11.12.2019,  18:37:56 | 0 comentarii | 328 vizualizari
După întâlnirea cu ministrul Fondurilor Europene, / Concluziile la obiect ale primarului Tiberiu Iacob-Ridzi
de Corneliu BRAN

În cadrul unei conferințe de presă, primarul Petroșaniului ne-a informat de întâlnirea avută la București marți, 10 decembrie, alături de ceilalți primari din Valea Jiului, la sediul Ministerului Fondurilor Europene.

„Așa cum deja știți, a fost desemnată de comisie firma Price Waterhouse Cooper să facă strategia pentru o tranziție de la cărbune în Valea Jiului. Undeva în luna iulie, anul viitor, ministerul dorește ca această strategie să fie finalizată. M-am bucurat foarte mult că și noul ministru a fost de acord și este de acord ca Valea Jiului să fie declarată zonă de investiții teritoriale integrate (ITI). O altă veste bună, zic eu, este că va exista un fond separat de ceea ce înseamnă finanțarea europeană pe POR în perioada 2021-2027, care va finanța exact regiunile carbonifere din Platforma pentru o tranziție justă. Se pare că vor fi bani destul de mulți pe această axă, care vor fi accesați separat de ceea ce înseamnă programele și proiectele europene! Acesta este iarăși un lucru bun. Eu sper ca în paralel noi să mergem mai departe cu această consultanță tehnică gratuită pe care am accesat-o direct de la Bruxelles. Nu se suprapun una cu cealaltă, deci ce facem noi pe START nu se suprapune neapărat cu ce face ministerul pentru Strategia pentru Valea Jiului. E un lucru bun că există două direcții pe care mergem, asta înseamnă, dacă vreți, posibilitatea să însumăm. Dacă pe START – pe asistența aceasta tehnică – mergem cu maxim 10 proiecte, noi ne dorim ca și pe ceea ce face ministerul să mergem cu alte 10 proiecte și atunci, cumva, să ajungem la cele 25 de proiecte pe care noi, primarii, le-am propus. Asta este o chestiune tehnică pe care vom vedea cum o rezolvăm”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Întrebat de părerea ministrului după intervenția sa, în care primarul Petroșaniului spunea ceva de genul că nu mai dorește „o strategie pentru Valea Jiului lăsată într-un sertar”, primarul a declarat:
„Domnul ministru ne-a dat niște asigurări, cred că de data aceasta fiind implicată Comisia Europeană și mai multe instituții (e vorba și de Greenpeace și alte ONG-uri) sunt mult mai multe șanse ca această Strategie să nu rămână doar în sertar. Pentru că există și această finanțare pe fonduri europene, comisia e direct interesată ca această Strategie să se și pună în practică. Aici este speranța că această Strategie nu va fi la fel ca celelalte, făcute de-a lungul timpului și uitate în sertar. Eu am subliniat un alt aspect important, din experiență spun, nouă, de fiecare dată, când s-a făcut o Strategie ni s-a pus în față un document, pe care nu am mai putut să-l schimbăm sau să-l modificăm. Asta s-a întâmplat nu demult și la Lupeni, când s-a prezentat acel document care deja era făcut și neadaptat sută la sută la ceea ce există în Valea Jiului. Și vă dau numai un exemplu: fermele de animale cu suprafețe foarte mari de teren într-o zonă de munte. Ei bine, aceste ferme nu se pretează  la așa ceva. Dacă se pretează la șes sau la dealuri, e altceva… Asta am cerut, ca acest document să fie făcut public și să fie finalizat, dar să ni se ceară și nouă părerea, autorităților locale. Și nu doar să ni se ceară părerea, ci să se țină și cont de părerea noastră. În fond nu e părerea noastră, a mea ca primar, sau a altui coleg primar, e părerea comunității și sunt problemele care există acum, nu să iei o statistică de acum 5-10 ani și s-o treci apoi într-un astfel de document, că așa n-am făcut nimic”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter