16.12.2019,  19:23:15 | 0 comentarii | 1340 vizualizari
Cutremurul devastator din noaptea de 9 spre 10 noiembrie 1940 / Salvatorii minieri din Valea Jiului – în acţiune la Palatul „Carlton” (IX)
de Marian BOBOC

Primul a fost scos la ora 3 noaptea și a fost identificat. Este al femeii Maria Păușescu.
La ora 5,45 a fost scos un cadavru de adult, fără cap, fără o mână și un picior. La aceeași oră s-a găsit o masă de carne, cu tibia, peroneul și alte oase mici, lângă o pătură și un combinezon verde.
La ora 8,15 s-a găsit, pe un pat de campanie, cadavrul unei femei, carbonizat și sfărâmat. 
La ora 12 se lucra la dezgroparea altui cadavru (…).

CONTINUĂ SĂPAREA PUȚULUI
Echipele de mineri și ingineri din Valea Jiului lucrează la săparea puțului. Sudorii taie sârmele cu aparatele autogene. (…) Zgomotul motoarelor de la camioane, compresoare și tancuri e asurzitor.
După amiază au mai fost scoase două cadavre, din care unul complet mutilat de prăbușire și descompus de foc și și apă.
Macaraua a fost instalată și a început să funcționeze chiar azi noapte. Cu ajutorul ei lucrul va merge mai repede. Săparea puțului din colțul străzii Regală cu b-dul Brătianu continuă, înaintându-se cu doi metri și jumătate în interiorul subsolului al doilea, în camera transformatorului. Până la ora 8 seara am fost scoase în total 116 cadavre.

UN GEST FRUMOS AL MINERILOR ȘI INGINERILOR DIN VALEA JIULUI
Muncitorii și inginerii din Valea Jiului care au lucrat în tabăra șantierului de la „Carlton”, de la 12 la 17 noiembrie, au donat pentru cantina legionară din această tabără 7.500 lei. Gestul celor care azi noapte au conlucrat cu ceilalți camarazi la lucrările de salvare a supraviețuitorilor din subsolurile blocului prăbușit „Carlton” merită să fie relevat.

„Universul” (marți, 19 noiembrie 1940)  
A fost pusă în funcțiune mare macara. Încă patru cadavre descoperite
Eri (luni, 18 noiembrie 1940) a fost pusă în funcțiune marea macara, la a cărei montare s-a lucrat timp de patru zile, macara care cântărește 55 tone, este acționată de trei motoare electrice și poate ridica greutăți până la 7.000 de kilograme.
Cu ajutorul acestui instrument ultra-modern și practic s-au scos numai în cursul zilei peste 600 metri cubi de dărâmături, care au format 300 de încărcături în autocamioanele, ce le-au transportat pe terenul de instrucție din preajma arenei Venus.
Echipa minerilor de la Petroșani a ajuns cu săpăturile tunelului din colțul Bulevardului Brătianu cu str. Regală, la o adâncime de patru metri, pătrunzând și sub dărâmături pe o distanță de doi metri, unde s-a dat de camera transformatoarelor, distrusă și aceasta complet, în urma prăbușirii imensei clădiri.

xxx
În cursul nopții s-a procedat la spargerea zidurilor acestei încăperi spre a putea ajunge mai departe, în interiorul subsolului.
În ce privește focul care a continuat să ardă timp de o săptămână întreagă, se pare că s-ar fi stins complet - de sub ruini ieșind decât aburii proveniți de la apa aruncată din belșug acolo de către pompieri.

ALTE PATRU CADAVRE 
La ora 1 noaptea s-a mai descoperit un al patrulea cadavru, din care, însă, până la ceastă oră, nu putuse fi degajat decât un picior, întrucât se afla în întregime prins între blocuri de dărâmăturile prăbușite peste el.
De prisos să mai spunem că este complet carbonizat.

„Cuvântul” (miercuri, 13 noiembrie 1940)
Noi metode de lucru

După amiază (marți, 12 noiembrie - n.a.), la orele 6, lucrul a încetat. Se constituiesc echipe tehnice de specialiști conduse de experți (…). 
Se pun în practică noi metode de lucru. În primul rând se va constitui un tunel în partea dinspre sindicatele agricole.
În acest scop s-a adus o echipă de mineri de la Petroșani, care prin tunel vor căuta să pătrundă în subsolul II de aici la cazanele caloriferului și apoi la rezervoarele cu păcură în care se crede că ar fi o cantitate de două vagoane.
  
„Cuvântul” (joi, 14 noiembrie 1940)
Echipe de mineri aduse de la Petroșani încearcă să pătrundă pe sub pământ în subsoluri, unde se bănuiește că s-ar afla supraviețuitori

Ce s-a întâmplat marți
Marți dimineața la orele 11 - ne spune d. inginer șef Drăgănescu - prin puțul săpat în partea dinspre bulevardul Brătianu, s-a introdus spumă pentru stingerea focului din aripa stângă a imobilului prăbușit.
Echipele de pompieri, împreună cu echipele de mineri de la Petroșani, lucrează cu echipament de azbest pentru stingerea focului.
Minerii au intrat într-o gură de canal de pe strada Regală și încearcă să pătrundă în subsolul I.
Inginerii și tehnicienii explorează încăperile celor două subsoluri.

„Cuvântul” (vineri, 15 noiembrie 1940)
Lucrările de ieri 

La fostul Palat Carlton din bulevardul Brătianu operațiunile sunt în plină desfășurare.
Deoarece toate încercările putem spune supraomenești, în care și-au pus viața în pericol numeroși, n-au dus la rezultatul dorit din cauze neprevăzute, ieri dimineață (joi, 14 noiembrie - n.a.) s-au luat măsuri dictate de împrejurări, din cauza barării drumului și a prăbușirii molozolui peste subsolul II.
Astfel, minerii de la Petroșani, care se află sub conducerea a cinci ingineri, au început ieri dimineață săparea unui tunel, începând de pe trotuarul din fața magazinului Iosefinei Demeter, apoi pe dedesubtul străzii Regale, și care urmează a duce spre subsolul II al fostului Palat „Carlton”.

„Cuvântul” (sâmbătă, 16 noiembrie 1940)
Minerii au terminat tunelul

După cum am arăta ieri, minerii conduși de inginerii Ștefan Drăgănescu, Ștefănescu și Duma au început construirea unui tunel din fața prăvăliei Iosefinei Demeter, apoi mergând pe sub strada regală, înaintează până la subsolul II al blocului „Carlton”.
Acest tunel s-a terminat într-un timp foarte scurt, astfel că de acum se va pătrunde până în camerele în care până acum nu intraseră nimeni.
După orele 12, ieri la amiază (vineri, 15 noiembrie - n.a.), au început explorările în subsolul II, astfel că echipe conduse de inginerul Duma pătrunzând înăuntru au dat peste rezervorul care alimentase focul. Acum era gol, astfel că pericolul ca focul să continue este exclus.

„Cuvântul” (duminică, 17 noiembrie 1940)
Stadiul lucrărilor de pe șantierul „Carlton” în timpul nopții

Echipa de mineri a Soc. Petroșani lucrează cu febrilitate la perforarea tunelului de la intersecția B-dului Brătianu cu str. Regală.

„Cuvântul” (vineri, 22 noiembrie 1940)
O vizită sub dărâmături

Curiozitatea ne-a dus ieri pentru a doua oară în subsolul blocului dărâmat. Printr-o scară de lemn, coborâm mai mulți gazetari, printre care se află și atașatul de presă al Italie, Goivani Costa, conduși fiind de inginerul Drăgănescu.
De-abia ieri ne-am putut da seama de munca de cârtiță a minerilor de la Petroșani care au săpat tunelul.
Deoparte și de alta bulumaci groși țin molozul etajelor prăbușite. Tavanul, de asemenea, este format din aceiași bulumaci și nu știi ce să admiri mai degrabă: curajul cu care au lucrat la construirea tunelului într-un teren fără garanții de securitate, sau construcție tehnică.
Aici se vede munca specialistului în tuneluri, a minerului.
Înaintăm vreo zece metri, și la lumina lămpii electrice care luminează ca ziua, observ în dreapta, înghițite de moloz câteva carnete de la Casa Asigurărilor Sociale. Le scot cu mare greutate. Sunt umede. Descifrez nule pe ele: Neamțu Al., vânzător, născut în județul Iași; în carnet se mai află o dovadă eliberată de restaurantul „Mercur” (..).
Nu s-a putut preciza dacă cei de mai sus se aflau în subsol în momentul cutremurului sau era numai cu serviciul la bodega „Carlton” și dormeau în altă parte.
În partea stângă a tunelului se află șase farfurii intacte, scăpate ca prin minune”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter