10.02.2020,  19:57:36 | 0 comentarii | 1323 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Supărarea mecanicului apeductului Petroșani, / O supărare mai mare decât veacul…
de Marian BOBOC

Astăzi vă prezint încă un episod din moravurile edilitar-administrative de altădată ale Petroșaniului. În urmă cu o sută de ani, în octombrie 1919, Nicolae Sădean, mecanicul apeductului, solicită primăriei comunei Petroşani majorarea salariului. 

Cererea reprezintă un document interesant, deoarece furnizează amănunte preţioase pentru istoricul exploatării apeductului petroşenean (numele predecesorului, relaţii de muncă, condiţii de trai, referiri la fişa postului):
„Eu, subscrisul, rog binevoiţi a lua în consideraţie chestiunea cu salarul meu, nefiind eu luat în preliminariu ca ceilalţi funcţionari. Rog a înainta rugarea mea superiorilor de a-mi putea primi şi eu îmbunătăţirea salariului faţă de ceilalţi meseriaşi ce sunt aici în Valea Jiului.
Aici înfăţişez şi o adeverinţă de la superiorul mechanicilor ce sunt angajaţi la Societatea minelor de cărbuni, lucrând ei zilnic 8 ore, în zilele de lucru, şi când lucrează peste timpul anumit sau în zilele de sărbătoare, primesc salariul cu % amintite în adeverinţa de faţă. Mie, însă, primind salarul lunar, sunt îndatorat ca în orice timp să lucrez când e lucru la apeduct ca populaţiunea să nu sufere lipsă de apă. Şi mai ales când e lucru la apeduct în comunele vecine prin care trece apeductul, nu numai opt oare lucrează omul, ci ziua întreagă, ba de multe ori şi noaptea.
După cum ştiţi şi D-voastră, căci la preluarea imperiului şi eu am preluat răspunzătatea apeductului de la Ioan Popescu, dar din salariul ce dânsul l-a avut, eu numai am primit 800 cor. lunar salarul în bani, dar celelalte nu, şi anume: locuinţă, luminaţie, cărbuni şi alimente în preţul societăţii, acestea toate el le avea, eu însă nu.
După cât aveţi cunoştinţă, eu nu numai supravegherea apeductului o suport, ci şi a canalizării şi electricităţii, şi celelalte lucruri ce sunt sub Primăria Comunală le suport, rog a-mi îmbunătăţi salariul cu 25% pe lângă 800 cor. lunar şi locuinţă sau cărbuni, faţă de ceilalţi funcţionari la Primărie.
Fiind toţi funcţionarii luaţi în preluare în afară de mine şi primindu-şi fiecare îmbunătăţirea salariului cu 100% de la preluarea imperiului, rog ca nici eu să nu fiu regretat la îmbunătăţirea salariului, în perţentele cerute.
Cu toată stima,
Nicolae Sădean,
Responsabilul apeductului”.
Primarul Petru Iacob îl informează pe prim pretorul plăşii Petroşani că a aprobat cererea lui Sădean, mărindu-i salariul anual de la 9.600 coroane la 12.000 coroane fiind şi de acord cu plata unei chirii anuale la casă de 1.200 coroane.
Motivaţia deciziei de mărire a salariului este cât se poate de simplă: „deoarece, de fapt, mecanicul nu a avut salariu potrivit faţă de alţi mecanici”. 
Este foarte interesant și modul cum mecanicul Sădean pune pe tapet problema salariului său, recurgând la o comparație cu acela a omologilor săi de la societatea minieră și a predecesorului său. O modalitate care l-a convins pe primarul Petru Iacob să-i mărească salariul și care reprezintă un capitol interesant din moravurile edilitar-administrative ale Petroșaniului.
Marian BOBOC
P.S. La sugestia mea sala de conferințe a SC Apa Serv „Valea Jiului” poartă numele mecanicului conductei de apă „Nicolae Sădean”, în semn de prețuire a muncii acestui slujitor apeductului Petroșaniului și Petrilei, vreme de 20 de ani.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter