28.01.2020,  19:44:33 | 0 comentarii | 1019 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Super(man)com” de la salubrizare și inspectorii de la Mediu, prinși de către primarul Petroșaniului în Bosnea. Pe picior greșit.
de Corneliu BRAN

• După o plângere a unui grup de locuitori din Cartierul Bosnea, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a constatat cu stupoare că zeci de tone de deșeuri menajere sunt aruncate prin tot cartierul, dispunând măsuri ferme, imediate!

Ca să vedeți până unde poate duce nesimțirea unora și cum cade cheltuiala produsă de aceasta pe spatele contribuabilului onest, plătitor de taxe și impozite locale  la zi, azi vă prezentăm încă o mostră din „foiletonul” ce parcă nu se mai termină: gunoaiele din Cartierul Bosnea.

Unii ridică rar containerele pline, alții nu prea trec să inspecteze…
De ani de zile, ZVJ atrage atenția că în acest cartier, unul dintre cele cu probleme de toate felurile, trebuie făcut ceva și în ceea ce privește colectarea deșeurilor menajere la timp și prinderea și tragerea la răspundere al celor care aruncă peste tot mizeriile și dejecțiile, neținând cont de ceilalți din jur, de faptul că sunt copii care se pot îmbolnăvi de hepatită și toate cele. Însă cine să audă? Nici măcar firma Supercom, care ar trebui măcar de două ori pe săptămână să ridice containerele pline, că poate așa nu s-ar mai strânge zeci și sute de tone de deșeuri neridicate și împrăștiate de animale și de vânt peste tot, n-a vrut să vadă ceea ce noi scriam, în repetate rânduri, anul trecut! La fel, nici cei trei membri ai Compartimentului Mediu din cadrul Primăriei municipiului Petroșani – pe care i-am lăudat când au făcut treabă în alte zone – dar care în acest cartier nu s-au implicat deloc în ultimul trimestru al anului trecut și în prima lună din acest an, ianuarie, ajungându-se ca marți, 28 ianuarie, în cartier să existe zeci de tone de deșeuri aruncate peste tot! Iar, imaginile surprinse sunt grăitoare! De altfel, Arthur Ambruș, șeful acestui compartiment, a recunoscut că în acest cartier, din cauza lipsei de personal – e drept, doar doi inspectori pentru tot Petroșaniul! – nu prea s-a mai mers în inspecție demult și nu prea s-au mai dat avertismente ori amenzi.

Toate astea le-a aflat primarul la ultima audiență. Și s-a enervat foarte tare…
Și uite așa, săptămâna trecută, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a trebuit să afle toate acestea într-o audiență! Când un grup de oameni din cartierul respectiv, de pe strada Progresului, a venit să-i spună că nu se mai poate sta de gunoaie, că se sufocă de miros și că li se pune sănătatea în pericol. Acum, nici acești cetățeni n-au fost corecți până la capăt, nedorind să dezvăluie niciun nume de poluator, dând din umeri când au fost întrebați „dar cine aruncă toate aceste mizerii peste tot?”. Firește că știau, cum să nu știe, căci într-un cartier mic de case e imposibil să nu-i vadă cineva! Dar „omerta” funcționează ca peste tot, cetățenii nedorind să-și asume responsabilitățile cetățenești, așa cum se întâmplă în țările civilizate. Acolo unde, dacă ai aruncat ceva aiurea, imediat ești tras de braț și ți se spune, fără frică și cu demnitate, că ai greșit și să-ți ridici mizeria că, dacă nu, vor fi chemați cei ce se ocupă de păstrarea ordinii și curățeniei. La noi n-o să vedem așa ceva, că „frica păzește pepenii”. Nici măcar un proces-verbal nu este semnat de „martori”, deci despre ce vorbim?
Revenind, primarul s-a făcut foc și pară la aflarea veștilor. A trimis imediat, din primărie, oameni să vadă cum stau lucrurile și să-i raporteze exact. Reîntors de pe teren, directorul executiv Ciprian Preda, a prezentat situația. Una rea de tot. Imediat, primarul a dispus ca începând din această săptămână să existe mobilizare generală în Bosnea, să fie adunate toate deșeurile. Și nu doar atât, în tot Petroșaniul, peste tot unde există situații asemănătoare. Probabil se va lăsa și cu sancțiuni și săpuneli, norocul unora fiind că începutul de săptămână nu l-a prins pe edil în oraș…

Marți, în Bosnea se muncea ca pe un șantier chinezesc. Semn că se poate!
Ținându-se cont și de faptul că afară e vreme de primăvară, marți, 28 ianuarie, în Bosnea au fost duși la treabă încă de la primele ore ale dimineții circa 20 de angajați ai primăriei și ai firmei „Eolian” Hațeg, jumătate dintre ei VMG-iști, asistați social din respectivul cartier mare parte dintre ei.
S-a lucrat pe rupte, iar în cinci-șase ore deja erau adunate zeci de tone de deșeuri, ridicate în camion de tonaj mare, care a făcut cel puțin cinci drumuri, după cum am aflat de la Ciprian Preda și de la alți funcționari din primărie cu care ZVJ a ținut legătura.

Curățenie și în zona Pârâului Staicului din Aeroport, dar și în spatele gării!
Nu s-a intervenit doar în Bosnea, ci și în Aeroport, lângă Pârâul Staicului, acolo unde, pe data de 15 ianuarie, cei de la Mediu dădeau și câteva amenzi de 500 lei unora dintre poluatorii din zonă, cum la fel au făcut, tot în acest an, în spatele gării, unde de asemenea s-a constatat marți, 28 ianuarie, că există un punct neautorizat unde se aruncă deșeuri, primăria trimițând o mașină și câțiva oameni să le ridice!
Da, iată că cei de la Mediu au și părțile bune, dar când vorbim de Bosnea și Sălătruc, Slătinioara… cam liniște și pace și nu știm de ce. Să sperăm că nu vor mai lăsa lucrurile așa pe viitor, chiar dacă, e drept, sunt cam puțini, poate mai apelează și ei la mașina poliției locale pentru a ajunge și în cartierele mai îndepărtate. Este, firește, o mică sugestie, că doar nu le-o face ZVJ programul. ZVJ doar constată și să sperăm că situația din ianuarie 2020 n-o vom mai întâlni în Bosnea, lucru valabil și pentru cei de la „Supercom”, o altă firmă despre care, când a făcut treabă bună, ZVJ a scris. Să nu uităm că, pe baza contractului, firma aceasta încasează anual bani frumoși de la Petroșani, deci și pretențiile petroșenenilor sunt îndreptățite, iar cetățeni ai municipiului se cheamă a fi și cei din Cartierul Bosnea. Deci?
Cum spuneam și mai înainte, imaginile cu ceea ce s-a găsit în Bosnea și cu mobilizarea celor din primărie în ziua de marți sunt relevante. Concluziile, desigur, le trageți dumneavoastră…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter