10.12.2019,  19:23:33 | 0 comentarii | 1314 vizualizari
Cutremurul devastator din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 / Salvatorii minieri din Valea Jiului – în acţiune la Palatul „Carlton” (VIII)
de Marian BOBOC

„ÎI CUNOSC NUMAI CERCEII!”
Între cei care veniseră ieri seară la morgă era și un bărbat de vreo 30 de ani care își căuta soția. Nu o găsise. Până la urmă s-a oprit privind îndelung un cadavru, a cărui figură era doar sferă însângerată, de care atârnau înăclăite de sânge, câteva smocuri de păr.
Îi ghiceam gândurile. Stătea la îndoială și nu îi venea să spună că acolo era soția lui. Nu putea să creadă. Dacă se înșela? Cu toate astea cadavrul avea parcă aceiași mărime cu a fostei lui soții. În sfârșit, nefiind sigur, s-a hotărât să plece. Dar s-a întors. În mâna stângă a cadavrului care era strivită, se mai afla verigheta așezată în degetul vânăt și murdar de sânge negru, închegat, încât abia a observat.
Era verigheta pe care scria numele lui.
Numai după asta a putut recunoaște cadavrul soției.

CLAVICULA CU INEL CU PLATINĂ
Printre cadavrele scoase de sub dărâmăturile de la Carlton este și al studentei Elena Davideanu.
Recunoașterea acestui cadavru, care era oribil mutilat, s-a făcut foarte greu. La început părea imposibilă. Unii aduc la morgă dentistul ca să recunoască el dinții mortului.
La Elena Davideanu nu s-a putut găsi însă nici un indiciu după care să fie recunoscută din zecile de cadavre care erau înșirate, umăr la umăr, pe ciment.
Sora ei și-a adus aminte la un moment dat că Elena căzuse în copilărie și își fracturase clavicula de la umărul stâng. Doctorii i-au prins clavicula fracturată cu un inel de platină.
Numai după acest semn mai putea fi recunoscută. S-a oprit în fața cadavrului care bănuia că este al surorii ei și a rugat să verifice dacă are într-adevăr în clavicula stângă un inel de platină.
Cineva a luat bisturiul și foarfeca tăind pielea și carnea după umăr până la os.
Inelul de platină cu care fusese prinsă clavicula fracturată era!
Identificarea se făcuse.

CADAVRELE ACOPERITE CU FLORI
Imediat după ce un cadavru a fost recunoscut, rudele îi așază un buchet de flori pe piept.
E singurul semn de dragoste care se poate aduce aici în camera rece a morgii celui ce și-a găsit moartea în năprasnica nenorocire.
Într-un colț al sălii se află un sfeșnic în care ard lumânări.
Morții recunoscuți sunt așezați în sicrie și duși de rude la biserică.
Din totalul de 112 cadavre câte s-au transportat ieri la morgă, numai 75 au fost recunoscute.
Restul sunt în așa fel mutilate încât nu au putut fi identificate.
Și totuși lumea vine mereu de câte ori sunt aduse alte cadavre, ca să vadă din nou fiecare dacă nu cumva cel căutat se află printre ele.
Const. Virgil-Gheorghiu 

„Universul” (joi, 14 noiembrie 1940)
Lucrarea celor două tunele de la Carlton a fost abandonată la ora 4 dimineața
 O echipă de mineri de la Petroșani la fața locului
În tot cursul zilei de ieri (miercuri, 13 noiembrie - n.r.) au continuat lucrările pentru degajarea dărâmăturilor de la blocul Carlton.
Întrucât toate încercările de a se ajunge la eventualii supraviețuitori care s-au adăpostit în subsolul blocului, n-au dat nici un rezultat, au fost aduși de la Petroșani 40 mineri, specialiști în astfel de lucrări, care să sape niște puțuri cu ajutorul cărora se speră să poată fi salvați cei care se adăpostesc în subsolul al doilea blocului. 
Minerii lucrează în două echipe cu schimbul. Lucrul lor este foarte multe îngreuiat din cauza condițiilor extrem de grele în care lucrează.
Păcura din subsol continuă să ardă înăbușit. Lucrările de stingere a focului n-au nici un efect, căci el e alimentat și de lemnăria sfărâmată, provenită din mobile, parchete, uși, precum și de două vagoane de lemne ale bodegii de la parterul blocului, care erau depozitate la subsol, și care s-au aprins din pricina unui scurt circuit.

CADAVRELE AU ÎNCEPUT SĂ INTRE ÎN DESCOMPUNERE
Lucrările pentru înlăturarea dărâmăturilor sunt mult îngreunate din cauză că de sub ruine țâșnesc mase mari de aburi cu mirosuri sufocante, provenite de la arderea păcurii și a celorlalte materiale îngropate la subsol și de la cadavrele nenorociților prinși acolo și care au început să intre în descompunere.
xxx
Tot ceea ce se ridică de la locul catastrofei este încărcat în autocamioane și transporta pe terenul viran din preajma stadionului „Venus”.
Aci resturile dărâmăturilor sunt cercetate amănunțit de echipe special alcătuite care au găsit printre sfărâmături bani, bijuterii și alte obiecte de valoare.
De acum încolo, întrucât urmează să se dea de ruinele fostelor etaje cu apartamentele persoanelor mai avute, se așteaptă să se descopere averi de milioane, pe care acestea le păstrau în casă.

„Universul” (sâmbătă, 16 noiembrie 1940) 
Până aseară (15 noiembrie - n.a.) se scoseseră 116 cadavre
Lucrările pentru degajarea dărâmăturilor blocului „Carlton” continuă cu aceeași neobosită stăruință, deși lucrul este din ce mai anevoios.
De la ora 3 noaptea până eri la amiază au mai fost scoase cinci cadavre dintre dărâmături.
(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter