11.12.2019,  18:41:59 | 1 comentariu | 567 vizualizari
În problema termoficării centralizate la Petroșani, / Decizia este 100% a Complexului Energetic Hunedoara
de Corneliu BRAN

Două subiecte au ținut capul de afiș al conferinței de presă organizată miercuri 11 decembrie de primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi. Unul a vizat din nou termoficarea centralizată. 
Merită salutate eforturile pe care edilul Petroșaniului le face pentru rezolvarea chestiunii termoficării. Însă, dacă am fi consilierii domnului primar Tiberiu Iacob-Ridzi, l-am sfătui să-l lase să se afirme în această chestiune și pe Cristinel Roșu, administratorul special al CEH. Cum nu suntem sfătuitorii domnului primar, consemnăm doar poziția sa în chestiunea termoficării, așa cum a fost exprimată miercuri, 11 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă.

Întâlniri la nivel înalt la București
„E vorba despre asigurarea termoficării la Petroșani și la Deva, și spun asta că în Capitală, marți, 10 decembrie, a fost prezent și primarul Oancea de la Deva. Am avut o întâlnire marți dimineață cu doamna viceprim ministru Raluca Turcan, după care, la orele 13,00, am avut o întâlnire la Ministerul Economiei cu domnul ministru Virgil Popescu, cu reprezentanții CEH-ului și reprezentanții sindicatului. Acolo s-au discutat mai multe probleme legate de CEH, dar eu o să vă vorbesc despre termoficare, pentru că acesta este subiectul care ne interesează pe noi acum. Am găsit deschidere și la doamna vice prim-ministru și la domnul ministru, dumnealor au spus că sunt de acord cu furnizarea agentului termic în sistem centralizat, dar că nu este o decizie pe care poate să o ia ministerul sau la nivel de vice prim-ministru. Decizia este 100% a Complexului Energetic Hunedoara, în speță administratorul judiciar și conducerea executivă de-acolo.
Problema care s-a ridicat acolo, în special de către conducerea CEH și de către sindicate, a fost aceea a costurilor furnizării agentului termic în regim centralizat și la Petroșani. Și vechea marotă, cum că populația nu plătește, este falsă! Deci, populația și-a achitat facturile, conform situației pe care domnul Muntean, fostul director de la Termoficare S.A. Petroșani, ne-a spus-o, anunțându-ne acest procent de 85% anul trecut. Problema mare este legată de pierderile tehnologice din sistem și de faptul că Termocentrala Paroșeni neproducând curent electric, deci neproducând în cogenerare, a fost nevoită, practic, să meargă cu acel cazan CAF, pentru a asigura căldura în municipiile Petroșani și Vulcan, cu niște costuri, într-adevăr, destul de mari. Pentru că ei dacă merg pe CAF nu primesc acele bonusuri de co-generare. Dar asta nu este vina noastră că ei nu produc curent electric decât o zi sau două pe lună, ca să-și ia salariile și atât! Noi am discutat de-a lungul timpului și am menținut la Petroșani în viață acest sistem și pentru a ajuta Complexul Energetic Hunedoara în ceea ce însemna negocierea cu Comisia Europeană și așa mai departe, că știți toate aceste discuții legate de termoficare și această componentă. Noi nu discutăm acum despre investiții pe fonduri europene în conducta magistrală care este a Complexului Energetic Hunedoara și care nu este a autorităților publice locale, nu discutăm despre faptul că la Petroșani noi am modernizat peste 50% din rețele, dar există pierderi în continuare în ceea ce înseamnă distribuție a agentului termic. Sigur că mai sunt în jur de 800 de abonați, nu mai sunt 2.000, așa cum erau acum câțiva ani de zile, iar din punct de vedere economic această activitate nu este rentabilă acum. Însă noi vorbim azi despre o situație specială, când e frig afară, și ei, CEH-ul, sunt singurii care pot să furnizeze acest agent termic în sistem centralizat. Deci, decizia rămâne la CEH. Vineri o să mai am o întâlnire cu administratorul judiciar și, repet, problema dumnealor este din punct de vedere economic. Au spus că nu-i rentabilă și activitatea de anul trecut i-au costat 17 milioane lei și au încasat 4 milioane de lei sau așa ceva. Vedeți cum se pune problema? Când e vorba de a face un serviciu către populație, ei spun că nu-i rentabil (noi știm asta, nu zic nu), dar de fapt complexul energetic în majoritatea lui nu-i rentabil, dar nimeni n-a spus că îl închide mâine din cauza asta! Mă rog, aici e o altă discuție. În principiu, și ca să închei, decizia este acum la conducerea CEH-ului”, a menționat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Tehnic s-ar putea
Întrebat dacă tehnic mai pot da drumul la agentul termic și la instalație, ținând cont că e deja iarnă, primarul a menționat: „Tehnic ei pot să furnizeze agent termic în maxim o săptămână de zile! Doar dacă sunt de acord să furnizeze acest serviciu. Acum mai sunt niște probleme legate de cărbune și de aprovizionarea cu cărbune, dar asta e o altă discuție. Repet, ei ar putea să furnizeze agent termic cu ce stoc au acum la Paroșeni și, sigur, să poată să asigure cărbunele și pentru Mintia”.

Demisiile
Totodată, la întrebarea dacă mai menține cererea demisiilor celor doi oficiali de la CEH, a directorului general Samuel Dioane și a directorului de la Termocentrala Paroșeni, Doru Vișan, în condițiile în care aceștia nu iau decizia de furnizare a agentului termic și de preluare a acestui serviciu pentru această iarnă, primarul a răspuns ferm: „Da! Absolut”. Fără alte detalii în plus pe acest subiect. 

Situație de urgență?
Întrebat dacă această problemă nu poate fi trecută la „situații de urgență” în cadrul Prefecturii Hunedoara, Tiberiu Iacob-Ridzi a răspuns: „Eu voi discuta cu domnul prefect și această chestiune. E adevărat că ei nu vor putea furniza agent termic decât într-o situație de urgență. Se vor face aceste demersuri legate de această situație, dar vreau să discut vineri cu ei, să știu poziția dumnealor foarte clară: da sau nu. Deci, încă o dată, ministrul e de acord și doamna vice-premier la fel, nimeni n-are nimic împotrivă. E drept că ei nu pot lua decizii, dar eu doar am vrut să aduc la cunoștință celor de la București situația de la Petroșani”.

S-a săturat de poveștile cu: „nu se poate”…
Tot legat de această chestiune, primarul a ținut să adauge încă ceva legat de o „chestiune tehnică”: „Spun că dacă nu se dă drumul la instalație nu se mai poate că îngheață. Nu e chiar așa, pentru că dacă vă aduceți aminte, acum vreo doi ani de zile a fost o avarie chiar de Revelion, și vreo zece zile la – 20 de grade n-a funcționat instalația… și după aceea a funcționat. Deci, eu m-am săturat de aceste explicații ale specialiștilor între ghilimele de cum nu se poate face! Instalația a fost amorsată, știu de săptămâna trecută, are deci apă rece în ea”.

Subvenția ar rămâne valabilă
Legat de subvenția de 38% din gigacaloria consumată plătită de consiliul local și de primărie (fapt care generează o oarecare nemulțumire în rândul celorlalți cetățeni are nu sunt abonați la Termoficare, mult mai numeroși decât cei branșați la Termoficare, dar asta e o altă discuție..), aproximativ 5 miliarde lei vechi, primarul susține că va menține la Petroșani această subvenție pentru această activitate.
„Noi putem plăti subvenția la cel care furnizează, nu este nici un fel de problemă de legalitate din punctul acesta de vedere. Noi la Petroșani am vrut să menținem în viață acest sistem. Din păcate, am rămas singurii. Vă dați seama că dacă erau la sistemul centralizat în jur de 6.000-7.000 de abonați, în toată Valea, respectiv și în Petroșani mai mulți, era o altă discuție și pentru dumnealor. Dar se pare că lucrurile au fost concepute spre direcția aceasta…”, a explicat primarul. Care a mai spus că problema legată de fondurile europene pornește de la minim cinci ani de când se începe și este o problemă mult mai complexă, dar pe viitor poate fi un subiect de discuție. Rămâne de văzut și când.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter