20.01.2020,  20:25:56 | 1 comentariu | 746 vizualizari
Primarul Petroșaniului: „O șansă pentru Valea Jiului. Nu avem voie să o ratăm!”
de Corneliu BRAN

750 de milioane de euro par pregătiți pentru România de către CE, în exercițiul financiar următor (2021-2027), pentru tranziția de la economia bazată pe industria minieră la economia verde!

Subiectul conferinței de presă a primarului Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, din prima zi a acestei săptămâni, a fost legat de ceea ce înseamnă „Tranziție justă în zonele miniere din Europa aflate în tranziție”, un subiect ce devine din ce în ce mai important pentru Valea Jiului, ținând cont că europenii vor pune la bătaie în următorii ani foarte mulți bani pentru aceste zone foste miniere sau cu o industrie minieră din ce în ce mai slăbită, cum e de altfel și cazul zonei noastre. Primarul a vorbit totodată și de o conferință internațională ce va avea loc peste puțin timp în Polonia, unde a fost invitat și unde va reprezenta Valea Jiului, nu doar Petroșaniul.

Singurul primar din Vale prezent la Conferința Internațională de la Katowice, organizată de CE
„Ați văzut și săptămâna trecută, dar și cealaltă săptămână, de dinainte, că au existat tot felul de decizii luate la nivelul Comisiei Europene, legate de finanțarea în exercițiul financiar european următor, 2021-2027, pe „just transition”, deci pe fondul acesta pentru „tranziția dreaptă”, legat de zonele miniere aflate în tranziție din Europa. Iar României i se previzionează a-i fi alocate în jur de 750 de milioane de euro pentru această tranziție justă către o economie verde. După cum știți, Comisia Europeană a adoptat un document, care înseamnă emisii de carbon zero, asta până în anul 2050. Sunt 41 de zone miniere în Europa care mai au termocentrale pe cărbune sau industrie extractivă și desigur printre ele se numără și România, cu cele două zone, Valea Jiului și zona Gorjului. Noi în Valea Jiului știți că suntem foarte avansați în ceea ce privește și Strategia de dezvoltare a Văii Jiului, mâine va fi o întâlnire la Consiliul Județean cu cei de la PricewaterhouseCoopers (PwC) pe această temă, dar și despre asistența tehnică oferită de START pentru a identifica cele zece proiecte cu impact major asupra Văii Jiului. 
Ce vreau să vă spun este că am fost invitat să particip la Conferința Internațională de la Katowice, din Polonia, în perioada 27-28 ianuarie, unde se va vorbi despre experiențele regiunilor miniere carbonifere din Europa și, practic, de schimbarea verde, justă, pentru cetățenii europeni din aceste zone foste miniere, adică trecerea către o economie de acest gen. Eu am fost invitat să iau cuvântul în ziua a doua, unde voi prezenta ceea ce s-a întâmplat în Valea Jiului din acest punct de vedere. 
Conferința va fi la un nivel foarte înalt, ca un exemplu, va participa și președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, care va deschide practic această conferință internațională. Este foarte importantă prezența noastră acolo, pentru că deja se construiește, dacă vreți, arhitectura a ceea ce înseamnă aceste schimbări și aceste investiții și sume de bani necesare pentru a avea o tranziție cât mai corectă în aceste zone și nu ce s-a întâmplat în ultimii, hai să spunem, douăzeci de ani, dacă nu mai mult, în Valea Jiului. Eu cred că lucrurile intră cumva pe o linie dreaptă în ceea ce înseamnă exercițiul financiar european următor, care este foarte important. Fac o precizare, acest fond „just transition” este separat de ceea ce înseamnă ITI, care va merge pe programele operaționale regionale, deci va fi practic o altă linie de finanțare”, a declarat primarul Tiberiu Iacob-Ridzi.

Întrebări și răspunsuri pe de subiectul zilei
După această declarație de presă, au urmat o serie de întrebări legate de subiect. Primarul a fost întrebat de ZVJ care a fi proiectele vizate pe programele operaționale de care vorbea.
„Păi, inclusiv acele cel puțin zece proiecte care vor fi identificate pe această asistență tehnică, dar vom vedea ce va prinde și Comisia Europeană, mă rog, Ministerul Fondurilor Europene pe Strategia de dezvoltare a Văii Jiului pe care o face PricewaterhouseCoopers”.
„Ne puteți spune totuși câteva din cele zece proiecte de care se tot vorbește de ceva timp?”, am insistat noi.
„Eu nu pot să vi le spun acum, ele vor fi identificate… Pot însă să vă dau un indiciu, vom afla mai multe în momentul în care cei de la START vor veni în Valea Jiului, probabil la începutul lunii martie. La Bruxelles ni s-a spus că vor fi proiecte care vor avea un impact cât mai mare asupra Văii Jiului, proiecte ce vor fi împreună pentru toate localitățile noastre, deci nu vor fi proiecte separate pentru un oraș sau pentru un domeniu foarte îngust”, a răspuns edilul petroșenean.
Întrebat în continuare de un alt jurnalist cine va face aceste proiecte, sau mai exact cine le va identifica, edilul a menționat că cei de la START, „consultantul care vine și ne ajută pe noi, fiind 7 regiuni care au această consultanță”. „Dar, repet, ei vor face această propunere de zece proiecte în urma discuțiilor pe care cei de la asistență le vor avea cu toată lumea: administrație publică, societate civilă, presă, sindicate… toți actorii”.
 „Eu mi-aș dori proiecte legate în primul rând de infrastructura de turism, de infrastructura urbană pentru Valea Jiului într-o manieră integrată și, sigur, ceea ce înseamnă perspectivă pentru a vedea ce se poate dezvolta în Valea Jiului și pune în locul mineritului… o șansă pentru Vale ce nu trebuie ratată”, a venit răspunsul.
Referitor la întrebarea pusă de o colegă jurnalist, privind de ce a fost greu pentru primari și primării ca să atragă investitorii în Valea Jiului, sau ca să-i convingă să vină cu afacerile spre Valea Jiului, sau Petroșani în cazul de față, răspunsul primarului a fost absolut interesant și merită a fi consemnat:
„În primul rând, din discuțiile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu astfel de investitori, prima chestiune de care ei s-au lovit, sau, mă rog, ne-am lovit împreună, a fost distanța până la autostradă, pe un anumit specific în ceea ce înseamnă investițiile. O altă chestiune a fost legată de forța de muncă (nota red. - calificată) și, vreau să vă spun surprinzător, după zece-cincisprezece ani de la mineriade încă exista acea teamă de sindicate, să zicem în plan secund această ultimă chestiune dar a existat! Dar eu cred că până la urmă investitorii nu trebuie neapărat invitați, între ghilimele… ei simt și merg acolo unde simt că pot să facă profit. Acesta este scopul unui investitor, unui om de afaceri: să facă profit. Și atunci, dacă mă întrebați la acest moment, probabil că Valea Jiului n-a fost foarte atractivă pentru acest gen de oameni. Dar pot să vă spun cu certitudine că este falsă ideea că primarii din Valea Jiului au blocat vreodată vreo investiție și când spun primarii mă refer la toți ceilalți colegi ai mei”.
Într-un alt răspuns, Tiberiu Iacob-Ridzi a fost de părere că transformarea DN 66 în drum expres ar fi benefică pentru atragerea de investitori în viitor:
„Da, ar fi benefic. E un atu crearea unui drum expres pe DN 66, pe ruta Simeria-Petroșani, cum ar fi un atu și finalizarea drumului către Herculane și repararea drumului DN 7A către Voineasa, de aceste două ultime drumuri vorbesc din punct de vedere turistic. Dar DN 66 – expres, ar fi un atu pentru că ar scurta timpul. E vorba de timp, de scurtarea lui, pentru că e vorba de comenzi și de scurtarea timpului de livrare”.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Mihai21.01.2020,  08:00:10
Acum sunt PNL-isti la guvernare si poate vor asfalta drumul DN 7A (Cheile Jietului) spre Voineasa si Transalpina si DN 66A spre Herculane .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter