15.01.2020,  19:27:32 | 1 comentariu | 613 vizualizari
Prima „bombă” a anului 2020 de la administratorul public județean, Costel Avram: „Bugetul consiliului judeţean e de austeritate!”
de Corneliu BRAN

Anul 2020 a început de două săptămâni și, ca de fiecare în această perioadă, cele mai multe discuții în instituțiile publice sunt legate de bugete. La conferința de presă organizată miercuri, 15 ianuarie, la Petroșani, administratorul public al județului, Costel Avram, a avut ca subiect principal bugetul Consiliului Județean Hunedoara în 2020, iar veștile trase nu sunt așa de bune, în condițiile în care oficialul devean spune că bugetul de anul acesta e mai mic decât cel de anul trecut!

123 de milioane mai puțini decât în 2019!
Dar să vedem ce a declarat Costel Avram în deschiderea conferinței de presă, legat de acest buget al județului din acest an: „Astăzi au venit cifrele oficiale la Consiliul Județean Hunedoara. Este exact ceea ce ne așteptam. Se pare că bugetul anului 2020 va fi un buget de funcționare, un buget fără investiții! În condițiile în care cu vreo 70 de milioane lei bugetul este mai mic față de anul trecut, în condițiile în care anul trecut Direcția Generală de Protecție a Copilului și Asistență Socială Hunedoara a avut 65 de milioane lei pentru funcționare, din care 15 milioane lei am pus noi, consiliul județean, și 50 de milioane lei au venit de la minister. Anul acesta va fi invers, am primit 12 milioane lei, iar 53 trebuie să punem noi, Consiliul Județean Hunedoara va avea un buget de austeritate, va avea un buget în care investițiile vor lipsi.
Sigur, avem o speranță sau o certitudine mai bine spus, prin faptul că avem un excedent bugetar de aproximativ 24 de milioane lei, bani care anul trecut nu s-au cheltuit la investiții și cu ei vom continua investițiile.
Dacă suntem în Valea Jiului, pentru această zonă prioritare pentru bugetul acestui an - și dimineață am avut o discuție în acest sens cu domnul președinte al consiliului județean – vor fi următoarele: preluarea activelor de la Mina Petrila, continuarea lucrărilor de introducere a apei potabile în Stațiunea Straja – fiindcă au fost prinși bani în acest sens anul trecut, dar nu s-au cheltuit, terminarea lucrărilor de introducere a apei potabile în Pasul Vâlcan. Nu ascund faptul că ne gândim foarte serios să găsim calea legală pentru a face o asociere cu Primăria municipiului Lupeni pentru acea parcare – am văzut acum ce s-a întâmplat în Straja, în sensul că a fost o afluență mare de turiști și s-a văzut că strada a fost blocată din cauza faptului că nu există loc de parcare (juriștii consiliului județean, împreună cu toți factorii de decizie caută soluția legală pentru a ne asocia și a face acea investiție la Lupeni)”.

Și primăriile și instituțiile aflate în subordinea consiliului județean vor avea un an cu bani mai puțini decât vor solicita
L-am întrebat pe administratorul public al județului Hunedoara cum va afecta investițiile noi acest „buget de austeritate din 2020”, cum ne spunea la început, dar și primăriile, în sensul alocării fondurilor. Am înțeles din răspuns că atât primăriile cât și deconcentratele subordonate consiliului județean vor avea un an greu, deoarece consiliul județean nu va putea să onoreze solicitările pe care le va primi în condițiile micșorării bugetului.
„Am spus, sunt cu 70 de milioane lei mai puțini bani veniți anul acesta de la guvern și dacă mai adăugăm și cele peste 50 de milioane pe care îi vom pune la Direcția Copilului, vom avea un deficit de aproximativ 123 de milioane lei. Noi doream să facem multe investiții… Nu am la mine, dar să vedeți toate instituțiile deconcentrate din subordinea consiliului județean vin cu bugete duble față de anul trecut! De unde o să le dăm bani, dacă nu vom avea bani nici câți au fost anul trecut? Dar vom face o analiză clară să vedem exact cum se cheltuiește banul  public, care cred că urmează săptămâna viitoare. Chiar azi-dimineață, pe la orele 9,30 au venit adresele de la finanțe, în care ni s-a spus exact și de banii care vor fi repartizați nouă, Consiliului Județean Hunedoara… Pentru împărțitul banilor la primării avem 27, 316 milioane lei, cu aproximativ 1 milion de lei mai puțin ca anul trecut! Ăștia sunt banii care reprezintă cota de 6%, dar atenție, ei sunt primiți în anumite condiții. De exemplu, avem 27 de milioane și îi împărțim primării… Să zicem că dăm la Primăria Uricani 3 milioane din ei. Primăria va primi 3 milioane, în condițiile în care din cota aia de 6% se încasează 100%. Fiindcă la Uricani și anul trecut Buhăescu a primit, sau mai exact, Primăria Uricani, 1,5 milioane lei, s-a încasat undeva la 83%, deci ei au primit dintr-un milion jumătate de lei doar 83%, deci cât a încasat. Deci, dacă nu mă înșel au primit 1,1 milioane lei. Primăriile sau primarii sunt bucuroși la început că primesc 2 lei, dar din ei se scade după cât au încasat.
Este și un lucru bun. Mai erau și alte cote pe care le împărțea consiliul județean, dar acelea veneau ca și sume împărțite de către Ministerul de Finanțe și trebuiau aprobate prin consiliul județean, în condițiile în care consiliul județean nu avea voie să miște nicio virgulă. Ei bine, anul acesta nu va mai fi așa, Finanțele vor împărți aceste sume direct la primării, iar noi, consiliul județean, vom împărți numai această sumă de 27,316 milioane lei”, ne-a răspuns administratorul public al județului.

Despre drumurile județene și buget – „Să dovedim că suntem niște administratori buni”…
Legat de bugetul de anul acesta și de banii alocați la drumurile județene, Costel Avram a precizat următoarele: „Eu sper că și la drumuri vom încerca să reabilităm în continuare și lucrurile să meargă în direcția bună, fiindcă avem nevoie de infrastructură rutieră de cea mai bună calitate, practic să continuăm ceea ce tot noi am început. Dacă vom fi niște administratori buni, cu bani puțini putem continua dezvoltarea infrastructurii rutiere în județul Hunedoara pe drumurile județene”. 

Investițiile la cele trei drumuri din Parâng continuă și în 2020, plus o parcare în Straja
Referitor la investițiile pentru cele trei drumuri din Parâng, una dintre acestea fiind, se știe, prin PNDL, dar mai cu seamă legat de porțiunea de drum ce va străbate stațiunea până în inima ei, administratorul public al județului a oferit câteva vești bune, răspunzând astfel și la întrebarea pusă de ZVJ prin subsemnatul:
„Sper și mă voi zbate în Parâng pentru ca acele trei lucrări să continue și să meargă lucrările în paralel. Adică, vorbesc de această nouă investiție, drumul care pornește de la baza telescaunului până la Rusu, cu acel sens unic ce va urma a fi creat, apoi de drumul județean, care se reabilitează prin PNDL, deci care are o altă finanțare și celălalt drum care va străbate stațiunea. Legat de acest ultim drum, cum v-am spus, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, nu am ținut licitația deoarece nu am avut încă bugetul aprobat, dar să sperăm că bugetul să fie aprobat pe 20 februarie și în condițiile acestea vom scoate la licitație și cealaltă parte de drum, deci drumul care va fi de unde se termină drumul reabilitat pe PNDL până la cabana școlii sportive, vorbesc aici și de parcare. Vrem să facem această infrastructură rutieră pentru Parâng!”.
Tot la capitolul Parâng, Costel Avram ne-a spus că drumul spre stațiune de la Rusu în sus, reabilitat în 2019, cu continuarea lucrărilor în acest an, este închis și oficialul cere cu fermitate să se respecte această hotărâre luată de consiliul județean, o hotărâre care n-a fost luată degeaba și care poate salva chiar și vieți omenești! 
„Vă pot spune că am avut discuții cu poliția rutieră într-o ședință la prefectură, există o problemă cu unii oameni care încalcă hotărârile consiliului județean și își asumă riscul de a rămâne ori înzăpeziți, ori de a risca să provoace accidente, fiindcă drumul din Parâng este închis pe timp de iarnă! Hotărârea nu am dat-o eu, ci consiliul județean și eu am spus că în momentul când faci o investiție majoră, cum facem noi acum acolo, drumul să fie practicabil și iarna. Vom face toate demersurile ca acest drum să fie practicabil și iarna, dar acum, odată ce nu este terminată lucrarea, nu se poate da drumul la circulație! Amplasamentul este predat constructorului și acesta ne-a cerut închiderea drumului!  Și am făcut treaba asta. Trebuie respectat de toată lumea acest lucru!”, a menționat Costel Avram.
Legat de închiderea unor drumuri, Costel Avram a menționat că la solicitarea celor din administrația publică vulcăneană, consiliul județean a aprobat și închiderea totală a drumului Vulcan-Pasul Vâlcan, până acum circulația fiind oprită doar parțial.
„Tot azi, venind încoace de la Deva de la consiliul județean, am aprobat, la propunerea poliției rutiere și la solicitarea Primăriei Vulcan printr-o adresă, închiderea completă a drumului Vulcan-Pasul Vâlcan. Primăria Vulcan a cerut închiderea acestui drum, el era deja închis de la telegondolă și până sus, acum este închis de jos, din Vulcan și până sus. Nu am primit explicații exacte de ce se închide total acest drum, dar, probabil că cei de la primărie știu de ce. A fost închis parțial și acum ni s-a cerut să-l închidem complet. Azi am transmis și voi transmite și la presă, avizul favorabil dat de poliția rutieră, care e de acord cu închiderea acestui drum”.

Fondurile europene ar putea salva investițiile noi din 2020
Concluzia trasă de oficialul devean legată de acest an 2020 și de buget, privind eventualele noi investiții în infrastructură - și nu numai, a fost una destul de clară: proiectele finanțate prin fondurile europene. Firește la capitolele unde se poate și în condițiile în care primăriile vor trebui să găsească soluții, prin obținerea de credite,pentru banii necesari cofinanțării (cota parte ce la revine, un procent mic, dar destul când nu ai bani suficienți la buget).
„Mă tem că bugetul acesta din acest an nu este realist, el este numai pe funcționare și în condițiile acestea în țară investițiile vor lipsi cu desăvârșire. Eu cred că în continuare ar fi bine ca toți, primăriile și consiliile județene, să profite de banii europeni. Banii europeni sunt singura salvare care poate duce la dezvoltare, prin faptul că se pot crea investiții. Dacă este nevoie de cofinanțare, primăriile vor trebui să găsească soluții pentru obținerea de credite și apoi să vedem exact ce trebuie făcut”, a declarat Costel Avram.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 RAD GHEORGHITA16.01.2020,  09:07:58
Ha, Ha, Ha, pai drumul se inchide total de la Vulcan pana la gondola ca sa nu poata veni primarul la munca. Cei de la Deva parca ati trai in alta tara nu in acest judet. Cand am fost impreuna la Pasul Vulcan prin anii 2000 cei de la Deva venisera cu proiectul de modernizare a drumului pana in Pas ce prevedea trotuare in loc de canale de scurgere a apei. Cu drumurile spre Herculane si spre Groapa Seaca ce se mai aude ?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter