11.02.2020,  19:33:49 | 0 comentarii | 1373 vizualizari
O afacere cândva înfloritoare: Cărămidăria şi mina de lut ale Minelor Statului Lonea
de Marian BOBOC

Unul dintre vectorii dezvoltării economice a unei zone îl reprezintă şi industria construcţiilor. Există o relaţie evidentă între boomul economic şi firmele de profil. Unul dintre jucătorii pe piaţa producătorilor de materiale de construcţii din Valea Jiului a fost, în primul deceniu al epocii interbelice, şi Cărămidăria Minelor Statului Lonea.

Cărbune „prost şi scump"
Cărămidăria se afla în proximitatea minei Lonea. La cărămidărie se ajungea de la minele Lonea, pe o cale ferată industrială. Pe aceasta era transportat de la minele Lonea cărbunele necesar procesului tehnologic al fabricării cărămizilor (şi retur - cărămizile), un cărbune apreciat de specialiştii Soc. Petroşani ca fiind „prost şi scump”. Dar cum minele celor două societăţi, Lonea şi Petroşani, se aflau în concurenţă, consemnăm cu prudenţă această apreciere.

Mina de lut
era situată la 4,5 km mai sus de cărămidărie, în zona Maleia, pe un teren care măsura 50 de iughere, stratul de lut având o grosime variind între 1,5 m - 1,8 m. Lutul era adus la cuptoarele cărămidăriei de un tren industrial, tractat de o locomotivă cu abur. Din cauză că linia ferată se afla în pantă, aceasta nu era într-o stare prea bună. 

Inventarul
Ajungem cu trenul indus¬trial la mina de lut şi la cărămi¬dărie. Pentru eventualii investitori în domeniu ai anului 2020, dar şi pentru pasionaţii de tehnică, enumerăm inventarul tehnologic din 1923 al cărămidăriei: un motor electric 130 HP; două prese de cărămizi compusă dintr-o pereche de valţuri pentru material crud, aparat de amestecat; două prese de ţiglă; o presă revolver; un cuptor circular cu 16 camere, fiecare cu un spaţiu de 11.000-12.000 bucăţi de cărămizi; un şopru, unde puteau fi uscate peste 400.000 de cărămizi; alt şopru de uscare, pentru uscarea a 45.000 de ţigle; rame de uscare pentru 100.000 de bucăţi de ţigle.

O afacere de succes
Cărămidăria minelor Lonea putea produce zilnic 20.000 de cărămizi, care erau foarte căutate. Până în vara anului 1923 s-au produs (şi vândut!) 1.100.000 cărămizi, încă o dovadă că această cărămidărie constituia o afacere de succes este faptul că în august 1923 era contractată toată producţia de cărămizi pe acel an. Este important de amintit că la cărămidărie lucrau, în acelaşi an, 130 de muncitori. 

Probleme cu ţiglele
După cum am arătat, cărămidăria era dotată şi cu tehnologie de producere a ţiglelor. Chiar dacă maşinăriile erau „setate” pentru Băniţa şi Baru-Mare, cărămidăria Minelor Statului Lonea activa într-un mediu concurenţial. Însă o concurenţă între fabricile de cărămizi, care acum poate părea o picanterie, apare în primăvara anului 1927.
Iuliu Balog era un negustor care avea la Deva o prăvălie „de fer” şi o... băcănie. În plus, Balog mai era şi reprezentantul pentru judeţul Hunedoara al firmei „Record”. În această calitate, de samsar, Balog vindea presa de cărămizi „Record”. Care, conform reclamei, avea o „capacitate de 3.000 cărămizi pe zi”. Şi, încă un lucru important de reţinut: „Cu presa de cărămizi Record 3 muncitori pot pregăti zilnic, din pământ, fără amestec de apă, cărămizi perfecte”. După cum se vede şi în negoţul cu materiale şi utilaje de construcţii, reclama era sufletul comerţului... 



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter