29.01.2020,  12:56:15 | 1 comentariu | 1849 vizualizari
Câteva ONG-uri sub aceeași pălărie, / Faţă-n faţă cu Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului
de Alina PIPAN

În 28 ianuarie 2020, Valea Jiului Implicată a participat la recepția dedicată laureaților apelului de proiecte deschis de Ambasada Franței în 2019 cu scopul consolidării societății civile românești.

Ambasada Franței lansează periodic câte un apel de proiecte pe care le finanțează, și al căror scop este dezvoltarea inițiativelor civice ale ONG-urilor și consolidarea reprezentativității lor local, iar la cel de anul, printre câștigători s-a aflat și proiectul Valea Jiului Implicată. 
În urma accesării acestei finanțări, s-a creat grupul de inițiativă Valea Jiului Implicată, care își propune să reunească cât mai multe ONG-uri din Valea Jiului, astfel încât acțiunilor lor comune să aibă plus valoare, și o plajă mai amplă de servicii și beneficiari. Scopul major este acela de a participa activ la procesul demarat al tranziției Văii Jiului de la zonă minieră în declin la o zonă în proces de dezvoltare.
O parte din reprezentanții ONG-urilor care fac parte  din Valea Jiului Implicată au ajuns marți, 28 ianuarie, la București, unde s-au întâlnit  cu PricewaterhouseCooper, compania care a fost contractată de Comisia Europeană să elaboreze Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului. Scopul principal al VJI în acest context este să se asigure că această strategie va beneficia de un proces amplu de consultare a cetățenilor Văii Jiului și a tuturor actorilor relevanți din regiune. 
Reprezentanții VJI au prezentat la București, în prezența Doamnei Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, stadiul lucrărilor pentru formarea coaliției societății civile în Valea Jiului și scopul acestei structuri în Valea Jiului.
Valea Jiului Implicată și-a lansat dejasite-ul, o platformă on-line pe care își propun  să reunească ultimele știri, evenimente și activități ale societății civile din Valea Jiului.
Proiectul colaiției Valea Jiului Implicată a fost lansat în decembrie anul trecut și a fost găzduit în foaierul Teatrului „Ion D. Sîrbu” din Petroșani a găzduit reprezentanți ai societății civile – organizații neguvernamentale, antreprenori locali, cadre didactice, reprezentanți ai administrațiilor publice, din partea Agenției pentru Dezvoltarea Socio-Economică a Județului Hunedoara și, nu în ultimul rând ai Ambasadei Franței și Institutului Cultural Francez – partenerul principal. 
Organizațiile inițiatoare sunt: Valea Jiului Society, Caritas Alba Iulia – filiala Petroșani, Fundația Noi Orizonturi Lupeni, Planeta Petrila, University of Petroșani Students’ Union, Clubul Alpin Valea Jiului, ACV Petroșani, Cu Verdele’n Sus, Salvați Copiii Petrila, Autism Helping Hands, Fundația Ianza Art Inter-Cultural și Urban Lab Valea Jiului.
Pe lângă asociațiile și inițiativele deja existente, inițiatoare ale acestui demers, au fost chemate să ia parte în coaliție toate persoanele fizice și juridice non-profit cu inițiative pentru dezvoltarea durabilă a Văii Jiului, per ansamblu, respectând principiile transparenței, egalității de șanse și comunicării libere.
În perioada următoare Valea Jiului Implicată așteptă parteneri din societatea civilă care să ia parte la această coaliție. 
„Ideea este ca noi, toți cei din organizațiile non-profit din Valea Jiului, să ne ajutăm reciproc, să ne susținem, să învățăm să colaborăm, să învățăm strategii de dezvoltare, de promovare. Vom participa la o serie de trening-uri, dezbateri,  prin care să învățăm despre promovare, public speaking, atragerea de finanțară, etc. Toate aceste traininguri ne vor pregăti în  dezvoltarea noastră, creșterea capacității fiecărei organizații și crearea unei imagini mai bune a Văii în exterior. Valea Jiului poate depăși perioada actuală de instabilitate economică, făcând pasul spre tranziția justă post-cărbune, iar acest lucru trebuie să se întâmple cu participarea întregii societăți, iar reprezentanții mediului academic, ONG-urile trebuie să colaboreze cu administrațiile locale pentru ca procesul de tranziție să se realizeze având în vedere nevoile tuturor”, a menționat Adina Vințan, unul dint e inițiatorii proiectului de coeziune al ONG-urilor.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter