14.01.2020,  17:45:04 | 0 comentarii | 1453 vizualizari
Ianuarie în Lupeniul interbelic
de Marian BOBOC

La Palatul „Cultural”
Balul sportivilor

Tradiţionala petrecere a Clubului Sportiv „Minerul” Lupeni are loc în seara zilei de 19 ianuarie 1935 în sălile Palatului Cultural. Marele bal „a reuşit pe deplin”.

În scop filantropic
Serată dansantă

La 26 ianuarie 1935 Palatul Cultural găzduiește o reuşită serată dansantă, cu scop filantropic,  aranjată de Reuniunea Femeilor Române Greco-Catolice.

După consumarea evenimentului, comitetul reuniunii aduce mulţumiri publice: „Tuturor acelora care au înţeles să sprijinească Reuniunea noastră în acţiunea ei, fie cu obiecte pentru tombolă, fie prin alt sprijin moral sau material, le aducem mulţumirile noastre”.

La Palatul Cultural „Minerul”
24 Ianuarie

Ca de obicei în epoca interbelică, şi în 1936 Ziua Unirii Principatelor Române este celebrată de la est la vestul Văii Jiului. La bisericile din Lupeni sunt oficiate Te-Deum-uri, la care participă autorităţile locale, elevii şcolilor, popor numeros.

După consumarea momentului religios, are loc tradiţionala defilare a premilitarilor, cercetaşilor, pompierilor, voluntarilor, elevilor şcolilor primare şi gimnaziului.
În fine, pe scena Palatului Cultural se produce şi mult aşteptatul moment artistic: „După masă - în sălile Palatului Cultural - Liga Antirevizionistă, secţia Lupeni, şi Şcoala Primară No. 2, de sub conducerea d-lui director Ioan Ciora, au aranjat o frumoasă serbare. D. Ioan Ciora, vicepreşedintele Ligii Antirevizioniste, a arătat în cuvinte pătrunzătoare marea însemnătate ce o are pentru neamul românesc, ziua unirii tuturor românilor (aici redactorul săptămânalului local se lasă cotropit de retorica patriotică, confundând 24 ianuarie cu 1 Decembrie - n.a.), sărbătoarea naţională cea mai mare şi cea mai de seamă. Din partea corpului didactic, d. învăţător Gh. Stamatoiu a arătat greutăţile prin care a trecut neamul românesc şi cum s-a înfăptuit unirea tuturor românilor. Au urmat: coruri, dansuri naţionale, diferite tablouri cu caracter naţional, recitări de poezii, bine executate, care au plăcut mult publicului. Corpul didactic de la Şcoala No. 2, în frunte cu d. director Ion Ciora, a dovedit cu prisosinţă munca ce o depune pe teren extra-şcolar”.

La Şcoala Primară de Stat No. 3
Cercul Cultural al Învăţătorilor

Prima şedinţă din anul 1936 a Cercului Cultural al Învăţătorilor din Lupeni este găzduită, la 26 ianuarie, de Şcoala Primară de Stat No. 3.

În prezenţa tuturor învăţătorilor lupeneni, învăţătorul Ţucă ţine lecţia practică despre „Ştefan cel Mare”, J. Bâldea a vorbit despre desen, conferinţa fiind susţinută de Mihai Berinde. Şedinţa publică se bucură de o mare afluenţă de părinţi şi elevi, sala unde a ţinut conferinţa domnişoara Viorica Barabaş fiind arhiplină.

Gavril Pascha:
Apel către premilitari
 
Este antologică secvenţa cu „premilităria” din romanul „Moromeţii”. Cei mai în vârstă cunosc că premilităria nu a fost o ficţiune a romancierului Marin Preda, ci o organizaţie înfiinţată de Regele Carol II în care intrau tinerii între 18 şi 21 de ani, care a funcţionat câţiva ani în perioada interbelică.

Şi în Valea Jiului, la fel ca pe întregul cuprins al ţării, au fost înfiinţate organizaţii premilitare. Presa locală consemnează o conferinţă ţinută la Lupeni, la 26 ianuarie 1936, în faţa premilitarilor: „(…) d. Gavril Pascha, directorul şcoalei de stat No. 1, a ţinut o însufleţită conferinţă tinerilor premilitari, în prezenţa d-lui comandant Ioan Cicu şi a altor 8 instructori, arătând scopul şi menirea premilitarilor. Cu această ocazie, d-sa a făcut un călduros apel la tinerii premilitari precum şi la instructori, ca în viitor, ori de câte ori vor cerceta cinematografele, locurile publice, când se aranjează petreceri cu taxe de intrare, sau când călătoresc cu curse şi alte vehicule, să refuze orice bilet pe care nu este aplicat timbru de aviaţie”.
Timbrul de aviaţie este emis în anul 1929 de Asociaţia Română pentru Propaganda Aviaţiei (ARPA), asociaţie civilă înfiinţată în 1926 pentru sprijinirea şi dezvoltarea aviaţiei. Din 1930 timbrul devine obligatoriu, purtând diverse denumiri („Timbrul Aviaţiei” 1931 şi 1936; Fondul Aviaţiei - 1936).
Peste un an şi 10 luni, în noiembrie 1937 din cauză că Subcentrul de pregătire premilitară din Lupeni era prea mare, s-a divizat, luând fiinţă Subcentrul P.P. Nr. 2, sub conducerea învăţătorului Ioan Buzuloiu din comuna Paroşeni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter