26.01.2020,  19:56:00 | 0 comentarii | 391 vizualizari
Consiliul Local Petroșani / Prima ședinţă ordinară a anului - una dintre cele mai scurte din actualul mandat legislativ
de Corneliu BRAN

Ultima ședință ordinară de Consiliu Local Petroșani, prima a anului 2020, poate fi consemnată ca fiind una dintre cele mai scurte ședințe din actualul mandat, președintele de ședință, consilierul Margareta Burduf declarând-o închisă după doar 37 de minute. Acest fapt a fost posibil deoarece pe ordinea de zi au existat doar 12 proiecte (plus un al treisprezecelea suplimentar), lucru mai rar de evidențiat la ședințe locale petroșenene. Toate proiectele au fost aprobate în urma votului consilierilor prezenți la ședință în totalitate. Dar cum încă bugetul local nu e aprobat, ca peste tot, probabil și din această cauză proiectele au cam lipsit. Pe parcursul ședinței au existat chiar și în aceste condiții câteva proiecte de interes general, de care ne vom ocupa în continuare.

Parteneriat și în 2020 cu Crucea Roșie Petroșani
Primul proiect a vizat tradiționalul parteneriat pe care primăria îl are anual cu Crucea Roșie Petroșani. Anul acesta primăria va aloca suma de 5.000 lei, necesară desfășurării acestora pe raza Petroșaniului. Sunt vizate în primul rând organizarea de cursuri de prim-ajutor la nivelul claselor gimnaziale din toate școlile, organizarea concursurilor „Sanitarii Pricepuți” și „Micii Sanitari” (un nou concurs, prima ediție, faza locală, la nivel de preșcolari) și participarea „grupei de intervenție a Crucii Roșii Petroșani” la tabăra de pregătire multinațională în domeniul situațiilor de urgență și prim-ajutor, precum și chestiunilor legate de organizarea pe timpul verii a Programului „Canicula”, unde voluntari ai Crucii Roșii Petroșani vor distribui apă pietonilor și vor măsura tensiunea arterială și glicemia, în mod gratuit, celor care vor solicita asta.
 
Cotizația către Asociația Municipiilor din România
La proiectul cu numărul doi, consilierii municipali au aprobat, cu câteva mici discuții și două abțineri, alocarea de la bugetul local a sumei de 20.803 lei către Asociația Municipiilor din România, reprezentând cotizația aferentă anului 2020. După cum se știe, începând cu data de 1 ianuarie 2018 cotizația anuală de membru al acestei asociații se calculează după formula: 0,5 lei/locuitor/an x numărul de locuitori raportat de Institutul Național de Statistică la data de 1 ianuarie a anului anterior celui pentru care se datorează cotizația și se achită de la bugetul local. Firește că discuțiile, repetăm mărunte, au fost pe tema acestui număr de locuitori pe care acest Institut Național de Statistică îl oferă. Dar cum nimeni nu poate demonstra că acel număr n-ar fi real, iar toate rapoartele oficiale sunt legate de acel număr, firește că nu se poate schimba nimic, chiar dacă argumentația ar fi că au plecat mulți din oraș și cifra nu-i reală. Dar nimeni nu luminează poporul exact câți petroșeneni au părăsit urbea.

Legat de „Salvital” - cam aceleași discuții ca și anul trecut…
Punctul al treilea de pe ordinea de zi a adus și câteva discuții mai înfocate și primii nervi în sala de ședințe. Este vorba de „aprobarea contribuției Consiliului Local Petroșani, în calitate de asociat al Asociației Salvital Hunedoara”. O contribuție care, conform proiectului, ar trebui să fie de 3 lei/an/locuitor. Cum datele statistice susțin că Petroșaniul are în prezent 41.246 locuitori, această cifră înmulțită cu 3 lei rezultă o sumă de 123.738 lei, cum se arată și în adresa transmisă Primăriei municipiului Petroșani de către președintele Asociației „Salvital” Hunedoara, Petru Mărginean, date cu numărul de locuitori primite de la Direcția Județeană de Statistică Hunedoara, după cum anexează la adresa transmită același director-președinte (da, ați citit bine, deoarece Petru Mărginean este președintele asociației respective, dar și directorul SMURD Hunedoara!).
Firește că discuțiile din sală, în momentul când s-a ajuns la dezbaterea acestui proiect, au ajuns la cote înalte, ca și anul trecut cei doi consilieri ALDE fiind vehemenți față de continuarea acestui parteneriat, care, în opinia lor, înseamnă doar bani azvârliți degeaba de la buget, „în condițiile în care Petroșaniul este cam printre singurele localități din Vale, dacă nu singura, care mai au parteneriat și cotizează, generos, la această asociație”. 
„Am avut o discuție cu deputatul nostru, Surgent, care ne-a asigurat că în cel mai scurt timp acel proiect depus de dumnealui, ce a ajuns pe masa președintelui și a fost returnat în parlament, va fi dezbătut și SMURD Hunedoara o să intre sub ordinea Ministerului Afacerilor Interne. De aceea, eu țin minte că anul trecut s-a mai discutat problema Salvitalului și s-a propus să aprobăm pentru ultima dată cotizația. Dar văd că în fiecare an avem aceiași placă…”, a menționat consilierul Milu Vladislav. Completat ulterior și de colegul său de partid, consilierul Mihai Barbu: „Nu știu dacă ați văzut finalul scrisorii, sau adresei pe care au făcut-o cei de la Salvital, care în ultima frază ne spun următoarele, citez: estimăm că pentru anul 2020 este necesară o susținere financiară suplimentară pentru a continua activitatea la nivelul existent în prezent, motiv pentru care vă solicităm să analizați posibilitatea majorării contribuției la 10 lei/ locuitor începând cu data de 1 martie 2020. Nouă acum ne cer o sumă de 3 lei, care ar acoperi tot anul, iar de la 3 lei la 10 lei din martie! Ceea ce mi se pare necinstit din partea lor este faptul că nu anexează nici unii dintre ei o situație de felul în care cheltuiesc banii, de felul în care le este structura lor și chiar infrastructura… că probabil oamenii aceia care intervin de fiecare dată și salvează vieți sunt una, iar noi aici salvăm se pare posturi de conducere! Domnul Mărginean să nu rămână fără colegi ne cere bani în fiecare an. Aș vrea să vă întreb câți mai sunt asociați din Valea Jiului, că am înțeles că s-au lăsat toți? Ah, îmi spuneți că noi și Petrila mai suntem!...”.

Energica intervenție a primarului
La asemenea argumente și ținând cont că la Petroșani este vorba totuși de activitatea susținută a 9 paramedici care depind de această cotizație și de o asociere clară, deci de o responsabilitate până ce guvernul și proiectul de lege depus de deputatul Marius Surgent de la ALDE va intra în vigoare și va repara astfel situația destul de aiurea existentă actualmente în doar cinci județe din țară, inclusiv Hunedoara”, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a ținut să intervină:
„A mai fost această discuție legată de Salvital. Părerea mea este că până acel act normativ despre care vorbiți nu va intra în vigoare, nu are rost să mai discutăm, avem datoria să rămânem membri și să plătim această cotizație, indiferent că sunt anumite suspiciuni legate de anumite funcții la care se făcea referire. Ceea ce face SMURD și Salvital, sub această formă în cinci județe, este de punctat și cred că populația din Petroșani nu poate să fie privată de acest serviciu, fie el și sub această formă! Noi, azi, sper să aprobăm această cotizație, iar luna viitoare, dacă acel proiect de lege va intra în vigoare, cu atât mai bine, nu vom mai avea nici un fel de obligație”.
Primarul a fost ajutat în argumente și de consilierul Valeriu Butulescu care a menționat printre altele că „până ne retragem din asociație, avem o obligație clară de a plăti această cotizație”.

Propunerea de amânare a proiectului n-a fost votată
Cum consilierul Milu Vladislav a propus amânarea proiectului, președintele Margareta Burduf a propus în prima fază, cum spune legea, votarea amendamentului respectiv. În afară de cei doi consilieri ALDE, nimeni n-a votat în favoarea amânării, fapt ce a condus la votarea proiectului inițiat de primar. Care a trecut cu 16 voturi pentru, o abținere și două voturi contra. 

„Ping-pong” „populist”…
Interesantă a fost și răbufnirea nervoasă a tânărului consilier Alexandru Vlad Lăutaru, care înainte de votul final i-a spus consilierului Mihai Barbu pe un ton aspru: „Domnule consilier, dacă vreți să-i privați pe petroșeneni de acest serviciu SMURD, foarte util, n-aveți decât să votați cum doriți! Eu așa văd, că vreți să-i privați pe oameni de acest serviciu! Eu voi vota pentru…”. „Domnule consilier, lăsați populismul acesta ieftin, de doi bani…”, a venit răspunsul. Cei doi au fost întrerupți imediat de președintele de ședință, altfel cine știe ce mai avea să-și reproșeze, dată fiind discuția, tot mai aprinsă de la un minut la altul.

Aproape 50.000 lei către ADI Gestionare Deșeuri județul Hunedoara – cotizația aferentă anului acesta
Un al patrulea proiect de interes general, aprobat la ultima ședință, ține de „aprobarea alocării din bugetul local a sumei de 49.495,20 lei către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara”, o sumă reieșită tot din numărul de 41.246 locuitori, cifră furnizată de aceiași Direcție Județeană de Statistică Hunedoara. Curios, la acest proiect n-au mai existat nici un fel de comentarii, legate de acest număr de locuitori sau de calcule. 

„Parâng Night Challenge” – ediția a VII-a!
În fine, al cincilea proiect de un mai mare interes general, ținând cont că se adresează susținerii și imaginii turismului local, a fost legat de acordarea sumei de 8.000 lei în vederea participării Consiliului Local Petroșani în calitate de coorganizator, alături de „AS Bike & Run” Petroșani a competiției tradiționale „Parâng Night Challenge” (a VII-A ediție anul acesta), ce va avea loc pe data de 15 februarie. Consilierii au aprobat în unanimitate acest proiect. O veste bună și o sumă consistentă pentru Avram Iancu, cel care a inițiat și care organizează acest eveniment. Desigur, la această sumă se mai adaugă și sponsorizări și taxele de înscriere în competiție. Ceea ce face ca din punct de vedere financiar, „Parâng Night Challenge” să fie de pe acum un succes. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter