19.01.2020,  16:44:08 | 0 comentarii | 1461 vizualizari
Biblioteca Județeană / „Hai să dăm mână cu mână”
de Ziarul Vaii Jiului

An de an, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, sărbătorește cu emoție și bucurie ziua de 24 Ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, o zi dragă fiecărui român, oriunde s-ar afla. Mica Unire, cum mai este numită, este o sărbătoare a spiritului de frățietate al românilor, un prilej de manifestare a mândriei și a bucuriei de a fi român. 

Unirea Moldovei cu Țara Românească, înfăptuită la 24 Ianuarie 1859, a fost rezultatul unor eforturi impresionante depuse de mari oameni de stat munteni și moldoveni care au dorit crearea unui stat românesc modern, un stat al românilor de pe ambele maluri ale Milcovului. Personalități de frunte, precum au fost Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza, Alecu Russo, au fost în centrul acțiunilor care au premers dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, în Moldova și Muntenia, ca domnitor al Principatelor Unite. Această Mică Unire a fost pasul necesar ce a premers actul de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia și făurirea României Mari. 
Prin manifestările pe care le organizăm, dorim să ne exprimăm întreaga noastră apreciere și recunoștință față de marii patrioți români care au înfăptuit actul de la 24 ianuarie 1859, să dăm dovada faptului că nu ne uităm eroii și știm să ne prețuim istoria. 
Pentru noi, hunedorenii, Mica Unire are o semnificație aparte, dat fiind că la Deva s-a oprit pentru o noapte, în anul 1866, Alexandru Ioan Cuza în drumul său spre exil. A poposit aici, într-un hotel din centrul orașului, iar imobilul are o placă memorială ce consemnează acest lucru important pentru locuitorii Devei și ai județului Hunedoara. 
Așa cum facem întotdeauna, și în acest miez de ianuarie 2020 vom organiza momente de profund spirit patriotic menite să celebreze Unirea Principatelor Române de la 24 Ianuarie 1859. Ne vor fi alături prieteni ai bibliotecii de toate vârstele, toți cei care simt românește și prețuiesc istoria poporului nostru. 
Astfel, în ziua de 23 ianuarie, la ora 1045, ne vom aduna în fața statuii lui Traian  unde vor veni elevi de la colegiile și liceele din Deva și, cu mic cu mare,  sub faldurile tricolore ale zecilor de drapele naționale, vom porni pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 spre bibliotecă. 
La ora 1100 ne vom opri în fața plăcii comemorative de pe clădirea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, locul hotelului în care a poposit Alexandru Ioan Cuza la 14 februarie 1866, unde se va depune o jerbă în memoria domnitorului Unirii de la 24 ianuarie.  
Coloana va intra apoi în curtea Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, împodobită cu steaguri tricolore. Vom fi întâmpinați de binecunoscutele acorduri ale Horei Unirii, ne vom da mână cu mână într-o impresionantă Horă a Unirii.  
Urmează apoi, în Sala de Lectură a Bibliotecii și la Secția Împrumut Carte pentru Copii, o evocare a Unirii de la 24 Ianuarie 1859 și a personalității lui Alexandru Ioan Cuza, Domnul Unirii, acțiune la care vor lua parte elevi din ciclul primar. Ca de obicei, în finalul prezentării, vor fi adresate întrebări celor prezenți din subiectul evocat, răspunsurile corecte fiind recompensate cu premii constând în diplome și cărți oferite de Biblioteca Județeană.
Tot aici va fi amenajată și o expoziție de carte cu tematica Unirii de la 1859, cărțile făcând parte din patrimoniul Bibliotecii Județene.
Și în acest an, așteptăm Ziua Unirii Principatelor Române cu emoție și bucurie și o vom serba cu tot respectul cuvenit marilor sărbători ale poporului român.  
Ioan Sebastian BARA


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter