18.02.2020,  21:49:51 | 1 comentariu | 1623 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Spitalul Vulcan / ATI-ul nici nu s-a luat în calcul! 
de Gheorghe OLTEANU

La sfârșitul listei cuprinzând obiectivele de investiții pe anul 2020 cuprinse în bugetul pe acest an al municipiului Vulcan se află ”Capitolul 66.10 Spital” din care aflăm pe ce și-a propus conducerea spitalului vulcănean, despre care s-a discutat aprins și contradictoriu în ultimul timp, să-și cheltuiască banii rezultați din resurse proprii.

Suma totală pusă
la bătaie este de 660,96 mii lei. Peste două miliarde din suma asta, adică 212,00 mii lei, se duc pe continuarea lucrărilor la ”Bazin rezervor de apă”, a cărui lipsă – printre altele - a făcut imposibilă acreditarea unității spitalicești. Lucru bun, dovadă că nimeni din Consiliul Local nu a avut de comentat ceva la ședința extraordinară din 14 februarie când a fost discutat și supus la vot proiectul de buget pe acest an.

Cu totul altfel
a fost când s-a ajuns la ”Alte cheltuieli de investiții”. Nu lucrarea ”ministație de epurare” a generat semne de întrebare, ci alte cheltuieli puse pe hârtie. Primul care și-a exprimat nedumerirea a fost liberalul Dănuț Anghel. El a mărturisit că a rămas siderat când a observat că spitalul pune la bătaie 140.000 de lei pentru achiziționarea de frigidere mortuare. Uimirea lui e justificată din moment ce, căutând pe internet, a dat de astfel de frigidere la prețuri mult mai mici: unul cu patru locuri costă 32.048 de lei, cel în care încap două corpuri neînsuflețite are prețul de 20.025 de lei, iar pe cel destinat unui singur ocupant îl poți achiziționa cu 16.910 de lei. De atâtea frigidere mortuare să aibă nevoie spitalul, încât a fost disponibilizată suma de aproape un miliard și jumătate de lei? Să fi ajuns, deja, spital de paleativi?

”De ce s-a pus suma asta?”,
a fost el curios să afle de la doamna Claudia Antica, economist în primărie și președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului municipal Vulcan.  Răspunsul doamnei a fost aiuritor. ”La ședința CA de la spital am cerut lămuriri privind această previziune. Ni s-a spus că (frigiderele mortuare – n.a.) nu au regimul frigiderelor casnice ”. În plus, a adăugat doamna, ar costa destul de mult montarea și punerea lor în funcțiune. Chiar așa de proști au ajuns să fie luați consilierii locali? Ce montare, când utilajul vine gata asamblat și nu trebuie decât să-i găsești un loc și să-l bagi în priză. Neașteptându-se la o asemenea reacție, doamna Claudia Antica a încercat să se apere: ”Este o estimare, o propunere, dacă suma este prea mare va fi redistribuită!”.

Nici pesedistul Ștefan Fezsner
nu s-a sinchist să fie tandru în intervenția sa. El nu a înțeles și nici că s-a lăsat convins că, pentru amenajarea unei parcări auto în curtea spitalului, ar fi necesari 50.000 de lei. Adică o jumătate de miliard de lei vechi. Cel care s-a grăbit să-i răspundă a fost Ile. ”Am primit avizul de mediu și o scoatem la licitație. Parcarea e pentru personalul din spital, pentru ca în fața policlinicii să rămână pentru cetățeni”, a turuit el, fără să atingă, însă, subiectul sensibil pe care insistase consilierul local PSD. Acela al sumei babane de bani alocate investiției. 

Numai că nici
Ștefan Fezsner nu s-a lăsat și a continuat cu o altă întrebare care a căzut ca un trăznet peste doamna președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Vulcan. ”Nu s-a prins amenajarea ATI? Nu s-a luat în calcul?”, a întrebat-o el direct pe doamna Claudia Antica. Cum, de data asta, Ile nu i-a mai sărit în ajutor, biata femeie a fost nevoită să înjghebe un răspuns care să dea bine cât de cât. ”Bugetul a fost fundamentat pe situația actuală”,  a rostit ea vizibil stingherită. Păi, situația actuală nu ar fi însemnat demararea, cât de cât, a acestui compartiment despre care s-a discutat la nesfârșit în ultimele ședințe de îndată ale consiliului local? Sau, nu cumva, crezându-se că subiectul nu mai e la ordinea zilei, a fost lăsat totul baltă? Cu astfel de întrebări ar fi putut interveni oricare dintre consilierii locali din sală, dar, din păcate, nici unul nu a făcut-o. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (1 )

#1 Frigider18.02.2020,  23:31:14
Pentru frigidere mortuare trebuie sa ai morga si sala de autopsie, ceea ce in Vulcan nu mai exista, trebuie sa ai autopsier si medic legist. Spitalul se va transformat in azil de batrani?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter