17.12.2019,  22:32:43 | 0 comentarii | 1588 vizualizari
Crăciunul – sărbătoarea milenară lovită de inflaţie
de Corneliu BRAN

E foarte aproape Ajunul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos și dacă nu sunteți pe posturi de radio sau TV specializate nu veți auzi, nici măcar în treacăt, o vorbă despre semnificația reală a acestei sărbători!

Mai există mici „insule” în media, multe locale, dar prea puțin față de restul, semn că de ceva vreme se întâmplă ceva foarte urât și foarte neplăcut lui Dumnezeu.
Dacă ai fi cinic te-ar lovi un gând lumesc de tot râsul: au trecut peste 2000 de ani și poate am uitat, cu toții, am fost loviți de o amnezie fără leac! Dar găselnița asta nu prea se potrivește! Dacă „uitam”, măcar aveam o scuză puerilă și prostească, dar noi am făcut altceva: am deturnat sărbătoarea, reducând la zero valoarea spirituală și crescând peste limite implicația comercială! 
Și ca să fie „noaptea minții” și mai neagră, mai batem și monedă pe bunătate, iertare, magie și să nu uităm de „Moș Crăciun”, simbolul necontestat al Crăciunului. Pe bune?! Dar Pruncul, dăruit nouă pentru iertarea păcatelor, unde este în tot iureșul ăsta de globulețe, brazi și milioane de cadouri colorate? Cum am reușit să inversăm valorile până la inflația incontrolabilă a acestei sărbători divine? Cum am pierdut pe drum tradițiile și colindele, pricesnele și semnificația apariției Mântuitorului și ne-am pricopsit până la refuz cu „jingle bells” și „Last Christmas”? Ne mână în luptă goana după cadouri strălucitoare, uitând locul umil în care a apărut pe lume Pruncul Sfânt. E ridicat la rang de stăpân al lumii și al minunilor fără egal, Moș Crăciun, și nu mai găsești nici măcar o felicitare cu Familia Sfântă, cu magii sau ieslea unde animalele l-au încălzit cu răsuflarea lor caldă pe micuțul Fiu al Domnului! 
Să fie clar și noi, generațiile mai trecute, ne-am bucurat de cadourile făcute de Moș Crăciun, de brad și de poveștile cu reni și sănii zburătoare. Dar colindele erau colinde, Pruncul Iisus și Fecioara Maria erau nelipsite în ele, masa de Crăciun era nelipsită fără un Tatăl nostru și se făcea în familie, iar dimineața de Crăciun era petrecută negreșit la Biserică, după care împărțeam celor necăjiți ce aveam la noi fiecare. Deci nu avem nimic cu Moșul, să fie clar, dar nici nu se poate să stăm să ne uităm cum pur și simplu se deturnează, cu „picătura chinezească” an de an, cea mai frumoasă și mai de suflet sărbătoare creștină!
O fi vreo nostalgie ce ne încearcă pe unii dar, parafrazând o sintagmă celebră vin și zic: unde or fi zăpezile de altădată, unde sunt colindătorii și sărbătorile de altădată? Cine mai împarte nuci, mere și covrigi, când îți poți bucura cerul gurii cu cele mai gustoase „E”- uri conținute de bomboane colorate și cozonaci „magici” meniți să fie proaspeți până la Crăciunul celălalt?   
Să ne înțelegem, nimeni în lumea asta nu cred că ar fi vrut să rămână cantonat în civilizația evului mediu timpuriu, dar nici chiar să ștergem cu buretele valorile reale ale spiritualității universale, înlocuindu-le cu manifestări fără substanță! Să luăm exemplul Moșului: dacă vrem să fim cârcotași, cu tot dinadinsul, să ne aducem aminte povestea lui... Cum de s-a uitat, convenabil, că inițial i-a tăiat mâinile soției sale doar pentru că a primit-o pe Maica Sfântă să nască în grajd?! Bunătatea și rugăciunea Maicii Domnului i-au pus femeii mâinile la loc, determinându-l pe Crăciun să înțeleagă cât de profund a greșit! Dacă tot vorbim de iertare și schimbare în bine, acesta ar fi cel mai bun exemplu despre darul acesta minunat pe care l-am primit prin Nașterea Domnului! Dar... cum spuneam… Au trecut peste 2000 de ani și foarte mulți am uitat! Dar oare ce preț are această uitare? Cum și când vom deconta această lipsă de considerație? Ce facem cu adevăratele minuni ale bunătății reale și anonime, ale celor ce se sacrifică pentru cei din jur, neștiuți, cu cei ce s-au vindecat prin puterea rugăciunii când nimeni nu le mai dădea nicio șansă, cu locurile de închinare cu har divin, cu icoanele aducătoare de sănătate și pace,  cu vorbele de îmbărbătare ale celor meniți să ducă credința mai departe? Fraților creștini, un simplu sfat: treziți-vă!
Bucurați-vă de tot cei bun și frumos pe acest Pământ! Totul vine către noi cu voia Lui Dumnezeu, dar nu-L uitați și nu-L înlocuiți cu gablonțuri! Mulțumiți-I că într-o seară de iarnă ni L-a dăruit pe Fiul Său  drag  și abia atunci veți simți că e sărbătoare.
Crăciun fericit!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter