17.12.2019,  16:19:39 | 0 comentarii | 1575 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Crăciunul de altădată în Valea Jiului (6) / POMUL DE CRĂCIUN LA ȘCOALA DE JOS DIN PETROȘANI
de Marian BOBOC

Suntem în Petroșani, 6 ianuarie 1922, cu o zi înainte de Crăciun, pe la ceasurile amiezii. Elevii de la școala de jos (adică, din Colonie) sunt adunați în jurul Pomului de Crăciun. Un brad verde, nu monstrul de plastic și fier din zilele noastre, împodobit cu steluțe împodobește atmosfera. Serbarea e organizată pentru elevii săraci și orfani. Și în acest caz societatea petroșăneană se mobilizează și reușește să aducă o fărâmă de lumină în sufletul necăjiților copii. Hainele și încălțămintele reprezentau o problemă reală pentru bieții copilași, nevoiți să înfrunte gerul iernii în încălțări rupte și haine zdrențuite. De aceea, firmele și oamenii de bine și-au concertat efortul asupra cumpărării acestor accesorii de strictă necesitate. Astfel, Moșu le-a împărțit copiilor de la școala de jos 15 perechi de ghete, 12 paltoane, 10 perechi de pantaloni, 48 m parchet, 47 m șifon, 8 perechi ciorapi și 3 perechi mănuși. Lista donatorilor ne arată extraordinara mobilizare a petroșenenilor. În fruntea listei se află societățile miniere. Societatea Anonimă Română Petroșani dăruiește 2.000 lei, iar Societatea „Salgotarjan” – 1.000 lei. Primăria Petroșani contribuie și ea cu 550 lei. Urmează directorul general al minelor I. Winklehner (100 lei), negustorul  Nicolae Vancu și Bozici (100 lei), căpitanul aviator și negustor Peneș (60 lei), inginerul Iosif Iancu, Gardos și comercianții Emil Pop și Iosif Klein (câte 50 lei), Iacob Weitzner, Schwartz, Riegelhaupt și Titi Bălănescu (câte 40 lei), Dr. Miocu și Eduard Macai (câte 30 lei), comercianții Baranyai, Ion Bodrog, Mano Schwalb, Izidor Herman, Feldmnan, Morvai, Goldstein, Herz, Maria Bâjia și Klein, Israil Moise, Pavel Nemeș, Ion Szalay, Hutman, Paki, Szocola, Fehér, Weinberger, Lazar Cohn și Eugen Herz (câte 20 le), Heinzinger, Salamon și Horvat (câte 15 lei), Weisz, N.N., N.N., Schwalb, Hammer, Weltzner, Hirsch, Biber Andor, Weisz M., Herman David și Krausz (câte 10 lei), Boros Zoltan, Hunyadi, Enrik, Muszelea și Iosif Soldan (câte 5 lei). Unii au preferat să doneze în natură: Ludovic Pasztor – două perechi de ghete, văduva lui Kepich – 3 perechi de mănuși, frații Klein – bomboane. Printre donatori se regăsesc și bănci, fabrici, magazine: Fabrica de piele, Banca „Ardeleana”, Casa de păstrare și Consumul  muncitoresc (bani), Tipografia Jiul „Cultural” (decorații), Cofetăria „Fehèrváry” (prăjituri). Suma totală strânsă este de 6328 lei. La aceasta s-au mai adăugat 480 lei, colectați de copii.
Cred că citind lista donatorilor, suntem de acord laolaltă, ziariști și cititori, că așa ceva în Petroșaniul zilelor noastre nu mai e posibil. Unde sunt comercianții de altădată?
P.S. Ilustrăm acest articole cu câteva reclame ale donatorilor serbării Pomului de Crăciun mai sus povestite.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter