sfânta Varvara” din Aeroport. 

Scutiri la bilete de telescaun 
În cadrul ședinței, unul dintre proiectele suplimentare a vizat „scutirea de la plata biletelor pentru transportul cu telescaunul, în sezonul de iarnă 2019-2020, al sportivilor și profesorilor de la Clubul Școlar Petroșani, participanți la competițiile oficiale ale Federației Române de Schi – Biatlon”. Tot pe această linie de scutire de la plata biletelor la telescaun, un alt proiect devenit hotărâre în urma votului în unanimitate, vizează scutirea de la plata biletelor pentru această formă de transport în Parâng, pentru data de 13 decembrie, pentru elevii și profesorii de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Petroșani ce fac parte din delegația Erasmus K + „Prepare for future career”.

Sala de sport de la „I.G. Duca”
Nu în ultimul rând, încheiem cu vești despre un alt proiect important pentru Petroșani și care a fost adoptat de consilieri la ultima ședință în unanimitate. Este vorba de completarea unui articol la o hotărâre de consiliu trecută (HCL 270/2019), privind aprobarea predării către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Compania Națională de Investiții, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții – Proiect pilot – „Construire sală de educație fizică școlară, Școala Gimnazială I.G. Duca”, vorbim aici de corpul nou de pe strada Șt. O. Iosif.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter