09.01.2020,  22:53:20 | 0 comentarii | 1314 vizualizari
O călătorie atipică (III)
de Ziarul Vaii Jiului

• 1-16 iunie 1931. Vizitarea expoziției de construcții din Berlin 

Halele 3-8
În aceste hale sunt expuse, cu profuziune de materiale și modele elementele construcției moderne. Expunerile au scopul de a arăta și pune în discuție și comparație problemele ce sunt legate de materiale și de întrebuințarea lor rațională. Parcur¬ge¬rea acestor hale conduce pe vizitator de la material la material și îi arată, atât pe cât e posibil, producerea și prelucrarea lui, precum și posibilitățile și măsura în care poate fi utilizat. Având în vedere că această utilizare este în strânsă legătură cu diversele părți ale unei construcții, potrivit calităților materialelor, expoziția nu este numai pentru materiale, ci și pentru părți de construcție.
În secțiunea lemnului sunt expuse toate varietățile de lemne ce se produc și se prelucrează în Germania: lemne pentru construcții, pentru tâmplărie, pentru mobile, parchete, placaje etc. De remarcat o curiozitate: imitație de lemn scump; pe un lemn ordinar se aplică, în mărime naturală fotografia unui placaj de lemn nobil, dându-i-se astfel înfățișarea acestuia.
În mijlocul halei sunt montate ateliere de tâmplărie, în funcțiune, unde se arată, odată cu diferitele mașini de prelucrare a lemnului, toate felurile și fazele prin care trece această prelucrare. Tot în această hală sunt expuse, cu demonstrații, modele de ferestre ce se deschid în toate direcțiile (batante, culisante, în jos, în sus, lateral), precum și sisteme de închidere ermetică la uși și ferestre. Urmează apoi modele de ferme de deschideri mari, precum și de case de locuit, în lemn.
În hala alăturată se află o serie întreagă de expuneri relative la învelitori și pereți interiori.
Modele de mărime naturală arată, comparativ, diferitele sisteme de învelire a acoperișurilor: țiglă, olane, tablă, carton gudronat etc. Cea mai mare parte halei e ocupată de expunerile tuturor materialelor și sistemelor de construcție a pereților interiori. Pe deoparte, cerințele de economisire a spațiului și cheltuielile de construcție, pe de altă parte, necesitățile de izolare cât mai completă contra zgomotului, frigului și căldurii au făcut să se nască o întreagă industrie de materiale și sisteme, parte din ele consacrate printr-o lungă experiență, parte care cauă să se introducă de acum înainte. Pentru lămurirea vizitatorului asupra calităților întregului sistem s-au înregistrat modele în mărime naturală, cu secțiunile necesare în care se demonstrează avantajele și economia lui; de asemenea, se dau în cifre statistici atât rezultatele încercărilor de laborator, cât și ale aplicațiilor în practică.
În aceeași hală sunt expuse toate felurile și sistemele de izolare, atât la clădiri, cât și la la instalații industriale; de asemenea, toate sistemele de acoperire a dușumelelor, pentru menținerea ușoară a curățeniei și evitarea zgomotului (linoleum, gumă, plută etc.).
Hala următoare este consacrată în mare parte lucrărilor de zidărie și sticlărie. Sistemul de zidire cu cărămidă caută să arate aici că nu este un sistem perimat, ci poate concura încă cu succes cu celelalte sisteme. Modelele arată diversitatea felurilor și aplicațiilor cărămizii. O instalație mecanică de producere și transport a cărămizii demonstrează la cere progresele realizate pe baza principiilor de raționalizare și mecanizare în această branșă.
O altă parte a halei este ocupată de ateliere în funcțiune, în care se arată dezvoltarea pe care a luat-o în Germania industria de geamuri artistice și mozaicuri. Urmează apoi o întreagă serie de demonstrații, întovărășite de modele și produse industriale, asupra problemelor de alimentare a clădirilor cu apă gaz, lumină, căldură și forță.
În hala următoare se arată importanța și aplicațiile cimentului și betonului în construcții de tot felul. Totodată, se expun o serie întreagă de mașini ce sunt necesare la aceste aplicații atât de diverse.
În ultima hală Nr. 6 sunt expuse mai întâi lucrări de lăcătușărie artistică, în care se arată întrebuințarea bronzului și a metalelor ușoare în industria de construcții. Urmează apoi, în numeroase modele, aplicațiile oțelului în construcția schele¬telor de clădiri, în legătură cu aceasta o nouă serie de sisteme de construcție de pereți interiori, exteriori și plafoane. De asemenea, se tratează și interesanta problemă a sudării oțelului, arătându-se practic diversele posibilități ale acestei operații. O altă parte a halei este ocupată de expuneri relative la instalații sanitare și inovații în branșa lăcătușeriei.

Terenul liber
Pe acest teren obiectele expoziției se împart în două grupe mai importante: construcțiile de locuințe la țară și mașini întrebuințate în industria de construcții.
Necesitatea de raționalizare și economie s-a făcut simțită și în proprietățile și activitatea agricolă. Noile posibilități tehnice s-au cerut a fi aplicate și în gospodăriile țărănești. Și pentru ca activitatea țăranului să fie cât mai rațională, este nevoie ca planul orizontal al proprietății (casei) sale să-i permită mișcările cele mai raționale. Pe baza acestor principii au fost proiectate și executate modelele expuse. Și pentru că raționalizarea activității agricole este numai în curs de dezvoltare, scopul expoziției a fost de a supune vizitatorului problemele ce trebuie avute în vedere la plănuirea construcțiilor noi.
Metodele arată diferite soluții, spre ex.:
1) Locuințe și grajdul sub același acoperiș, magazia de produse și nutreț separat; ambele cu acoperiș înclinat;
2) Locuința, grajdul și magazia sub același acoperiș plat;
3) Locuința, grajdul și magazia în același corp de fermă pătrată în plan, ceea ce reprezintă ce mai mică suprafață de pereți exteriori și, deci, cea mai mică pierdere de căldură. Caii, vacile și porcii sunt în același grajd. La primele două soluții s-a căutat o separație cât mai completă a diferitelor animale, o expunere la soare și ventilație cât mai bună și putința de mărire a clădirii.
Fiecare din cele trei soluții are avantajele și dezavantajele sale, asupra cărora, însă, nu va hotărî teoria, ci practica.
Costul unei clădiri țărănești reprezintă o valoare însemnată în raport cu inventarul proprietății. De aceea, micșorarea cât mai mult a acestui cost este o problemă foarte importantă, întrucât prin ea se micșorează simțitor dobânzile ce apasă asupra economiei agricole. De aceea expoziția a căutat să arate modurile de construcție și materialele cele mai ieftine și potrivite.
Alte modele arată ferme pentru creșterea găinilor, grădinării etc. În toate aceste modele expuse se găsesc vii animalele și păsările, așa cum s-ar găsi într-o proprietate reală; de asemenea, uneltele și aparatele necesare activității agricole, pluguri, mașini de treierat, secerat, semănat, instalații de apă și canalizare, aparate de preparat hrana pentru animale etc.
Urmează o serie de modele de căsuțe pentru vacanța de sfârșit de săptămână (week-end), căsuțe de lemn, de zid, cu mobilierul strict necesar, de diferite mărimi și prețuri. Pe același teren se află expuse diferite modele de instalații de ameliorare a condițiilor de muncă în agricultură: pompe automate pentru apă, aparate de stropire a câmpului, aparate de stins incendiile etc.
În grupa mașinilor ce se întrebuințează în industria de construcții se află expuse diverse mașini, de ex.: mașină pentru așezarea cablurilor în pământ, compusă dintr-un tren anterior prevăzut cu excavator, și un tren posterior pentru așezarea cablului, astuparea șanțului și bătutul umpluturii; pământul scos din săpătură trece printr-un pater-noster la trenul posterior unde umple din nou șanțul. Urmează o serie de mașini pentru amestecatul betonului, de diferite tipuri și mărci, de la cele mai mari la cele mai mici. De asemenea, diverse tipuri de sonete mecanice pentru baterea piloților. O expunere interesantă este pompa pentru beton: betonul amestecat într-o mașină este vărsat în pompă, care îl trimite prin tuburi, sub presiune, până la distanțe de 100 m și până la înălțimi de 20 m. Se obține un beton plastic și foarte bine amestecat. Urmează apoi o serie de compresoare mobile, pentru lucrări de perforare cu aer comprimat. Apoi, o serie de modele de macarale fixe și mobile, de la cele mai mici la cele mai mari.    
Lucrările de schelărie sunt reprezentate cu inovațiuni: schelărie din tuburi de oțel, ingenios combinate și legate, ușor de montat; se pretează mai ales la reparații de clădiri înalte.
Întregul teren liber este străbătut de străzi pavate pe porțiuni cu diferite sisteme de pavaj; cuburi de granit, asfalturi, gudroane, cărămizi vitrifiate etc.
În galeria din jurul terenului liber se află expuse o întreagă serie de statistici și planuri relative la problemele de construcții de garaje moderne.
Din ansamblul expoziției se desprinde cu claritate spiritul nou de raționalizare care începe să pătrundă în aproape toate ramurile activității omenești. Se caută toate mijloacele de a se ușura și simplifica munca domestică, pentru ca muncitorul de toate categoriile să poată avea cât mai mult timp pentru satisfacerea nevoilor de ordin intelectual, din ce în ce mai numeroase. Pe de altă parte, se caută a se da posibilitatea și celor cu cele mai reduse mijloace de existență, de a trăi încât mai bune condițiuni de igienă și salubritate, oferindu-li-se putința de a-și menține și întări sănătatea și de a-și găsi recreația necesară refacerii forțelor consumate în activitatea zilnică.
În legătură cu aceste idei se constată eforturile continui și susținute pentru ameliorarea condițiilor de viață și dezvoltare ale centrelor de aglomerații (orașe), prin adoptarea lor la noile principii urbanistice și crearea de condiții favorabile dezvoltării lor în viitor.
Pentru înfățișarea problemelor ce rezultă din aceste idei, precum și pentru propagarea ideilor însăși, expoziția, prin lucrările adunate și expuse, a corespuns în mare măsură scopului urmărit”. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter