22.01.2020,  00:20:51 | 0 comentarii | 344 vizualizari
Pentru Poliția Locală Petroșani / 2019 – un an destul de eficient 
de Corneliu BRAN

Vă prezentăm azi un bilanț al anului 2019 al Poliției Locale Petroșani din cadrul primăriei din localitate. Pentru a sublinia datele centralizate, am stat de vorbă marți, 21 ianuarie, cu șeful acestei instituții, Nicolae Stăncioi. Din cele relatate de Stăncioi, cifrele rezultate sunt în creștere evidentă față de anul 2018. Un semn că polițiștii locali încearcă să își îndeplinească misiunile. Bilanțul nu include și activitatea celor din cadrul Biroului de Mediu, pe care-l prezentăm separat tot în această ediție.

O medie de circa două sancțiuni contravenționale pe zi 
Pe parcursul anului 2019, polițiștii locali au acționat conform fișei postului, direcțiile principale fiind menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, activități în domeniul pazei bunurilor și obiectivelor de pe raza localității, combaterea fenomenului de cerșetorie, dar și ale actelor de vagabondaj, iar pe linie de circulație rutieră, fluidizarea și desfășurarea în condiții de siguranță a traficului rutier.
Șeful poliției locale, Nicolae Stăncioi, ne-a oferit o statistică a anului 2019:
„Pe parcursul anului 2019 au fost efectuate un număr de 1.030 de misiuni de patrulare, din care 765 au fost patrule auto, 110 patrule pedestre și 154 de patrule mixte cu lucrători din cadrul Poliției municipiului Petroșani, aceste patrulări fiind efectuate atât pe linie de ordine publică cât și pe linie de circulație rutieră. Scopul principal, de altfel deviza noastră în general, a fost acela de a răspunde cu promptitudine și eficiență la sesizările cetățenilor, fiind înregistrate un număr de 626 intervenții la solicitări, dar și de a menține ordinea și liniștea publică și siguranța în trafic. Se observă foarte clar un număr mai mare de patrulări față de anul anterior, 2018, iar în 2020 sperăm ca acest număr să crească în continuare, mai cu seamă patrulările auto, ținând cont că avem începând de anul trecut două mașini pe care putem conta.
Un alt punct de referință pentru activitatea noastră este legat de numărul de misiuni de asigurare a măsurilor de ordine în diferite situații, un număr de 215 de astfel de misiuni, organizate împreună cu Jandarmeria Română cu ocazia diferitelor evenimente și acțiuni organizate la nivel local.
Mai vreau să subliniez și faptul că în 2019 polițiștii locali au legitimat un număr de aproape 2.000 de persoane, pe tot parcursul anului trecut fiind aplicate 754 sancțiuni contravenționale în valoare de 74.485 lei.
Pe linie de circulație au fost desfășurate o serie de activități, pe lângă fluidizarea traficului auto și menținerea siguranței rutiere, efectuate zilnic, fiind înregistrate și 21 de cazuri de vehicule care nu se supun procedurii de înmatriculare conform HCL 146/2007. Tot pe linia de circulație auto, în conformitate cu Legea 421/2002 s-a continuat și în 2019 procedura de identificare a vehiculelor abandonate sau fără stăpân, aflate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat, fiind întocmite în acest sens documente pentru 15 vehicule. Acest proces de identificare a autovehiculelor va continua și în 2020, până la finalizarea tuturor acestor cazuri.
La capitolul sancțiuni contravenționale, pot să vă mai spun că au crescut foarte mult aceste sancțiuni pe linia plimbării câinilor cu stăpân, stăpâni care nu respectă faptul că nu au ce căuta prin anumite parcuri, sau care lasă câinele să murdărească peste tot fără să adune mizeria, conform regulilor bunului simț, în primul rând, dar și al legislației în vigoare, precum și la parcările pe trotuare sau pe spații verzi. 
Iar ca fapt divers, dar cred eu, important, anul 2019 a dus și la prinderea în cele din urmă a vandalilor din parcul mare al municipiului, tineri care își făceau o obișnuință în a rupe mobilierul parcului și, mai ales, a coșurilor de gunoi stradale. Ei au fost prinși asupra faptului și au recunoscut și unele fapte anterioare, fiind puși de către polițiștii locali în fața unor probe evidente”.
Din situația prezentată reiese că numărul de sancțiuni contravenționale a crescut cu mai bine de o treime față de anul 2018. 

Iluminația municipală trebuie îmbunătățită
Încheiem prin a mai spune ceva legat de ordinea și liniștea publică, de siguranța cetățeanului, cum se tot spune, vorbim de serile și nopțile de peste an, asta și apropo de vandalii din parc prinși anul trecut. De fapt, e un lucru la care revenim și care e valabil cam pentru toate municipiile din Vale – culmea, orașele au înțeles treaba asta! Este vorba de sistemul de iluminat. Cu un sistem de lămpi stradale chioare, cu lumină galbenă sau albăstruie care abia se vede, e ca și cum n-ar exista acest sistem. Noi înțelegem economia, dar în ziua de azi există lămpi de putere mare, dar economice, care, e drept, mai trebuie și achiziționate. Parcurile din Petroșani de exemplu, sunt seara într-o semi beznă, se poate întâmpla orice fără să se vadă mare lucru. Chiar este așa de greu de schimbat acele becuri sau lămpi, ce-or fi ele, cu unele de putere mai mare și mai economice cu ce avem acum? Nu mai vorbim de camerele de supraveghere video, care fie sunt de calitate proastă și noaptea, în condițiile iluminatului stradal anemic, și dau rateuri după rateuri și imagini neclare, fie lipsesc cu desăvârșire în zone și cartiere unde mereu există probleme: Aeroport, anumite străzi din Colonie – unde există uneori adevărate raliuri, sau așa-zise chefuri zgomotoase direct pe stradă, Cartierul Dimitrov și altele.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter