12.02.2020,  19:10:42 | 0 comentarii | 1297 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Abziceri de brevet
de Marian BOBOC

Uneori cererile comercianților din perioada interbelică către Primăria Petroșani vizează schimbarea obiectului de activitate, deci şi a certificatului de meserie, dar şi anularea (abzicerea) acestuia din diverse motive, cel mai adesea invocat fiind falimentul. Iată câteva cereri pe care le-am publicat în volumul „Alfabetul publicităţii în Valea Jiului. Studii de caz. Meseriaşi şi negustori. Viaţa din spatele reclamei”. 

Din motivul de faliment
„Subsemnatul, care ca comerciant am avut brevet de meserie pentru prăvălia de manufactură şi mixtă, din motivul că am ajuns în faliment (…) sunt silit a abzice de brevetul de meserie”. (Ignaţiu Goldstein, 20 ianuarie 1926)

Brevet vânzare articole radiofonice
„Subsemnatul, care cu No. 74 - 926, am primit bevet de meserie pentru vânzarea articolelor de radiofonie, am onoare a Vă aduce la cunoştinţă că acest comerţ nu l-am început şi nici nu voiesc a-l începe, deci abzic de brevetul primit”. (Solomon Felsner, 6 mai 1927)

Vopsitorul şi zugravul Fürer
„Subsemnatul, care cu No. 1360-925, am primit brevet de meserie ca vopsitor şi zugrav, am  onoare a Vă aduce la cunoştinţă, că cu data de 1 Ianuarie a.c. am sistat exercitarea brevetului. Vă rog binevoiţi să dispuneţi ca să fiu şters din evidenţă şi totodată să avizaţi şi pe cei în drept”. (Arpad Fürer, 3 februarie 1927)

Frizerul Bodrog
„Subsemnatul, care am domiciliul stabil în această comună, şi sunt de meserie frizer, am onoare a Vă aduce la cunoştinţă, că cu data de 15 iunie a.c., am sistat exercitarea meseriei. Vă rog binevoiţi a mă şterge din evidenţa brevetelor existente”. (Ioan Bodrog, 16 mai 1927)

Bătrânul spălător de rufe
„Subsemnatul Carol Mandestien, de meserie spălător de rufe, am onoare a vă aduce la cunoştinţă că ziua de 1 iunie a.c. abzic de brevetul meseriei, din cauză că sunt de etatea de 70 ani şi nu sunt în stare a mai lucra. Rog cu onoare a lua notă despre abzicerea meseriei şi a mă şterge din lista impozitelor”. (Carol Mandestien, 30 mai 1927)

Zarzavagioaca Fodor 
„Subsemnata, care am primit în anul 1923 brevet de meserie pentru comerţul cu zarzavaturi şi fructe, am onoare a Vă aduce la cunoştinţă că din 1 martie a.c. nu mai fac acest comerţ. Vă rog să binevoiţi a mă şterge din evidenţe”. (Iuliana Fodor, 8 iunie 1927)

A atârnat satârul în cui
„Subsemnatul, care sub No. 101 - 927 am primit brevet de meserie pentru măcelărie, cu tot respectul vin a Vă aduce la cunoştinţă că cu data de 31 Mai a.c. am sistat măcelaria”. (George Buzdugan, 9 iunie 1927)

Zidarul Fejes
„Cu onoare, înştiinţez abzicerea mea de măestru zidar, cu data de 1 Iulie 1927. Vă rog a dispune pentru ştergerea de dare cu data de mai sus”. (Ludovic Fejes, 8 august 1927)

 Falimentul lui Indig
„Subsemnatul, cu tot respectul, vin a Vă aduce la cunoştinţă că cu data de 30 iunie a.c., am sistat exercitarea brevetului de meserie ca măestru tapiţer, din motivul că am ajuns în faliment, şi tot cu acea dată am sistat şi prăvălia avută în casele Dlui Dr. Iosif Abraham. Vă rog binevoiţi a predis¬pune ca să fie şters din evidenţă şi totodată şi impozitul comunal să se subscrie pentru restul anului”. (Leopold Indig, 27 octombrie 1927)

Prăvălia lui Genik
„Subsemnatul Genik Iosif, domiciliat în comuna Petroşani, am onoare a Vă aduce la cunoştinţă că în casele D-lui Jahocs Josif din str. Tudor Vladimirescu voiesc a deschide o prăvălie mixtă, unde voi vinde şi alimente de prima necesitate, precum şi zarzavaturi”. (Iosif Genik, 15 noiembrie 1928)  

Comerţ pe piaţă
„Subsemnatul Tesler Herman, care din anul 1922 domiciliez în această comună şi sunt socrul croitorului Ovits Francisc, cu tot respectul vin a Vă ruga să binevoiţi a-mi închiria o gheretă de vânzare, dintre cele de pe piaţa de zarzavaturi şi totodată a-mi da brevetul de meserie pentru comerţul pe piaţa de zarzavaturi”. (Herman Tesler, 27 noiembrie 1928)
Ce legătură are gradul de rudenie cu cererea nu avem de unde cunoaşte..

Cu ziua de azi, prăvălia s-a închis
„Subsemnatul, cu tot res¬pectul, vin a Vă aduce la cunoştinţă, că cu ziua de aci am sistat executarea brevetului de meserie (…) pentru prăvălie mixtă, şi cu ziua de azi prăvălia am închis-o. Vă rog să binevoiţi a mă şterge din evidenţe”.  (Iosif Remete, 14 Decem¬¬brie 1927)

Pieţarul Pap 
„Subsemnatul, care are domi¬ciliul stabil în această comună, cu tot respectul vin a vă aduce la cunoş¬tinţă că în data de 1 Ianuarie 1928 abzic de exercitarea brevetului avut pentru comerţul pe piaţă. Vă rog, binevoiţi a dispune ca să fie şters din evidenţă. (Francisc Pap, 19 decembrie 1927)

Blănarul Kincses
„Subsemnatul, cu tot respectul, vin a vă aduce la cunoştinţă că, cu ziua de azi, am sistat executarea brevetului de meserie cerut pentru meserie de blănar. Vă rog, binevoiţi a dispune ca să fie şters din evidenţă şi totodată să avizaţi şi pe cei în drept”. (Mihai Kincses, 31 decembrie 1927)

Lacăt pe bombonerie şi delicatese
„Subsemnata, cu tot respectul, vin a vă aduce la cunoştinţă că cu data de 1 februarie a.c. am sistat exercitarea brevetului de meserie avut pentru prăvălie de bonbonerie şi delicatese, şi cu acea dată am şi închis prăvălia avută în Str. Regele Ferdinand”. (Mariana Pataki, 8 februarie 1928)

Prăvălia lui Kreisman
„Subsemnatul, am onoarea a Vă aduce la cunoştinţă că în ziua de 29 Februarie a.c. am sistat exercitarea brevetului dat pentru prăvălie mixtă sub No. 585 – 927, şi de la acea dată prăvălia am închis-o”. (Herman Kreisman, 30 martie 1928)Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter