08.01.2020,  19:42:54 | 0 comentarii | 1346 vizualizari
O călătorie atipică (II)
de Ziarul Vaii Jiului

1-16 iunie 1931. Vizitarea expoziției de construcții din Berlin 

În trecut, familia era, în stat, o unitate închisă de producție și consumație; locuința trebuia să fie mai mare deoarece familia reprezenta o celulă de producție cu toți membrii și cu toate instalațiile necesare pentru a-și satisface toate nevoile de ordin material și social. Prin intervenția statului, care acum a luat asupra sa multe obligații ce cădeau mai înainte asupra familiei patriarhale (legile pentru asigurări de boală, bătrânețe, invaliditate, spitale, școli, grădini de copii), precum și prin schimbările intervenite în activitatea femeii, care acum în multe cazuri ia parte activă în viața socială, s-au produs modificări în activitatea domestică, mai ales în orașe și în centrele industriale. Urmarea a fost micșorarea locuinței. De altminteri, este mult mai valoroasă o locuință mică și rațional împărțită, în care fiecare membru de familie care lucrează, are spațiul său separat și comod, în care activitatea domestică se desfășoară cu cea mai mare ușurință și cu cele mai mici cheltuieli, decât o locuință mare și prost împărțită.
În consecință, de la împărțirea interioară a unei locuințe moderne se cere următoarele calități: utilizarea cea mai simplă, comunicațiile interioare cele mai scurte, gruparea armonică a spațiilor, separație clară între spațiile de dormit, de locuit și de mâncat, separație între dormitoarele părinților, fiilor și fiicelor, putința de a se vizita utilizarea spațiilor potrivit numărului de persoane și ocupațiunii fiecăreia (de aceea evitarea camerelor de trecere), cât mai mult soare și lumină (dormitoare spre est, camere de locuit spre vest), cât mai bună ventilație, dimensiuni armonioase la camere după destinația lor, evitarea suprafețelor rupte în pereți, ceea ce împiedică o mobilare rațională, evitarea podoabelor complicate, culori deschise la zugrăveli, izolare contra zgomotului către vecini, instalare rațională pentru ușurarea activității domestice, întrebuințarea practică a tuturor spațiilor până la cele mai mici.
Pe baza acestor principii construcțiile de locuințe se pot standardiza, atât pe tipuri de diferite mărimi, cât și pe grupuri de locuințe, obținându-se cele mai avantajoase condiții, atât din punct de vedere material (de cost, de chirie), cât și din punct de vedere al igienei și salubrității.
Sp. 35. Forma cartierelor. Forma caselor și a blocurilor de case. În ultimele decenii s-a discutat și s-au făcut multe încercări pentru a se stabili cea mai potrivită formă a cartierelor, în special a blocurilor de locuințe: clădiri singuratice înconjurate de grădini, cazărmi cu multe locuințe, clădiri dezvoltate în înălțime sau în suprafață etc… Prin tendințele de centralizare a instalațiilor și amenajărilor ce pot servi în comun unui întreg cartier, problema primește noi aspecte din studiul cărora se vor naște soluțiile cele mai potrivite pentru viitor,
Sp. 37. Instalații comune în clădirile pentru locuințe. Se tratează problemele relative la asemenea instalații, cu avantajele, dezavantajele și măsura întrebuințării lor, și anume ușurarea transporturilor prin ascensoare comune atât pentru persoane, cât și pentru materiale (combustibil etc…), legături telefonice comune, încălzire centrală, bucătării și spălătorii comune, instalații de ventilație, locuri comune pentru îngrijirea și jocul copiilor, ale căror mame sunt la lucru etc. În celelalte spații se tratează  problemele de finanțare a construcțiilor de locuințe, amenajarea de grădini și arene sportive, înlăturarea neplăcerilor în circulație și locuit la locuințele în bloc etc. 
În sp. 43 se arată în hărți, fotografii și statistici dezvoltarea și aplicarea principiilor de urbanism în orașul Berlin.
Urmează în sp. 10 expunerile congresului internațional pentru clădire modernă. Se tratează în planuri și fotografii problemele ce se pun fiecărui oraș mare, relativ la dezvoltarea lui în viitor, crearea de cartiere noi, etc. și se tratează diferite soluții de construcții raționale. Lucrările se împart în 4 grupe: a) clădiri dezvoltate în suprafață; b) clădiri mijlocii dezvoltate în suprafață și înălțime; c) clădiri dezvoltate în înălțime; d) combinații între feluritele moduri de construcție.
În celelalte spații ale halei nr. 1 se expun diferite lucrări relative la tot felul de clădiri moderne. Planuri, fotografii, modele în relief arată diferitele moduri în care s-au soluționat problemele de construcții și amenajări în Berlin și în alte orașe germane, precum și proiectele pentru viitor: piețe publice, căi ferate de centură și metropolitane, canalizări, instalații de clarificare, cartiere noi în orașe industriale, clădiri industriale, școli, biserici, arene sportive, ștranduri etc. 
De asemenea, urmează expunerile societății arhitecților germani, în care se arată noile curente în arhitectura germană.

Hala nr. 2
Locuința timpurilor actuale. În parterul acestei hale se află expuse, în construcții de mărime naturală, o întreagă serie de locuințe de diverse tipuri, mărimi și destinații, instalate complet conform principiilor celor mai moderne.
Mai întâi avem un model care reprezintă, pe lângă demonstrații cu planuri și fotografii, spațiile și amenajările necesare traiului orășenilor, care, pe lângă locuința amenajată conform celor mai moderne principii, au nevoie și de locuri de trai în comun ca: spații pentru sport, gimnastică, băi și bazine pentru înot, biblioteci, cafenele, săli și terase pentru dans.
Urmează apoi diverse tipuri pentru locuințe, spre ex.:
1) locuință cu 4 spații pentru familie. Aceasta reprezintă un tip de apartament mic (530 m.c. volum) cu un spațiu mare pentru locuit și nișă pentru lucru; ferestrele sunt culisante și prevăzute în spate cu rolete interioare ce se strâng ca o armonică, pentru apărare contra soarelui, frigului, căldurii etc. Cele două dormitoare se pot transforma, prin altă împărțire, în trei.
2) Locuință cu un singur spațiu, suprafață de locuit 40 m.p. (3-4 paturi). Scopul: spațiul întreg pentru zi, spațiul întreg pentru noapte. Despărțirea spațiilor pentru funcțiunile de zi și noapte prin pereți mobili. Ziua: un spațiu pentru locuit și jocul copiilor, altul pentru lucru; noaptea, două dormitoare cu 3-4 paturi mobile (Klappbetten) și un spațiu pentru dejun. Încălzire cu sobă așezată central. Seara, ventilație suficientă. 
3) Boardinghaus, în parter spațiile pentru viață în comun: restaurant, bibliotecă etc. În etaj diverse tipuri de locuințe: pentru un domn, pentru o doamnă, pentru două doamne, pentru o familie fără copii, pentru un intelectual cu cameră de lucru.
4) Locuință pentru două persoane într-un bloc cu multe locuințe. Dormitor comun spre sud-est, baie și celelalte instalații sanitare, o bucătărie mică. Mobile simple.
Urmează o întreagă serie de apartamente de toate mărimile, arătându-se în ele cele mai potrivite împărțiri și utilizări ale spațiului. Scopul atâtor modele a fost și acela de a se arăta diversitatea materialelor de construcție, atât la pereți și dușumele, cât și la mobilier.
În galeria superioară a halei nr. 2 este expusă o întreagă serie de materiale mărunte pentru mobilarea și împodobirea locuinței, ca: marmore de toate genurile, lemne și placaje, materiale pentru pardosele, tapete, vopsele și lacuri, stofe de tapițerie, ceasornice și pendule de perete, fierărie pentru uși, ferestre și mobile, speciale și de serie, sticlărie pentru geamuri.
Din toate expunerile și modelele din această hală se desprind următoarele caracteristici și tendințe în construcția locuințelor moderne:
a) câștigarea spațiului prin reducerea la minimum a grosimei pereților, în special a celor interiori;
b) utilizarea cât mai rațională a spațiilor, evitându-se orice spațiu mort;
c) prevederea locuinței cu cele mai moderne și comode instalații sanitare;
d) soare și lumină prin ferestre se ocupă întreaga lățime a pereților exteriori;
e) reducerea spațiului bucătăriei la minimum prin întrebuințarea celor mai moderne instalații de gătit, spălat etc…
f) întrebuințarea celor mai potrivite materiale pentru izolare și pardoseli;
g) mobilierul cel mai simplu și cel mai ușor pentru întreținerea curățeniei;
h) culori deschise la pereți și tapete;
i) putința de schimbare a destinației spațiilor, precum și putința, la unele locuințe ultramoderne, de modificare a spațiilor interioare prin mutarea pereților mobili;
j) în general, simplicitate, fără podoabe și decoruri inutile.

(va urma)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter