12.12.2019,  21:16:03 | 0 comentarii | 1384 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Primăria și Consiliul Local Lupeni / Evenimente cultural-patriotice 
de Corneliu BRAN

Două evenimente se vor derula în week-end-ul acesta la Lupeni, ambele fiind organizate de primăria și consiliul local din localitate. Dar să le luăm pe rând...

„Festivalul Crailor” și „cel mai tare brunduș”
Sâmbătă, 14 decembrie, Primăria municipiului Lupeni, primarul Lucian Resmeriță, Consiliul Local Lupeni, partenerul S.C. COMEXIM R Lupeni și Emil Părău, invită pe toți cetățenii Lupeniului la tradiționalul eveniment ce se desfășoară an de an în această lună înainte de Crăciun și care are o directă legătură cu Nașterea Domnului: „Festivalul Crailor”! 
Față de anii anteriori, când manifestarea avea loc fie la Cinematograful „Cultural”, fie în Straja sau în alte locații, de data aceasta organizatorii au venit noutăți importante, astfel încât totul să fie cât mai frumos, mai cuprinzător și mai gustat de lupeneni.
Astfel, începând cu orele 14,00, în Cartierul Braia, în fața cinematografului „Cultural”, totul va începe cu o paradă a costumelor de crai, foarte multe trupe de crai fiind înscrise și anul acesta, din Lupeni și de pe cuprinsul Văii Jiului. După un traseu nu prea lung, trupele de crai și de brunduși care-i însoțesc, vor ajunge în Parcul C.A.P. din centrul orașului, situat chiar lângă strada principală (asta o spunem pentru cei care vor dori să asiste la eveniment din alte părți ale Văii Jiului și județului, cum se întâmplă an de an la acest eveniment și poate că nu cunosc Lupeniul prea bine), unde va începe efectiv Festivalul Crailor. Frumoasele povești ce reflectă Nașterea Domnului Iisus, Fiul lui Dumnezeu, Crăciunul nostru drag, vor fi puse în versuri și cântece de către tinerii din aceste trupe, care se pregătesc de câteva luni și care abia așteaptă să-și expună micile piese de teatru în fața publicului larg și a juriului. Suntem convinși că organizatorii îi vor premia cu generozitate și anul acesta pe cei mai buni, dacă nu chiar pe toți participanții, cum s-a tot întâmplat aproape an de an.
În cadrul festivalului va avea loc și cel mai așteptat moment: „Concursul Brundușilor”. Aici, cel mai tare la „țic” (sau „țig”, depinde de zonă, am auzit în timp ambele forme de exprimare, neștiind niciodată care e cea corectă – probabil ambele) brunduș, va fi pentru un an cel mai respectat de către toate trupele de brunduși din Valea Jiului. Un fel de „campion” al brundușilor dacă vreți. Concursul este simplu: este o luptă în doi purtată „umăr la umăr” (termen ce se folosește în fotbal, baschet sau hochei), lovitura umerilor celor doi competitori fiind făcută în săritură, concurentul neavând voie să se folosească de mâini, cap, sau picioare. Cine reușește să-l dea jos sau să-l facă pe rival să abandoneze, câștigă. Tehnica, forța, inteligența folosită și jocul de picioare sunt foarte importante, constituind atuuri care pot da câștig de cauză în acest concurs inedit, păstrat din vremurile când ciobanii de pe aceste meleaguri, îmbrăcați ca și brundușii de azi în cojoace de oaie cu lână groasă pe ele și talăngi prinse la brâu, se întreceau între ei sau se înfruntau vitejește pe munți sau pe la nedei cu ciobanii din arealurile vecine.
„Ca și cetățenii noștri, abia așteptăm să vedem acest festival de tradiție din localitatea noastră. Este frumos pentru o comunitate când își protejează tradițiile, obiceiurile, portul popular. Asta dă pecetea trecutului, amprenta prezentului și continuitatea viitorului pentru orice comunitate locală, iar dacă punem cap la cap toate tradițiile și obiceiurile din țară, tot folclorul diversificat și tot portul național minunat al fiecărei regiuni în parte, avem schițat, ca un ADN, ceea ce înseamnă poporul român și această țară superbă, România. Îi așteptăm pe toți lupenenii noștri să se bucure de acest festival, de tot ce înseamnă el, de la costumele colorate și dichisite ale acestor trupe de crai și programul artistic creat de acești tineri și până la acest concurs de forță și inteligență a brundușilor și de tot ce va mai fi”, ne-a declarat primarul Lucian Resmeriță. 

Iar Puric la Lupeni
Duminică, 15 decembrie, Primăria municipiului Lupeni și Consiliul Local Lupeni au pregătit pentru lupeneni o nouă surpriză, legată de data aceasta de ceea ce înseamnă românism, unitate și identitate națională și spirit patriotic la 101. Manifestarea va fi susținută de Dan Puric.
Probabil că Sala Palatului „Minerul” din localitate va fi din nou plină. Conferința „Câte ceva despre mine”, cu Dan Puric pe scenă, va însemna pentru publicul lupenean un nou prilej de a asculta discursul unui patriot, o meditare la ceea ce înseamnă să fi un bun creștin și un bun Român, regăsind cu toții, în acești ani tulburi, acea identitate națională ce unii de prin lume, cu „globarizarea” lor, o „marotă de carton” și nimic altceva, o vor zdrobită.  
Intrarea se va face pe baza invitațiilor gratuite, care pot fi obținute de la Palatul Cultural „Minerul” în fiecare zi, între orele 10,00-14,00.
„Ne pregătim de multă vreme pentru această întâlnire de suflet cu maestrul Dan Puric, un actor deosebit al scenei românești contemporane, dar, mai ales, un om excepțional, un spirit creștin sclipitor și un Român adevărat! Mă bucur că Dan Puric este din nou oaspetele nostru la Lupeni, într-un moment în care cu toții ne pregătim să întâmpinăm Nașterea Domnului Iisus Hristos, Crăciunul atât de drag al tuturor creștinilor de pretutindeni. Invit cu drag pe toți cei dornici să ia parte la această conferință de suflet susținută de inegalabilul Dan Puric, o conferință unde sunt sigur că vorbele maestrului vor ajunge din nou la inimile și sufletele ascultătorilor din sală”, ne-a spus primarul Lupeniului legat de acest eveniment, adresând totodată și o invitație pe această cale.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter