09.12.2019,  19:12:12 | 0 comentarii | 1552 vizualizari GALERIE:     FOTO    
De la geanta cu scule la masa cu Cinstitele Daruri / Povestea unui elev de profesională care a absolvit apoi liceul și este student la Teologie
de Corneliu BRAN

• Un model pentru elevii de la „Dimitrie Leonida” (și nu doar):

O zi de dirigenție obișnuită, dar cu participarea a două clase de liceeni care la anul vor absolvi și vor da „examenul vieții”, BAC-ul cum spun toate generațiile de elevi și cum îi vor mai spune și în continuare. Printre ei, venit să stea în fața clasei, un fost elev, absolvent de liceu, dar care, înainte de cursurile liceale, a trecut și prin băncile și atelierele unei clase de profesională. El le va spune elevilor celor două clase povestea. Cum a reușit un fost elev de profesională să termine apoi liceul, să-și ia BAC-ul și să intre la o facultate de teologie, devenind astfel din lăcătuș, prima specializare, preot! Am fost și noi martori la această oră de dirigenție Am constatat că modele există! Nu doar modele de „carton”, cu fuste scurte sau cu figuri în cap cât cuprinde, cu alcool și depravare, cu accente de parvenitism și fițe de Buftea, cum se pot vedea azi cât cuprinde pe micile ecrane sau pe internet. Nu. Modele adevărate de oameni serioși, normali, care au trecut de la agonie la extaz doar prin munca și inteligența lor. 

Ascultat cu interes
Fiind invitat de Camelia Paraschiv, directoarea Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida” Petroșani, să le explice viitorilor absolvenți de liceu cum a reușit un băiat de la profesională, „bâtă la carte” la un moment dat, la liceu și apoi la Teologie, fiind azi un student eminent, Ionuț Nan nu s-a dat la o parte și a acceptat invitația. Vorbele sale au fost ascultate, preț de mai bine de un sfert de ceas, fără ca nimeni să se plictisească ori să ia în derâdere cele spuse. Semn că tinerii noștri au nevoie și chiar simt această nevoie de a avea modele adevărate de viață, tineri ca și ei care au reușit în viață. Cât timp a vorbit Ionuț nimeni nu a scos o singură vorbă sau vreun hlizit pe sub mustață, cum, uneori, la cei tineri se mai întâmplă când îi plictisește subiectul sau nu doresc să-l ia în serios.

„Mă numesc Ionuț Nan,
student anul I, la Secția Teologie Pastorală a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba-Iulia. Am făcut ca și voi liceul aici, la Dimitrie Leonida. Prima dată am făcut școala profesională. După care m-am înscris la cursurile liceale, ajungând într-un final la facultatea de care v-am spus”, și-a început povestea Ionuț.

Din gazon – între icoane
„În urmă cu vreo șapte ani, făceam sport, făceam fotbal. Mama mă ducea tot mereu la antrenamente. Într-o zi, la unul dintre acele antrenamente am avut un accident și mama mi-a zis că de-atunci înainte, gata, să mă opresc cu fotbalul, că uite ce ai pățit. Și așa am terminat cu fotbalul. Tot mama mi-a zis după aceea că ar fi bine să mai trec și pe la biserică, să văd dacă îmi place. Ea știa că eram mic și mergeam cu ea la biserică și vedea că atunci îmi plăcea să merg, să stau în strană sau chiar să intru în altar. Am ascultat-o pe mama și am mers. Mi-a plăcut din nou. Țin minte că prima oară am stat să-l ascult pe părinte, că vorbea așa de fain, astfel că m-a fascinat treaba asta și mi-am zis în minte atunci că ar trebui să aprofundez cunoștințele despre religie, despre biserică, despre Dumnezeu și Cuvântul Lui. Și așa am început încet, încet să aprofundez informații în acest sens, din cărțile sfinte și din cărțile de specialitate”. 

„Hai să învăț și eu la Dimitrie Leonida”
„Tot mama mi-a zis după aceea să îmi aleg un liceu, care vreau eu. Am ales liceul acesta, fiindcă îmi fusese prezentat de mai mulți ca fiind un liceu înainte foarte bun. Așa că am venit la liceu aici! Mă gândeam așa: Hai să învăț și eu la Dimitrie Leonida. Să văd dacă îmi place sau nu. Dacă nu îmi place, mă duc la liceu, la Economic sau altundeva. În primul an mi-a plăcut. Mi-au plăcut profesorii, mi-au plăcut colegii. În anul III tata mi-a zis: Copile, vine BAC-ul, vine soarta, vine momentul adevărului. Ce vrei să fii: om sau neom la casa ta. Și atunci, pe moment, mi-am zis și vă spun și vouă să vă gândiți tot așa: nu învăț pentru mine, nu învăț pentru mama, nu învăț pentru tata, învăț pentru familia mea! Pentru că o să ajung la un moment dat să am familie, să am nevastă, copii și trebuie să le ofer un viitor mai bun!”.

„Care este șansa?
Să fac o facultate! Să pot să mă lansez într-o profesie, în ceea ce îmi doresc eu cel mai mult. Și așa am ales să mă fac preot și să dau după liceu la Teologie, pregătindu-mă pentru asta, dar și pentru BAC. Eu acum nu vă cer să vă faceți toți preoți! Nu. Dar faceți ceea ce vreți, ceea ce simțiți că puteți face cu dragoste, ceea ce simțiți că ați fost chemați pe acest Pământ, că fiecare avem un rol aici pe Pământ. Vrei să fi pictor?! Atunci du-te, domnule, la Facultatea de Artă. Îți place să citești?! Îți place să lucrezi cu copiii?! Du-te la Facultatea de Litere. Îți place să salvezi vieți?! Du-te la Medicină. Îți place muzica sau să cânți?! Du-te la Conservator. Du-te unde ai chemarea! N-o faci pentru tine, pentru părinți, o faci pentru viitoarea ta familie, pentru comunitatea unde vei locui în viitor!”.

Amânarea-i hoțul timpului!
„Iar dacă nu mergi la facultate, atunci învață bine o meserie care-ți place, perfecționează-te și fă-ți un viitor în breasla respectivă. Dar fă ceva, asta-i important, nu trândăvi, nu o lua pe căi rele, trăind pe spinarea părinților sau bunicilor, că asta nu este o soluție! Asta vreau să înțelegeți și știu că înțelegeți că vă văd! Învățați cât puteți, dar învățați serios, nu vă lăsați pe o ureche că viața este o luptă! Aveți mare grijă ce faceți cu viețile dumneavoastră! Un părinte de la noi spunea o vorbă foarte frumoasă și isteață: Amânarea-i hoțul timpului!”, a continuat Ionuț.

De la un student praf la un elev studios
Apoi, la solicitarea doamnelor diriginte, Ionuț a povestit cam la ce stadiu se afla în clasa a XI-a, înainte de discuția cu tatăl său, care i-a schimbat cursul vieții definitiv, făcându-l să gândească ce face mai exact cu viața sa.
„Nu știam nici cât face 5 ori 5, dacă mă luai repede! Vă spun sincer, nu știam mai nimic, la matematică eram bâtă, la alte materii la fel. Dar m-a prins dragostea de biserică, la îndemnul mamei mele care mi-a deschis ochii și după discuția cu tata am reacționat. Am visat că vreau să mă fac preot și viața mi s-a schimbat radical. Mai exact, totul a început din cap, din gândire, care apoi mi-a dat voință și credință și am trecut peste toate. A fost o rază venită de la Dumnezeu, asta e clar, care mi-a schimbat într-un an tot sensul vieții. Am început să fiu atent la ore, să învăț, să aprofundez cunoștințe suplimentar, să-mi dau interesul, astfel încât BAC-ul n-a mai fost o problemă, iar ulterior nici admiterea la facultate. Este un exemplu dat prin mine, pe care dacă vreți puteți să-l luați ca model. De la un elev praf, slăbuț, la un student studios, totul prin muncă și înțelegere, prin deschiderea față de lucrurile bune, prin ambiție și iubirea de a face ceea ce îți place”.
Mulțumim pentru invitația făcută profesoarelor Lixandra Coman și Carmen Damian, care au fost de acord să susțină o oră de dirigenție comună, dar și directoarei Camelia Paraschiv, prezentă de asemenea la ora de dirigenție.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter