19.01.2020,  16:24:27 | 0 comentarii | 1433 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Aurel Vainer, Doctor Honoris Causa al Universității din Petroșani: „Mă implic și sunt prezent în tot ceea ce înseamnă binele pentru oameni, evrei sau neevrei”
de Corneliu BRAN

După cum vă arătam în ultima ediție, Universitatea din Petroșani a marcat un nou eveniment la început de an 2020: dr. Aurel Vainer, președintele Forumului Comunităților Evreiești din România, o personalitate a României cunoscută pe toate meridianele lumii, cu un CV absolut impresionant, prin grija rectorului Sorin Radu, a primit din partea conducerii universității noastre titlul de „Doctor Honoris Causa”. Continuăm astăzi cu câteva reacții și evenimente ce au avut loc joia trecută în amfiteatrul care a găzduit Ceremonia.

După citirea „Laudatio”
de către rectorul Radu Sorin, a urmat ceremonia de înmânare a titlului „Honoris Causa al Universității din Petroșani”, cu tot ce cuprinde aceasta, după cum e rânduiala tradițională și academică, totul finalizându-se în ropote de aplauze ale celor prezenți, ce au ținut preț de câteva minute bune.
„Farmecul și căldura domniei voastre, cea de HAVER (PRIETEN), să învăluie și comunitatea noastră academică în care intrați astăzi. În semn de recunoaștere pentru realizările sale deosebite, pentru o carieră excepțională, Universitatea din Petroșani este onorată să acorde domnului dr. Aurel Vainer titlul de Doctor Honoris Causa. Domnule dr. Aurel Vainer vă felicităm pentru înaltul titlu academic, doctor în semn de cinstire, pe care ne onorați să-l acceptați”, a spus în acele momente rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.

Din cuvântul laureatului 
Luând cuvântul imediat după primirea înaltei distincții într-o sală de amfiteatru plină ochi, cu invitați din lumea academică și din partea comunității evreiești din țară și din zonă, dr. Aurel Vainer s-a arătat pur și simplu copleșit de emoții din această cauză, menționând că niciodată și niciunde nu a mai simțit această atmosferă într-o sală atât de plină!
 „Vă mulțumesc tuturor pentru participarea la acest eveniment care este atribuit meritelor mele, modelului de viață. Nu e nimic mai plăcut când vezi un amfiteatru plin, încât nu poți să arunci un ac, cum se spune și să mai și găsești oameni foarte diferiți, dar care doresc să fie prezenți participanți la un eveniment de această anvergură. Sunt plăcut recunoscător pentru onoarea de care am avut parte aici, la Universitatea din Petroșani. Mie îmi plac oamenii, indiferent din ce categorie socială provin și nu fac distincție între grade și nu am întâlnit-o până acum în ce mă privește. Am mai avut ocazia, dar de o asemenea măsură și de atâta căldură și afluență de public n-am mai avut parte! Așa că, vă mulțumesc tuturor pentru acest lucru!”, s-a adresat dr. Aurel Vainer, cu glasul plin de emoție și cu lacrimi în priviri, nereușind să ascundă acest fapt.
După o serie de mulțumiri celor care l-au sprijinit să ajungă la Universitatea din Petroșani și celor din conducerea universității, dr. Aurel Vainer a continuat cu prezentarea, în rezumat, al câtorva episoade din viața dumnealui, aspecte deosebit de interesante și pline de învățăminte pentru cei de azi - și nu numai pentru cei din comunitatea evreiască ci pentru toată lumea:
„(…) Apoi, sigur, am avut condiții diverse. A trebuit să trăiesc și să supraviețuiesc, fără să mă dezic de la principiile și valorile vestului în anii comunismului. Am avut șansa că am putut să lucrez într-un institut de cercetări, unde vocația politică era mai puțin importantă. Apoi am reușit, după Decembrie 1989, să fiu chemat și să fiu ales vicepreședinte al Camerei de Comerț a României, pe-atunci o instituție care renăștea din vechea instituție, distrusă în anii comunismului și să activez acolo vreo 16 ani. După aceea, la vârsta de 72 de ani, am avut curajul să intru în viața politică! Am devenit după alegeri deputat în Camera Deputaților în Parlamentul României. Și am avut misiunea să devin, așa a fost vremea și vârsta mea, președinte al Camerei Deputaților de două ori la început de legislatură. Acolo am cunoscut-o pe doamna Ridzi, a fost colegă cu mine, a fost secretara cea mai tânără din conducerea Camerei Deputaților, și pot să vă spun că am căpătat o experiență de viață extraordinară. Dar această muncă politică nu m-a schimbat, în rău, bineînțeles, am avut aceiași deviză: mă implic, sunt prezent în tot ceea ce înseamnă binele pentru oameni, evrei sau neevrei! (…). Am avut curajul, tot la 72-73 de ani, să preiau conducerea Federației Comunităților de Evrei din România, o federație care are 39 de comunități, mai mari sau mai mici în toată țara. Și am început să mă ocup, deși nu era o muncă cunoscută de mine. Și dacă ar fi să-i spun ce-i trebuie unui om în viață, este curajul, voința și iar curajul! Dacă ai voință și curaj poți să te adaptezi la condiții foarte bine. Dacă ești un pasiv, neinteresat și deznădăjduit întotdeauna, atunci nu poți face nimic în viață. Vă mărturisesc că am o mare plăcere să mă întâlnesc cu foști colegi de parlament, oameni de toate vârstele. Domnule Vainer, îmi zic unii dintre ei, nu mai ești în parlament! Ce vreți, domnilor, vreți să fiu acolo Matusalem… Au apreciat această manieră a mea de a aborda lucrurile pentru binele oamenilor (…)”.

Sprijin pentru UP în parteneriatele sale cu universități din Israel
Rugat să se implice și să sprijine demersurile conducerii Universității din Petroșani în crearea de noi relații și parteneriate academice cu universitățile din Haifa și Tel Aviv, primind în acest sens din partea rectorului Radu Sorin două Memorandumuri de colaborare, distinsul cercetător doctor Aurel Vainer a luat această rugăminte ca pe „o misiune de suflet” dată de „noi mei colegi din lumea academică a Văii Jiului”, pe care „voi încerca să o duc la îndeplinire”.

„Brevete” și „Medalii de Onoare” din partea Forumului Comunităților Evreiești din România - acordate la Petroșani
Trebuie spus că, pe lângă discursurile unor invitați legate de evenimentul în sine și de personalitatea domnului Vainer, fapt ce a urmat după cuvântul domnului Vainer, printre care și primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, dar și Prim-Rabinul României, Rafael Shaffer, deputatul Silviu Vexler, sau generalii Dan Voinea și Ilie Ionel Ciuclea, ori președintele consiliului județean Mircea Bobora, a urmat o „sesiune” întreagă de acordare de distincții și cadouri din partea comunității evreiești.
În calitate de președinte a Forumului Comunităților Evreiești din România, de. Aurel Vainer a conferit o serie de distincții speciale, mai exact un „Brevet” și o „Medalia de onoare”, „Prieten al comunităților Evreiești din România”, cele mai înalte distincții ce pot fi acordate de acest forum. Primul premiat a fost profesorul universitar Radu Sorin, rectorul universității petroșenene, urmat de președintele Senatului UP, Nicolae Pătrășcoiu, de prof.univ.dr.ing. Ioan Gâf Deac și de gen. dr. ec. Ilie Ionel Ciuclea.

Final de Ceremonie pe ritm antrenant și o scurtă concluzie
Finalul Ceremoniei a adus și un pic de voie bună întreținută de un ansamblu evreiesc profesionist, care a oferit celor prezenți câteva cântece tradiționale evreiești, din vasta cultură muzicală a acestui popor prieten României și deosebit de dotat artistic și cultural. 
În concluzie, un eveniment care, cu siguranță, va rămâne în „Cartea de Aur” a evenimentelor petrecute la Universitatea din Petroșani de-a lungul timpului, și pentru care gratitudinea întregii comunități se îndreaptă către rectorul Sorin Radu. Exact acest gen de manifestări și ceremonii ne dau perfectă dreptate în ce spunem și susținem și aduc Universitatea din Petroșani acolo sus, între universitățile respectabile și recunoscute pe plan național și internațional din România.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter