02.02.2020,  22:54:05 | 0 comentarii | 1353 vizualizari
Moravuri edilitar-administrative din Petroșaniul de altădată…/ Ameninţătorul și fudulul la culme domn Pascha, locuitor al coloniei „Ianza” și funcţionar incapace al primăriei 
de Marian BOBOC

Domnul Ladislau Pascha, cu serviciul la Primăria Petroșani, locuiește în Colonia „Ianza”. Ca amploiat, secretar cl. II, te aștepți să fie un bonom, cu „mânecuțe” trase corect până la cot, cu ochii la ceas, suflând în secundare, ca să treacă timpul birocratic mai repede. Nici vorbă de așa ceva…

Domnul Pascha este o persoană atât de recalcitrantă și de amenințătoare, încât îl determină, la 22 iulie 1920, pe prim secretarul Valer Pop nu doar să-l reclame la Poliția de stat, ci să solicite acesteia o percheziție în Colonia „Ianza”, pe motiv că este un pericol public care umblă înarmat până-n dinți: „Binevoiți a lua la cunoștință că Dl. Ladislau Pascha, domiciliul în Petroșani (Colonia Ianza), s-a exprimat înaintea mai multor indivizi că are să împuște pe 8 inși dintre noi, între care e și Dl. Prefect. Deci, vă rog, a ține la dânsul o percheziție, spre a i se putea lua arma care o ține ascunsă în casă și totodată poate avea la dânsul un revolver, pe care-l poartă în buzunar, cu care periclitează viața omenimii trecătoare pe străzi”.
Reclamația lui Pop depășește… regimul armelor și munițiilor, atingând și o zonă mai delicată a personalității pârâtului domn Pascha, aceea de atentator al avutului public: „Vă rog, totodată, și aceea că de la primăria noastră, fără a întreba pe nimeni, a dus la locuința sa 3 scaune care sunt proprietatea primăriei, de care are lipsă foarte mare primăria, afară de aceea și mai multe gazete, cărți de legi și acte oficioase le-a dus pentru întrebuințarea sa proprie, iar acum la provocare s-a exprimat că acelea nu le reînapoiază comunei din cauză că sunt proprietatea dânsului. Aș dori să știu pe ce bază își formează proprietatea asupra obiectelor primăriei, pe care le-a luat fără de nici un drept. Binevoiți a lua măsuri asupra acestei crime (…)”.
Prim-secretarul Valer Pop nu se lasă și continuă lupta cu Pascha și în luna august. Acum îl atacă administrativ, reclamându-l la primpretorul plășii Petroșani pentru grave deficiențe în actul conducerii: „Binevoiți a lua la cunoștință că Ladislau Pascha, care a fost în acest birou aplicat ca secretar II, din parte- mi vă declar că e incapace de a conduce un birou secretarial, căci în funcția ca secretar II registrele stării civile în așa măsură le-a stricat, încât nici pe lângă o propunere a Judecătoriei de Ocol nu se pot corege. Pe lângă toate acestea, la primirea oficiului de prim secretar din Petroșani am fost silit ca D-lui Pascha Ladislau să îi fac o împărțire de practicant, ca să înceapă a practica în acest birou la agendele secției de dare. Peste puțin timp, convingându-mă că nici idee nu are despre afacerile dărilor, am ajuns până acolo de nu s-a putut preda nici o împărțeală. E de observat că prin fudulia la culme ce e întrupată în dânsul, în decursul unei luni nici nu a voit să lucre în acest birou, și în loc să-și însușească afacerile secretariale, se preumblă pe străzile Petroșaniului”. Valer Pop mai amintește în treacăt că Pascha a rezistat în funcția de secretar la primăriei Petrila doar 6 zile, după care a fost suspendat din acest post.
După ce exemplifică neprofesionalismul lui Pascha cu câteva greșeli de întocmire a unor acte administrative, secretarul primăriei subliniază încăpățânarea în rău a acestuia: „În toate acestea se poate vedea că D-l Ladislau Pascha nu voiește să primească de la nimeni învățătură, ci face după cum îi taie capul dânsului. Prin astfel de lucruri, neavând nici o praxă, nu e capace de conduce nici cel mai simplu secretariat. Toate aceste date mai sus specificate corespund întru totul adevărului, și din partea primăriei se adeveresc, și cunoscând toate lucrările din acest birou a lui Ladislau Pascha și consider că incapace de a conduce un secretariat, cu atât mai vârtuos ca al comunei Petroșani, care este unul din cele mai complicate”. Încurcate mai erau căile administrației locale…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter