04.12.2019,  10:26:24 | 0 comentarii | 901 vizualizari
La Petroșani, / Se poate vedea organizat ce a mai rămas din patrimoniul feroviar
de Alina PIPAN

Organizațiile „Colonie” și „2 linii”, alături de Primăria Petroșani și Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Petroșani (CNIPTP), vă invită la tururile patrimoniului feroviar din municipiul Petroșani, care vor avea loc în 14 și 21 decembrie, în intervalul orar 12-14:00. Startul turului are loc din parcarea CNIPT Petroșani. Este însă obligatorie înscrierea la tur, aceasta se face on-line, la linkul următor: Înscrieri aici.

Tururile tematice, ghidate, au rolul de a arăta tinerilor de ce orașele Văii Jiului sunt frumoase nu doar prin prisma mediului natural sau a cetățenilor, ci și prin valoarea estetică, ambientală și arhitecturală a unora dintre clădirile și ansamblurile lor.
Termen limită pentru înscriere: 11 decembrie (pentru turul din 14 decembrie) și 18 decembrie (pentru turul din 21 decembrie)).
„Inițiem la final de 2019 o activitate pe care dorim să o permanentizăm în anii următori: tururi tematice, ghidate, pentru vizitarea clădirilor și ansamblurilor arhitecturale valoroase din Valea Jiului. Așa cum știm, calea ferată a influențat semnificativ dezvoltarea economică a Văii Jiului, activitatea de transport de mărfuri și persoane împletindu-se armonios cu exploatarea de cărbune. Chiar și acum, relevanța internațională a Văii Jiului este dată de traversarea de către o ramură a coridoarelor europene de mobilitate de marfă, pentru conexiunea Europei Centrale cu Sud-Estul continentului. Pe lângă componența istorică, este semnificativă valoarea arhitecturală și estetică a clădirilor, construite într-un stil specific perioadei de final de secol XIX și început de secol XX. Iar când ne referim la patrimoniul feroviar nu amintim doar infrastructurile de comunicație, ci și ansamblurile de locuințe ale feroviarilor.
Pe lângă ceea ce vedem din exterior, tururile prezintă interiorul unor clădiri reprezentative, așa cum este Castelul de apă sau Depoul de locomotive”, informează inițiatorii acestui demers Mihai Danciu și Andrei Kalman.
Ce se va întâmpla la tur:
Prezentarea traseul patrimoniului feroviar din Petroșani, de la Sud la Nord.
Discuții libere cu foști angajați ai căilor ferate și vom înțelege de ce secția de care aparține municipiul nostru era și este una dintre cele mai dificile din țară.
Vizitarea  Castelului de apă și în Depoul de locomotive.
Participanții sunt invitați să împărtășească ce cunosc cu privire la istoria căilor ferate din zonă. Fiecare participant va primi o broșură informativă, un flyer și un tricou imprimat.
Acest eveniment este realizat în cadrul proiectului „Promovarea patrimoniului tehnic feroviar din municipiul Petroșani", cofinanțat din bugetul Municipiului Petroșani prin Consiliul Local. Fiind un proiect desfășurat la categoria „tineret”, sunt acceptați participanții cu vârsta de până la 35 de ani, inclusiv. Minorii pot veni însoțiți de către un adult sau în grup coordonat de către o persoană cu vârsta peste 18 ani. În cazul minorilor, aceștia completează formularul în nume personal, urmând a scrie numele persoanei majore responsabile, prezentă la evenimen (a cărei vârstă poate depăși 35 de ani) și calitatea acesteia (părinte, tutore, rudă de gradul 1 etc..).
 

O provocare pentru autorități:
De la „Locomotiva cu căcaţi” la „Locomotiva cu turişti”

În repetate rânduri, „Ziarul Văii Jiului” a militat pentru relocarea locomotivei de lângă pasarelă într-un cadru mai generos, cum ar fi zona fântânei arteziene din Piața Victoria. Astfel, turismul petroșenean ar avea de câștigat zi de zi, noapte de noapte. Prin această relocare, locomotiva de lângă pasarelă și-ar putea schimba porecla (urât mirositoare) „Locomotiva cu căcați” în „Locomotiva cu turiști”. Pe lângă amatorii de fotografii „vintage”, și aerul Petroșaniului ar fi mai curat… Ne-am bucura ca și inițiativa cotidianului nostru să fie băgată în seamă. Bineînțeles nu de efemerele o.n.g.-ri, ci de autoritățile locale. Care la anul ar putea să opereze această relocare. Sunt, totuși, doar câțiva metri de la pasarelă la fântâna arteziană… (ZVJ)

sursa foto RobintelInformatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter