04.12.2019,  21:45:48 | 0 comentarii | 1327 vizualizari
Cutremurul devastator din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 / Salvatorii minieri din Valea Jiului – în acţiune la Palatul „Carlton” (VII)
de Marian BOBOC

La dosarul cauzei, a adăugat procurorul, sunt piese care dovedesc că chiar înainte de cutremur imobilul prezenta defecțiuni. Încă de acum doi ani pereții sălii cinematografului aveau crăpături verticale, iar stâlpii aveau avarii la adâncime. Înainte de cutremur, pereții mezaninului se crăpaseră.
Existând pericolul dispariției învinuiților și al influențării mărturiilor în cauză, reprezentantul ministerului public a cerut confirmarea mandatelor de arestare.
D. av. Al. Ionescu-Tramvai, vorbind pentru toți inculpații, arată că aceștia n-au făcut altceva decât să execute fidel planurile aprobate de primărie.
Se arată surprins de modul cum sunt motivate mandatele de arestare. Inculpații au familii, copii și avere în țară. Deci, teama dispariției lor nu are temei. Apoi teama influențării martorilor nu rezistă, deoarece mai presus de afirmațiile martorilor stau registrele firmei constructoare și analizele ce s-ar face materialului folosit la construcție.
Arestarea ar fi prematură, a susținut apărătorul, deoarece nu se știe încă dacă prăbușirea nu a fost cauzată de vreo surpare a solului pe care s-a construit. Firma Schindl a mai construit în Capitală alte 25 blocuri, care n-au suferit în cutremurul recent nici o avarie.
Examinează apoi toate motivările cuprinse în mandatele de arestare și le combate arătând întâiu că materialele au fost dozate cu mașini speciale și apoi arătând că dacă dozarea ar fi fost vicioasă imobilul s-ar fi prăbușit chiar în timpul construcției, știut fiind că betonul se consolidează cu cât trece mai multă vreme.
În continuarea susținerilor sale apărătorul a mai arătat că prăbușirea n-a putut fi produsă decât de o deplasare a centrului de gravitate, deoarece betonul care rezistă la apăsări mari are o rezistență redusă la întindere.
A cerut infirmarea mandatelor de arestare.
xxx
După o scurtă deliberare, tribunalul a confirmat toate mandatele de arestare.
După ședința tribunalului au continuat la Cabinetul 5 Instrucție cercetările.
Urmează a se vedea cum au fost alcătuite planurile de construcție, în ce condiții s-a dat aprobarea lor și în ce măsură au fost respectate.
Audiat în cursul zilei de ieri, arhitectul G.M. Cantacuzino, autorul planurilor, a arătat că d-sa n-a contribuit la calcularea rezistențelor, ci doar a întocmit planurile privind estetica interioară și exterioară a clădirii.

LA MORGĂ AU FOST ADUSE PÂNĂ IERI (13 NOIEMBRIE - N.A.) SEARĂ 112 CADAVRE

La locul unde a fost blocul Carlton au continuat ieri toată ziua operațiunile de stingere a focului, de scoatere a cadavrelor și a obiectelor de sub dărâmături. Până la ora 8 seara se adusese la morgă 112 cadavre.

Începând din zori și până seara la morgă, trec prin camera de la subsol unde sunt înșiruite, pe ciment, cadavrele a sute de persoane, privindu-le cu atenție pe fiecare. Sunt rudele care-și caută morții lor.
Cadavrele aduse sunt însă de nerecunoscut. Toate au capetele sfărâmate, picioarele, pieptul mâinile zdrobite de dărâmături. Altele sunt arse. Nu au mai rămas din ele decât oasele afumate și câteva zdrențe sau bucăți de carne înnegrită. Toate au intrat apoi în putrefacție. Recunoașterea se face anevoios. Uneori e aproape imposibilă. Soții privesc aproape îndelung cadavrele soțiilor și – în care sunt desfigurate și strivite – nu le mai recunosc. Frații nu-și mai cunosc surorile. Uneori se fac și confuzii. Cei care își caută acolo în camera de la subsol morții trec de câte patru și cinci ori prin fața fiecărui cadavru fără a ghici care este acela pe care îl caută. Și pleacă, îndurerați. Revin apoi în atmosfera încărcată de mirosurile grele ale cadavrelor putrede și cu batista înmuiată în eter la nas încep iarăși să caute.
Unii își găsesc până la urmă mortul. Alții nu. 
(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter