05.12.2019,  17:53:37 | 3 comentarii | 1733 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Ceartă mare pentru o miză mică: Chestiunea termoficării la Petroșani
de Corneliu BRAN

• Primarul Tiberiu Iacob-Ridzi cere capetele lui Vişan şi Dioane

Conferința de presă organizată joi, 5 decembrie, de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a fost una scurtă dar furtunoasă, pe ordinea de zi existând doar un singur punct: termoficarea centralizată.

Foarte dur
în exprimare și enervat din cauza unor răspunsuri date de directorul Vișan de la Termocentrala Paroșeni cetățenilor, prin care ar rezulta că primăria din Petroșani și primarul Tiberiu Iacob-Ridzi n-ar vrea să dea căldură în municipiu, puținilor abonați încă branșați, edilul petroșenean a cerut demisia lui Doru Vișan, fost până de curând și secretar de stat la Ministerul Energiei, dar și actualului  director general, reconfirmat pe post deocamdată, Samuel Dioane, în condițiile în care CEH este în stare de insolvență, iar situația acestui complex energetic este mai mult decât complicată. 
„Conferința de presă de azi are un singur subiect legat de termoficare. Din capul locului vreau să cer demisia în mod public a domnului Dioane și a domnului Vișan, unul este director la CEH și celălalt este director la Termocentrala Paroșeni. Motivul pentru care le cer această demisie este neasigurarea agentului termic la Petroșani și la Vulcan, așa cum CEH-ul asigură agentul termic la Deva!
Eu nu am nimic cu populația din Deva, dimpotrivă, dar eu vreau să fie căldură și la Petroșani și la Vulcan la cei care sunt încă branșați la sistemul centralizat, exact în aceleași condiții pe care CEH-ul le desfășoară la Deva. Nu înțeleg de ce această dublă măsură, adică la Deva CEH-ul poate să facă distribuția locală a agentului termic, dar la Petroșani nu! Cu atât mai mult cu cât Deva, Mintia în mod special, funcționează cu cărbunele din Valea Jiului! Sigur că asta nu e nici un populism, nu e altceva decât o chestiune de bun simț! Iar cinismul celor de la Termocentrala de la Paroșeni deja a atins niște cote, zic, eu, inimaginabile. De ce vă spun acest lucru? Pentru că ieri am primit un telefon de la o doamnă din Petroșani, care a sunat înainte la Termocentrala Paroșeni ca să întrebe de ce nu este căldură, iar domnul Vișan, probabil, a spus că Primăria Petroșani nu vrea să dea căldură. Păi, eu vreau să-i aduc aminte domnului specialist Vișan, că am primit anul acesta, cam în fiecare lună, câteo adresă precum că ei nu pot să facă distribuția agentului termic în Petroșani, adică, ceea ce pot face la Deva la Petroșani nu se poate… Și aceste adrese sunt semnate de către domnul Dioane, care este director general, dar, sigur, sub stricta îndrumare a domnului Vișan care era secretar de stat și acum este din nou director la Paroșeni. Înainte ca ei să spună oamenilor că primăria nu vrea să dea căldură, domnul Vișan ar trebui să ne spună de ce ei, care sunt mari specialiști în termoenergetică și de neînlocuit, nu furnizează agent termic, exact în condițiile în care se furnizează și la Deva. Acesta este un aspect. Și ar trebui ca domnul Vișan să mai răspundă la o întrebare: dacă nu-i e rușine cumva să încaseze în fiecare lună zeci de mii de lei salariu de la Termocentrala Paroșeni, ei stând degeaba! Efectiv nu știu dacă produc curent electric o zi sau două pe lună! Deci, să le explice oamenilor și acest aspect, pentru că sunt plătiți tot din bani publici domniile lor! Aș mai pune o întrebare: dacă domnul Vișan la Vulcan este branșat la sistemul centralizat de încălzire. Da? Să vadă și dumnealui cum e să stai în frig, mai ales că este angajat și este șef la Termocentrala Paroșeni. El ar fi primul care ar trebui să fie branșat la termoficare. Sau în Lupeni, unde stă, nu contează că e Lupeni sau Vulcan (…)”, a spus primarul Iacob-Ridzi.

Primarul Petroșaniului îi acuză pe cei doi directori că au făcut totul la licitație ca CEH-ul să fie descalificat la licitație!
Pe parcursul discursului, primarul s-a enervat tot mai tare de la o frază la alta, cum puțini l-au putut vedea așa în ultimii ani. Și-a adus aminte și de chestiuni mai vechi, de licitație de exemplu, aducând celor doi directori amintiți niște acuze foarte grave, dar și de tergiversarea situației celor de la închideri de mine, care au trebuit ulterior să stea în subteran cu zilele, în semn de protest și pentru soluționarea problemelor lor privind pensionarea și drepturile ce le revin, precum ortacilor de dinainte: „Au făcut tot posibilul când am scos la licitație această distribuție ca ei să fie descalificați. Deci, prin tot felul de întrebări și prin tot felul de poziții neconforme cu legea, astfel încât noi să îi declarăm descalificați. Deci, această minciună pe care ei o propagă de peste un an de zile, precum că ei sunt deschiși, că vor da căldură, e o minciună! Și îl mai întreb pe domnul Vișan să ne spună care sunt stocurile de cărbune pe care le au și cât timp ar putea să asigure căldura dacă ar funcționa? Deci, aceste minciuni trebuie să înceteze și sigur că politica pe care o face domnul Vișan, în primul rând este dezastroasă pentru oameni! E păcat că se întâmplă așa și totdeauna a încercat să găsească vinovații în altă parte, dar el n-a făcut nimic. Și mai spun ceva: și această Ordonanță cu cei de la închideri de mine a stat practic zece luni de zile în sertar pe la București, unde dumnealui era responsabil. A trebuit să vină Guvernul PNL s-o rezolve în două zile… Încă o dată, le cer demisia acestor mari specialiști în energie și s-au văzut rezultatele lor, Complexul Energetic Hunedoara a ajuns în insolvență pe conducerea actuală a acestui CEH”, a menționat edilul petroșenean”.

Solicită intervenția ministrului de resort printr-o vizită la CEH și la Paroșeni ca să vadă și să evalueze toată situația
L-am rugat pe primar să explice încă o dată populației și de ce primăria nu mai poate să asigure acest serviciu, asta ca să înțeleagă toată lumea cum stă treaba exact.
„O să fiu atacat, nu-i nici un fel de problemă. Eu le spun atât: furnizați în aceleași condiții cum furnizați la Deva! Foarte simplu, da? Societatea noastră de termoficare a intrat în faliment și ei nu mai pot să facă această distribuție. Noi am spus celor de la CEH că le punem la dispoziție toate punctele termice și toată infrastructura, ei au și specialiștii, ar scădea și costul pentru că s-ar elimina o verigă în acest lanț, producere-transport-furnizare. Dar pe dumnealor îi interesează alte lucruri. Și, apropo, cred că e o întrebare de bun simț: de ce acceptă să stea pe bani buni la conducerea Termocentralei Paroșeni fără să lucreze nimic? Cred că domnul ministru ar trebui să vină în Valea Jiului și să vadă cu ochii lui situația de aici”, a încheiat subiectul, foarte nervos, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Ținând cont că la Petroșani abia de mai sunt câteva sute de abonați, iar termoficarea nu e fundamentată economic (fapt dovedit și de falimentul firmei locale de termoficare), credem că e o ceartă prea mare pentru o miză atâta de mică. Asta nu înseamnă că primarul Tiberiu Iacob-Ridzi nu are dreptate deplină. Ar fi interesantă, totuși, și opinia administratorului special al CEH, Cristian Roșu (fost șef la Sindicatul „Muntele” și actualmente președinte al PNL Lupeni). Bineînțeles dacă are vreo părere la purtător despre termoficare. Care, de la o chestiune edilitară, a degenerat într-una politică, de genul PSD a dat anul trecut termoficare, PNL nu dă anul ăsta… Avantaj…
Deși nu credem că demisiile lui Vișan și Dioane vor rezolva chestiunea termoficării, acestea se impun. (ZVJ)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (3 )

#1 Ion05.12.2019,  20:20:03
Lasati cearta . Vrem caldura !
#2 Dorin06.12.2019,  11:50:23
Din cauza acestor incertitudini a tot scazut numarul abonatilor! Nu poti sa astepti frigul fara sa sti cu ce te incalzesti. Daca oamenii ar fi putut sa se bazeze pe termoficare, nu ar fi trecut pe centrale de apartament, blocurile nu au fost gandite pentru asa ceva; casa scarii si subsolul sunt inghetate bocna, asta inseamna igrasie si tevi sparte. Solutia cu termoficare + gigacalorimetru este cea mai buna, asa, doar i-am imbogatit pe cei care importa centrale plus tot lantul de sub ei.
#3 Adina09.12.2019,  06:34:58
De ce nu furnizati agent termic ? Primarul are responsabilitate directa sa gaseasca solutii , nu sa arate cu degetul , ca nu e cazul.De cati ani pastoriti comunitatea din Petrosani ? Vrem caldura !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter