20.01.2020,  20:27:33 | 0 comentarii | 322 vizualizari
CEH continuă concesionarea extragerii șlamului de cărbune de la EM Lupeni, chiar dacă nu se mai refulează în ele
de Alina PIPAN

Complexul Energetic Hunedoara a încheiat un contract de concesiune de servicii “extragere a șlamului cărbunos din iazurile de decantare ale P.L. Sector Preparare E.M Lupeni pentru menținerea în condiții de siguranță a acestora”. În conformitate cu prevederile Deciziei 601 din 19 decembrie 2018, începând cu 1 ianuarie 2019 Sectorul Preparare și-a încetat activitatea și nu mai refulează șlam în iazuri, însă acestea încă mai trebuie supravegheate și drenate. 
Iazurile de decantare nr. 1 și nr 2 sunt administrate de Sucursala EM Lupeni P.L. Sector Preparare din cadrul Societății Complexul Energetic Hunedoara. Ambele iazuri sunt de tipul ”de câmp”, fiind realizate prin închiderea unor suprafețe cu diguri perimetrale executate din steril minier, rezultat din lucrările miniere. Iazurile sunt cuprinse în Planul de încetare a activității EM Lupeni pentru închidere și ecologizare. 
Iazurile de decantare au fost amplasate în lunca râului Jiul de Vest, chiar pe fosta albie, după ce a fost realizată o regularizare și rectificare a acestuia. Prin această lucrare de regularizare s-a croit o albie dimensională de 1% probabilitate de depășire și verificată la 1%0.
Conform studiului de fezabilitate, până la începerea efectivă a lucrărilor de reabilitare a celor două iazuri, continuarea activității de extragere a șlamului cărbunos este benefică pentru menținerea în siguranță a celor două iazuri.  În cazul în care nu s-ar proceda la extragerea șlamului o anumită perioadă s-ar constitui un pericol, scopul activității de extragere a șlamului cărbunos fiind tocmai menținerea acestora în stare de siguranță. 
CEH are obligația de a menține în siguranță cele două iazuri și concesionează activitatea pentru o perioadă de 12 luni, reducând astfel costurile de intervenție. Firma care va concesiona activitatea va trebui să ia toate măsurile necesare prevenirii incidentelor sau accidentelor tehnice pe durata extragerii șlamului cărbunos; să asigure monitorizarea continuă a stabilității digurilor astfel încât să nu fie afectate cursul râului Jiul de Vest și al pârâului Mohora. 
Firma care a preluat activitatea este din Timișoara și deține mijloacele materiale necesare în caz de poluări accidentale. Valoarea totală a achiziției (fără TVA): 841.718  lei, fără TVA. Contractul încetează de drept și de fapt în situația în care cantitatea de șlam de 35.000 mc a fost atinsă.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter