16.01.2020,  18:42:05 | 0 comentarii | 374 vizualizari
Petroșani – conferință de presă a primarului Tiberiu Iacob-Ridzi / Salvarea Spitalului municipal Vulcan de la dezastru vine dinspre Petroșani?
de Corneliu BRAN

Joi, 16 ianuarie 2020, primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi a organizat în „Sala Galbenă” a Primăriei municipiului Petroșani o conferință de presă. Două au fost subiectele principale, la care vom și face azi referire, urmând ca în ediția viitoare a ziarului nostru să relatăm și alte subiecte discutate și rezultate în urma întrebărilor jurnaliștilor prezenți. 
Al doilea subiect, legat de Spitalul Municipal Petroșani, dar și de Spitalul Municipal Vulcan (da, ați citit bine!), va aduce, suntem convinși, un mare interes mai cu seamă pentru vulcăneni, primarul Petroșaniului făcând o propunere decentă și inteligentă de salvare a acestei instituții medicale.

Două cereri către consiliul județean
Dar să începem cu… începutul. Primul subiect prezentat de primar a făcut referire la două cereri adresate Consiliului Județean Hunedoara, legate de Parâng.
„În ceea ce privește Parângul, am făcut ieri - și am și trimis la consiliul județean – o adresă către domnul președinte Bobora, pentru a lua măsuri, astfel încât drumul către Parâng să fie închis și fizic, cel puțin de la pilonul 17, dacă nu de jos, ori să fie făcut un program, astfel încât să nu mai fie acces auto. Treaba asta din două motive: 1. Au fost niște incidente legate de intrarea pe pârtii a unor mașini. 2. Au rămas împotmolite pe drum, până sus la pilonul 17, într-unul dintre tunelurile acelea care se montează, mai multe mașini. Deci, pe un drum închis, printr-o hotărâre de consiliu județean, aflat și în construcție, este foarte clar că accesul ar trebui să fie închis, sau cel puțin foarte serios limitat.
Al doilea aspect legat de Petroșani și de consiliu județean este faptul că am trimis din nou o adresă către consiliul județean, pentru a solicita să prevadă anul acesta bani pentru asfaltarea drumului care duce la stația de transfer din Colonie, este vorba de strada Lunca, strada Cuza Vodă, până pe strada Cărbunelui. Astfel încât acest drum pe care se transportă toate deșeurile din Valea Jiului să fie asfaltat de către consiliul județean. Din acest motiv și din celălalt motiv, investițiile care au avut loc în ceea ce au privit rețelele de apă și de canal, așa cum știți și dumneavoastră, strada Cuza Vodă fiind una dintre cele mai afectate artere din municipiul Petroșani”, a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.
Apoi, edilul a înmânat presei copii ale celor două adrese trimise. În adresa legată de drumurile din Colonie menționate, de acel traseu al deșeurilor, dacă-l putem numi așa, rezultă că cele patru străzi au următoarele lungimi: DN 66-Pod viaduct-strada Lunca: 1360 ml; strada Anton Pann: 520 ml; strada Cuza Vodă: 800 ml; strada Cărbunelui: 280 ml.
„Solicităm cele de mai sus din următoarele considerente: pe acest sector de drum se transportă zilnic 100 tone deșeuri din întreaga Vale a Jiului, către Stația de sortare și transfer, de către operatorul zonal S.C. Supercom SA; de asemenea, de la aceste stații se transportă zilnic circa 100 tone către C.M.I.D. Bârcea Mare; totodată menționăm că drumul în cauză este deteriorat și în urma lucrărilor de modernizare a rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului, proiect european cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, al cărui beneficiar este S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., iar Consiliul Județean Hunedoara fiind acționar majoritar; drumul tranzitează o zonă de case cu o vechime de peste 100 de ani, acestea fiind foarte aproape de drum, iar nereabilitarea acestuia duce la deteriorarea acestor case”, se arată printre altele în adresa legată de acest traseu de care vorbeam.

Salvarea Spitalului Municipal Vulcan - alipirea ca secție exterioară la Spitalul de Urgență Petroșani, după modelul spitalului din Petrila
Al doilea subiect a fost legat de salvarea Spitalului municipal Vulcan. Primarul Petroșaniului a venit cu o propunere pentru Executivul municipiului din centrul Văii Jiului și pentru conducerea spitalului de-acolo, aflat într-o situație grea în aceste momente, despre care ZVJ a tot scris în ultima perioadă.
„Dacă vă aduceți aminte, undeva prin 2011 făceam acel apel de a unifica spitalele din Petroșani, Petrila și Vulcan. La acel moment nu s-a luat această hotărâre nici la Petrila, nici la Vulcan. Ulterior, spitalul din Petrila s-a închis, iar noi am deschis secție exterioară la Petrila și ambulatoriu, astfel încât populația orașului Petrila să beneficieze în continuare de asistență medicală și de spital. Am discutat ieri cu domnul director Alin Vasilescu. Avem posibilitatea și suntem dispuși, dacă se va pune problema, așa cum am văzut din presă, să se închidă spitalul din Vulcan, să preluăm activitatea de la Vulcan și să rămână spital la Vulcan, ca secție exterioară a Spitalului de Urgență Petroșani, cu preluarea personalului medical. Deci, din acest punct de vedere noi suntem deschiși, dacă Consiliul Local Vulcan va fi de acord și dacă se va impune acest fapt”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.
Tot legat de subiect, primarul a răspuns unei întrebări puse de ZVJ, că va fi și pentru acest spital, ca și pentru cel din Petrila, un efort bugetar din partea Petroșaniului: „Nu știu, n-am făcut acum un calcul exact ce ar însemna pentru noi, financiar, această preluare ca secție externă a acestui spital, dar vă dau un exemplu cu Petrila. Știți că am mai tras un semnal de alarmă anul trecut, cu ambulatoriul de la Petrila suntem pe pierdere, în jur de 5 miliarde lei vechi, însă am considerat că e o activitate care trebuie făcută. Dar la Vulcan nu știu ce să zic acum exact, dar probabil că pe ambulatoriu vom fi și acolo, într-adevăr, pe pierdere, nu știu dacă o să compensăm cu ceea ce înseamnă rămânerea în activitate a câtorva secții, așa cum există și la Petrila”.

Fără lift exterior, secția ce aparține de S.U.P. riscă să se închidă!
Legat de Spitalul din Petrila, primarul Petroșaniului le-a atras atenția, și public, celor din Primăria Petrila, un lucru important de vreme ce se discută chiar de închiderea spitalului, dacă la acel spital nu se achiziționează și nu se montează un lift exterior!
„I-am spus domnului primar Jurca, anul acesta trebuie montat un lift exterior la clădire, pentru că altfel nu vom putea fi acreditați la sfârșitul anului, aici vorbind de Spitalul de Urgență Petroșani. Dacă ei nu pot îndeplini această condiție la Petrila, atunci vom fi nevoiți să închidem secția din Petrila doar pentru această chestiune, ca să nu ajungem în situația să nu fim noi acreditați! Dar dumnealui mi-a promis, a spus că va monta acest lift”, a atras atenția edilul petroșenean.

Șase noi medici specialiști la S.U.P.
Într-o parte a expunerii, primarul a atins și un subiect legat strict doar de S.U.P., vestea bună fiind că la această importantă instituție medicală a Petroșaniului și a Văii Jiului noul an a adus și alți șase medici specialiști, care au ales să vină aici. Tot primarul a informat că dorește ca S.U.P. să poată să plătească chiria la locuințele medicilor veniți din alte părți, pe o perioadă de maxim cinci ani de zile, acest fapt fiind benefic în atragerea și altor medici, la capitolele unde S.U.P. este deficitar, mai fiind nevoie de venirea și altor medici specialiști: „Vreau să vă spun că în ultima lună de zile la Petroșani au venit șase medici noi, medici specialiști. E vorba de doi medici ATI, un medic neurolog, un medic balneo-fizioterapeut și doi medici psihiatri. Iată că spre spitalul Petroșani încep să vină medici, ceea ce este foarte bine! Astăzi va fi un Consiliu de Administrație, am fost invitat acolo. De fapt, am cerut să merg și să particip deoarece e un punct pe care vrem să-l discutăm, și anume, să reintroducem acea prevedere prin care Spitalul de Urgență Petroșani să poată să plătească chiria medicilor care vin din altă parte, pe o perioadă de cel mult cinci ani de zile. Sper ca cei din Consiliul de Administrație să accepte această propunere, având în vedere faptul că suntem încă deficitari la anumite specialități legate de S.U.P.”.

Răspunsul Consiliului Județean Hunedoara
În legătură cu afirmațiile făcute în spațiul public, dar și urmare a solicitărilor scrise ale domnului Tiberiu Iacob Ridzi, primar al municipiului Petroșani, Biroul de Presă al Consiliului Județean Hunedoara face următoarele precizări: 1. Prin Hotărârea Consiliului Județean Hunedoara nr. 254/31.10.2019, pe sectorul Cabana Rusu – Masiv Parâng, km 6+600 – km 12+600 al Drumului Județean 709F, circulația rutieră este închisă temporar pe perioada iernii 2019-2020, respectiv de la data de 15.11.2019 până la data de 31.03.2020; 2. Informația a fost adusă la cunoștința publicului prin: mass-media, rețele de socializare, site-ul propriu și amplasarea de indicatoare rutiere; 3. Responsabilitatea respectării reglementărilor în domeniul rutier, precum și a asigurării integrității indicatoarelor amplasate pe domeniul public, revine instituțiilor și autorităților statului abilitate în acest sens. 
Referitor la solicitarea Primăriei Municipiului Petroșani care vizează reabilitarea unor străzi de pe raza localității, facem precizarea că administrația județeană poate finanța doar lucrări la drumuri județene sau aflate în administrarea Consiliului Județean Hunedoara. 
În condițiile în care bugetul județului Hunedoara pentru anul 2020 este mai mic cu 120 de milioane de lei față de cel din 2019 și chiar dacă CJ Hunedoara și-a mai exprimat disponibilitatea de a rezolva problemele identificate pe căile de acces amintite, reafirmăm disponibilitatea de a găsi soluția legală pentru a putea susține financiar lucrările necesare, în limita bugetului disponibil. 
Biroul de presă Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter