27.01.2020,  19:32:49 | 1 comentariu | 288 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ZVJ vă prezintă în exclusivitate / Lucrările puse în operă de SHI Petroșani în anul 2020 pe apele Văii
de Corneliu BRAN

Luni, 27 ianuarie, conducerea SHI Petroșani, în frunte cu directorul Sorin Corici s-a aflat la Craiova, la sediul direcției Apelor Române Jiu-Craiova. Motivul deplasării în Bănie a fost unul just și întemeiat, SHI Petroșani dorind să primească avizele pentru lucrările mari pe care le vor executa în 2020.

Lucrări de interes general
Fiindcă toate lucrările au primit aviz favorabil din partea conducerii zonale ale celor de la Apele Române, le prezentăm și noi. Până la urmă, toate sunt niște lucrări de interes general, menite să consolideze siguranța cetățenilor Văii Jiului în privința inundațiilor. Nenorociri care, să recunoaștem, ne-au ocolit în Valea Jiului și datorită lucrărilor realizate de angajații SHI Petroșani și Apele Române în ultimii zece ani. Care, de fapt, nu au făcut nimic extraordinar: și-au făcut datoria pentru care sunt plătiți.

Ziduri de sprijin pe Maleia
Prima lucrare mare a anului 2020 va fi repararea zidurilor de sprijin pe Pârâul Maleia, de la Biserica „Sfânta Maria” în aval. Se va începe, conform datelor transmise nouă de inginerul Sorin Corici, cu demolări ale construcțiilor vechi, echivalentul a 22 mc de material. Apoi se vor efectua săpături manuale și se va turna beton, în echivalentul a 204,5 mc. Valoarea estimativă a lucrării este de 198.466 lei. În imagini se poate vedea foarte clar cum arată acum albia Maleii în zona respectivă, gospodăriile din zonă fiind expuse în momentul de față la o viitură mai serioasă!
Mai jos puteți vedea și o schiță tehnică a secțiunii zidului de beton, după cum apare ea în documentația prezentată șefilor de la Craiova de către cei de la SHI.

Repararea unei lucrări hidrotehnice pe Pârâul Merișoara
Cea de-a doua mare lucrare a anului acesta va avea loc în Vulcan pe Pârâul Merișoara, afluent al Jiului de Vest, unde va avea loc repararea „lucrării hidrotehnice transversală de reglare a debitului apei” pe pârâul respectiv, lucrare veche de zeci de ani unde era necesară intervenția. După o defrișare de circa 90 mp a zonei unde se va face lucrarea, va urma montarea unei plase, betonarea, amplasarea de arocamente în echivalent a 59 mc, valoarea estimativă a acestei lucrări fiind de 29.588 lei. Se observă zona unde cei de la SHI se vor apuca de lucrare.
 
Refacerea pragurilor pe Jiul de Est
A treia mare lucrare a anului va avea loc pe Jiul de Est. Pe anumite tronsoane și unde este cazul se va asigura stabilitatea consolidărilor de mal din gabioane efectuate în decursul anilor și vor fi refăcute „rizbermele din anrocamente ale pragurilor”. Valoarea estimativă a lucrării este de 46.225 lei.

Decolmatarea Jiului de Vest în zona bisericii de la Câmpu lui Neag
Și zona Câmpu lui Neag din Uricani va fi o zonă care intră în vederile SHI Petroșani și a Apelor Române în 2020. Aceasta după ce, în ultimii ani, Uricaniul a mai beneficiat de câteva lucrări mari și sănătoase de consolidare a albiei Jiului de Vest. Anul acesta, în amonte de Biserica de la Câmpu lui Neag, cei de la SHI vor avea o lucrare mai amplă de decolmatare a Jiului de Vest, pe o lungime de 197 metri și cu o valoare estimativă a lucrării de 11.676 lei.
Din imaginea realizată de sus, se poate vedea zona unde se va interveni în vara aceasta.

Refacere de praguri pe Pârâul Jieț
Nici anul acesta, ca și în alți ani, n-a fost uitat nici Pârâul Jieț, pe care vor fi refăcute „rizbermele din anrocamente ale pragurilor”, proiectul fiind ca și celelalte avizat luni 27 ianuarie. Valoarea estimativă a acestei lucrări va fi de 28.456 lei.
Imaginea este relevantă în acest sens și e foarte bine că cei de la Apele Române intervin, astfel încât pe Jieț în anii următori să nu existe probleme.
Iar lucrurile bune nu se opresc aici. Deocamdată aceste proiecte prezentate au primit aviz și lucrările vor începe când vremea va permite și după cum va fi stabilit graficul de lucrări de către Sorin Corici și cei pe care-i coordonează. Dar, pe măsură ce vor mai exista și alte lucrări, inclusiv pe la barajul de la Valea de Pești, unde anual, în ultimii ani, continuă procesul de reabilitare și refacere a uzurii acestui obiectiv, practic cele mai ample lucrări și investiții de când există acest baraj ce alimentează toată Valea Jiului cu apă potabilă, vom reveni.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 nelutu 28.01.2020,  05:27:46
daca se facea bine de la iceput nu trebuia reparat jietul


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter