12.01.2020,  19:38:51 | 1 comentariu | 1052 vizualizari
Directorul general al CEH confirmă cu subiect (multiplu) și predicat cele susținute de ZVJ și pune punct minciunilor unor politicieni și sindicaliști: „Cele două exploatări miniere, Lupeni și Lonea, se află pe Programul de închidere, prin Decizia 787, CE 1101”
de Corneliu BRAN

Pentru că vorbim de cel mai important agent economic din județ, chiar și așa, la nivel de avarie, continuăm azi cu răspunsurile oferite la conferința de presă de joia trecută de către cei trei oficiali de la vârful conducerii Complexului Energetic Hunedoara, respectiv directorul general Samuel Dioane, administratorul judiciar Emil Gros și administratorul special Cristian Roșu. 

Stoc de cărbune format dintr-un unu și mulți de șase… 
Referitor la asigurarea cu cărbune a Termocentralei Mintia, în condițiile în care aceasta asigură și termoficarea centralizată a municipiului Deva, iar de partea cealaltă, Termocentrala Paroșeni nefiind pusă în valoare în acest sens, deși s-au băgat în ea un puhoi de bani pentru modernizare și pentru partea de desulfurare-mediu, răspunsul directorului general Samuel Dioane a fost următorul: „La momentul când vorbim avem un stoc de 16.666,1 tone, ca să fie la virgulă, în Deva avem 11.459 t și în fiecare zi dăm câteun tren. Ieri am reușit să ducem două trenuri. Acum avem și niște probleme pe calea ferată cu transportul, nu din cauza noastră, ci din cauza infrastructurii, astfel trenurile mai întârzie… E iarnă. Zilnic producem 2.300-2.200 tone de cărbune. Deci, nu se pune problema că n-am asigura cărbune. Astăzi, de la ora 4,00, funcționăm cu un grup întreg la Deva, cu grupul III, și asta ne aduce și un beneficiu financiar mai mare. Nu se pune problema opririi încălzirii la Deva”.

Despre faliment și minele Lonea și Lupeni 
ZVJ a adresat câteva întrebări. Prima a fost: dacă cei din conducerea CEH au luat în calcul și falimentul, ținând cont că astăzi vorbim de insolvență, primul pas spre căderea totală a complexului? A doua întrebare a fost pentru directorul general și a fost legată de producție: care este ea în momentul de față și cât ar trebui, de fapt, să fie conform planului de producție inițial? A treia întrebare a fost legată de Mina Lonea și de focul de-acolo: dacă s-au găsit vinovații pentru focul din mină care a oprit pentru o bună perioadă producția și care mai există și acum, la ora la care vorbim? În fine, a patra întrebare a vizat Statutul minelor Lupeni și Lonea, ținându-se cont că se vorbește de funcționarea lor în continuare, dar, pe de altă parte ele aflându-se pe un program de închidere.
„Cu privire la faliment, o să vă răspund eu. Dacă stăm și analizăm Legea Insolvenței, ea ne spune când o societate poate intra în faliment: adică atunci când Planul de Reorganizare nu a fost aprobat sau a eșuat. Deci, revin, mingea este la creditori!”, a ținut să răspundă administratorul judiciar Emil Gros.
„Legat de Statutul acestor mine, pot să vă răspund eu. Cele două exploatări miniere, Lupeni și Lonea, se află pe Programul de închidere, prin Decizia 787, CE 1101. După cum bine știți există un studiu polonez, care a concluzionat că închiderea minelor durează minim 4,5, 6 ani, în funcție de gradul de exploatare și de viteza de exploatare”, a răspuns directorul general Samuel Dioane. Directorul general CEH pune punct astfel minciunilor unor politicieni și sindicaliști cum că aceste mine nu sunt închise. Până când nu va fi asumat de autoritățile europene și va genera efecte, studiul polonezilor rămâne un… studiu, iar minele Lonea și Lupeni – închise.

De focul de la Mina Lonea nu e nimeni vinovat
Tot directorul general ne-a dat și răspunsul legat de focul de la Mina Lonea: „Referitor la focul de la Mina Lonea, așa cum au spus și polonezii, cărbunele în contact cu aerul și în anumite situații se mai poate și aprinde. Focul este acum sub control, zona este îndiguită, urmează să primim avizele necesare să intrăm în zona respectivă”, a menționat Samuel Dioane. Deci, în opinia directorului general, n-ar fi vorba de nicio greșeală umană, totul ținând de „contactul cărbunelui cu aerul” și de „anumite situații”, iar de faptul că focul a luat amploare și s-a propagat, oprindu-se producția, n-ar fi vinovat nimeni. Interesant.

Producția de cărbune a CEH, comparativ cu cât ar trebui actualmente să fie
Am primit tot de la directorul general și răspunsul legat de producția de cărbune a CEH: „Producția de cărbune, de exemplu ieri, a fost de 2.310 tone, astăzi este de 2.184 tone, depinde de situația abatajelor. Producția zilnică ar trebui să fie undeva la 2.500-2.700 tone. Dar problemele legate de aprovizionarea cu materiale, sau de utilajele învechite – pentru că nu am mai putut investi foarte mult în domeniul respectiv, și atunci un defect apărut produce o întârziere de 2-3 ore, 2-3 ore însemnând 50-60 de tone de cărbune mai puțin extras și de-aici reiese un pic de minus cum s-ar zice”.

60.000 de tone de cărbune în Portul Constanța, importat pentru CEH, rămas din toamna lui 2019
Legat de verificarea cărbunelui stocat în Portul Constanța, cărbune adus din import după cum se știe, administratorul special Cristian Roșu a declarat: „Nu este finalizată (nota red. - această verificare). Am demarat acest control, unul dintre punctele pe care și domnul ministru îl dorește prin controlul demarat de noi este să se verifice exact și contractele pe care societatea le are cu furnizorii de cărbune, alții decât cei din Valea Jiului”. Întrebat de aceiași colegă jurnalist, care a pus și întrebarea pe acest subiect, dacă se plătește chirie pentru cele 60.000 tone de cărbune stocat în port, același oficial a răspuns: „Am înțeles că se plătește chiria de undeva de anul trecut…”, a menționat același administrator special, Roșu. După care a intervenit directorul general Samuel Dioane: „Putem să spunem că staționarea și chiria nu le putem plăti în momentul de față, decât la momentul la care noi cumpărăm trenul. Atunci ni se calculează penalitatea respectivă, în funcție de durata de staționare. Dacă astăzi nu plătesc nici un tren, nu pot să perceapă pe marfă, chiar dacă ea e stocată, plată”. Întrebat în continuare de ce nu a ajuns cărbunele de la Constanța la Mintia, dacă acel cărbune stă de ceva timp acolo, directorul general a răspuns: „Cărbunele respectiv se aduce în port nu numai pentru Complexul Energetic Hunedoara. Firma Vitol Geneva, care este furnizorul nostru, aduce cărbune și pentru CET Govora și pentru multe alte companii. Până în luna noiembrie nu ni s-a perceput nicio chirie, urmează să vedem acum, la următoarele trenuri, dacă dânșii o să ne perceapă ceva bani pentru chirie. Bine, e taxa de înmagazinare, care e prevăzută în contract…”.

„Nici vorbă de crearea postului de director general adjunct în cadrul CEH”
O întrebare pentru cei trei oficiali a vizat crearea unui nou post suplimentar la CEH, acela de „director general adjunct”. Zvonerii și zvonacii, cu atribuții în domeniu, au parazitat spațiul public cu un fake news: Bebe Durbacă de la Mina Livezeni, membru PNL și consilier local a fost numit în funcția de director adjunct al CEH, funcție creată special pentru el, din considerente politice. Răspunsul a fost ca la Radio Erevan: nu doar că Durbacă nu a fost numit, dar nici postul nu a fost înființat.
„Nu, nu se creează nici un post. Nu este (inginerul Durbacă – nota red.) și nici nu va fi”, a menționat administratorul special Cristian Roșu. „Nu se creează nici un post de acest gen”, a continuat Roșu, menționând că prin Planul de Reorganizare se va afla și „modalitatea prin care va funcționa CEH”, dând de înțeles că se vor mai „tăia” și o serie de posturi de conducere din CEH, printre care și anumite funcții de „directori”.

Salariile angajaților CEH „nu sunt mari”
Legat de salariile angajaților CEH, directorul general Samuel Dioane a menționat următoarele:
„Salariile angajaților noștri nu sunt chiar așa mari, cum se spune și cum s-a vehiculat, din moment ce din 4.150 de angajați, peste 800 au salariul minim pe economie… O să întâmpinăm o problemă foarte mare, pentru că la suprafață o să fie șefi de echipă care au salariu 2.230 lei și o să-l ajungă un necalificat la acest salariu!”.

Patru cazuri la CEH de pensionari reangajați
„Există și în cazul CEH pensionari angajați, care din acest an nu vor mai putea lucra, precum se întâmplă la primării de exemplu?”, a venit o nouă întrebare a ZVJ.
„Da, din câte am înțeles există vreo patru. Cu siguranță, în momentul în care o să apară legea, îi vom ruga să opteze între locul de muncă sau pensie”, a declarat Cristian Roșu. Întrebarea a continuat, fiind pusă de o colegă jurnalist, dacă acești patru sunt în funcții cheie la CEH?
„Cred că doi sunt în funcții cheie”, a răspuns administratorul special. Moment în care a intervenit directorul general: „Da, există un angajat la SE Paroșeni, un angajat al CEH, un angajat al Minei Livezeni și încă un angajat, toată lumea știe despre dânsul, angajat pe o perioadă determinată, pentru scoaterea complexului de la Mina Lupeni și introducerea lui la Mina Livezeni, este vorba de inginerul șef la zi, domnul Brânzan Daniel, mare specialist în domeniu”.

Minele Lupeni și Lonea funcționează la acest moment legal or ba?
Întrebați dacă la acest moment Minele Lonea și Lupeni funcționează ilegal, în lipsa acelui aviz de la Comisia Europeană, administratorul special Roșu a răspuns următoarele: „Nu funcționează ilegal, pentru că studiul făcut de societatea poloneză a fost agreat de Comisia Europeană. Doar că nu a venit încă răspunsul cu termenul până la care aceste mine pot să funcționeze. Noi sperăm ca acel răspuns să vină cât mai repede și să vină cu un termen de funcționare cât mai lung, aproximăm anul 2027, dacă nu, 2024, dar nu mai jos de 2024. Iar din informațiile pe care le avem de la Comisia Europeană, este că o să primim acel răspuns, cu sprijinul de care v-am vorbit, dat de Siegfried Mureșan, inclusiv și a Premierului României, care discută în aceste momente la Bruxelles despre acest lucru. După cum știți și acolo au fost niște alegeri în Parlamentul European și munca, efectiv, a început acum, după 1 ianuarie, fiindcă a durat un timp până ce s-au format comisiile. Dar așteptăm un răspuns cât mai rapid, ca să putem știi cum facem. Și e bine și pentru oameni ca să-și poată face până la urmă un plan de viață (…)”. Până atunci, minele Lupeni și Lonea au statul de mine închise.

Datoriile CEH de 5 miliarde lei noi
Întrebat de cât de mari sunt datoriile CEH, administratorul judiciar Emil Gros a menționat: „Încă nu s-au depus toate cererile de creanță, declarațiile de creanță, dar estimăm undeva la 5 miliarde lei noi. Dintre care, cele mai multe datorii la ANAF și la Fondul pentru Mediu (…). Dintre primării, nu avem încă date clare, până acum au trimis doar cei de la Primăria Deva, datoriile noastre către ei sunt undeva la 200 de milioane lei”.

Cazul termoficării centralizate 
Este cunoscut faptul că CEH a încărcat magistrala cu agent termic. Că acesta nu a fost distribuit la abonați nu mai e responsabilitatea sa. Referitor la această chestiune, directorul general a menționat: „(…) Referitor la Paroșeni, nu se funcționează astăzi pentru că, într-adevăr, stocul de cărbune e mic. Putem funcționa o zi în caz de necesitate majoră și mai putem funcționa atunci dacă sunt foarte mari problemele la nivel național. Așa am da acolo cărbunele din Valea Jiului. Dar acum, datorită creșterii de productivitate a producției de cărbune, ne-am propus să facem și la Paroșeni un stoc minimal de cărbune, dar în perioada nelucrătoare ne-a adus în situația respectivă încât nu am putut să strângem stocurile de cărbune, a trebuit să dăm cărbunele la Deva, pentru că Deva beneficiază de termoficare și știm bine că un serviciu de termoficare pornit din toamnă nu poți să-l oprești în mijlocul iernii. Anul trecut chiar dacă termoficarea nu ne-a plătit nimic, n-am putut să o oprim (referirea fiind Petroșani și atât cât mai este rețeaua la Vulcan – nota red.). Au fost amenințări prin presă, adrese că o să oprim mâine, dar știți bine că nu am oprit. Nu se poate opri odată ce ai pornit pentru că nu îți dă legea voie! Încerci ceva, hai să scot doi lei dacă se mai poate… Nu s-a putut scoate nici cei doi lei… Iar la ora asta, situația e așa cum știți”.
Oricum, situația termoficării la Petroșani pare a fi pecetluită. Bine că numărul celor care au mai rămas abonați la termoficare e foarte mic și nu constituie o problemă socială. Mulți dintre acești abonați, doar câteva sute, și-au montat centrale de apartament. Când se vor mai liniști spiritele politicianiste, poate la anul, va fi nevoie de o dezbatere publică pe tema cine a pus în cap termoficarea la Petroșani? 

Prețul mic al megawattului
Referitor la faptul că la Paroșeni activitatea stagnează, directorul general Samuel Dioane este de părere că „nu se pune problema de pierderi din această cauză deoarece prețurile pe piața de energie pe care funcționează CEH sunt foarte mici”: „Cel mai bun preț a fost în luna ianuarie a anului trecut, de 410 lei (megawatt-ul – n.r.). O singură zi în luna acelui ianuarie 2019. În rest, au fost sub 400, sub 300. Acum, pe perioada aceasta de iarnă au fost mici, sub 126… Un preț bun pentru noi ar fi undeva la 700 lei. Deci, prețul e mult sub cât ne-ar fi bun nouă…”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 ion13.01.2020,  08:31:09
Complexul s-a scos cu sprijin branzan 0,nu a avut niciun merit,si din martie de cand s-a scos,putea sa-l bage la livezeni de 10 ori,dar asta e vrajeala ieftina sa-l tina cu cumul de salariu + pensie!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter