18.02.2020,  21:54:15 | 0 comentarii | 578 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Reprezentanţii PricewaterhouseCoopers (PwC) nu au venit în Valea Jiului doar pentru poze. Ei vor identifica proiectele finanţabile pentru Strategia de Dezvoltare a Văii Jiului - o responsabilitate ce nu poate fi lăsată în mâna autorităţilor locale
de Alina PIPAN

Reprezentanții PricewaterhouseCoopers (PwC) sunt în Valea Jiului de o bună perioadă de timp, și interacționează, pe rând, cu fiecare dintre administrațiile locale, cu oamenii de afaceri din Valea Jiului, cu mediul universitar, cu reprezentanții ONG-urilor.  Dacă până acum, 20 de ani la rând, strategia de dezvoltare a Văii Jiului a fost doar un slogan cu care au defilat edilii locali, și chiar guvernanții de la centru, acum vorbim de responsabilități reale, dar care nu mai stau doar în mâna decidenților locali, ci sunt mai ales la latitudinea organismelor europene. Un lucru este cert: UE nu va investi în Valea Jiului bani fără sens, pentru proiecte nesustenabile, pentru că ei nu vânează voturi. Banii pentru tranziția Văii Jiului de la zonă minieră către zonă turistică, stabilă socio-economic, pentru dezvoltarea sustenabilă, vor fi alocați pentru proiecte sustenabile, ce vor fi selecționate dintre cele prezentate de autoritățile locale, sau poate proiecte noi propuse după ce se va analiza potențialul zonei.
Luni, 17 februarie, începând cu ora 14:30, oamenii de afaceri au avut posibilitatea să-și exprime opinia vizavi de etapele acestei tranziții, să discute problemele cu care se confruntă la o întâlnire cu reprezentanții companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), compania de consultanță agreată și contractată de Comisia Europeană care va scrie viitoarele proiecte de dezvoltare intracomunitară pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a Văii Jiului.
Marți, 18 februarie, reprezentanții PwC au fost la Lupeni, au ajuns la Exploatarea Minieră Lupeni, dar și în stațiunea Straja. Cu 10 zile în urmă aceștia aveau discuții cu primarul din Petroșani. Ei vor interacționa cu toți factorii locali, pentru a-și forma o imagine de ansamblu a situației din Valea Jiului. 
”M-am întâlnit la Primărie cu reprezentanții PriceWaterhouseCooper, cei care se ocupă de strategia pentru dezvoltarea Văii Jiului pe perioada 2021-2027.
Această strategie este necesară pentru a putea fi accesate fonduri europene pe exercițiul financiar următor și, de asemenea, foarte utilă pentru a putea fi înființată I.T.I (Investiție Teritorială Integrată) în Valea Jiului, un lucru care ar aduce un mare avantaj firmelor din Valea Jiului și autorităților locale în ceea ce privește accesarea fondurilor europene”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.
La data de 30 iunie 2019, România a transmis către Comisia Europeană lista proiectelor cu o valoare mai mică de 12,5 mil Euro propuse spre finanțare prin intermediul Mecanismului 10C. Lista cuprinde un număr de 14 proiecte a căror valoare estimată este de 112 mil euro, lista 1. Aceste proiecte vor fi finanțate doar în cazul în care se vor dovedi a fi sustenabile. Pe perioada acestui an, Valea Jiului va fi riguros investigată din toate punctele de vedere, se vor crea strategii viabile de investiții, iar abia din 2021 este posibilă finanțarea unor proiecte de dezvoltare. 
Conform calendarului propus de Directivă, la 30 septembrie 2019, România, prin Ministerul Energiei, a transmis Comisiei Europene decizia sa asupra transferării parțiale sau totale a alocațiilor pentru solidaritate și a alocațiilor acordate, conform Articolului 10c către Fondul de Modernizare, respectiv transferul a 75 la sută din valoare certificatelor alocate Fondului de Solidaritate și transferul către  Fondul de Modernizare al valorii certificatelor alocate pentru implementarea mecanismului 10 c. Este vorba de fonduri rămase neutilizate, urmare a alocării pentru finanțarea celor 14 proiecte cu o valoare mai mică de 12,5 mil de euro. A fost transmisă și Lista 2 a propunerilor de proiecte cu valoare mai mare de 12,5 mil de Euro destinate modernizărilor cât și realizărilor de noi capacități, însumând o valoare estimată la 3,7 miliarde de Euro. 
Pe lista 2 se află și proiectele propuse de Complexul Energetic Hunedoara, respectiv reabilitarea grupului energetic nr 4 - termocentrala Mintia - 75 mil. Euro, construcția unu grup nou în cogenerare pe gaz de 400 500 MW - 530 mil. Euro, modernizarea conductelor de termoficare de la termocentrala Mintia până la Deva, construcția unui parc fotovoltaic de 40 MW, CET Deva - 54 mil. Euro.
Referitor la Fondul de Modernizare trebuie menționat că Banca Europeană pentru Investiții va avea un rol esențial pentru evaluarea proiectelor propuse de către statele membre, prin intermediul Comitetului pentru investiții pentru fondul de modernizare, compus din câte un reprezentant membru beneficiar, al Comisiei și al BEI, și trei reprezentanți aleși de către celelalte state membre pentru o perioadă de 5 ani.
În cazul în care BEI confirmă că o investiție se încadrează în domeniile prioritare, statul membru poate realiza finanțarea proiectului de investiții din procentajul care îi  revine, cu până la 100 la sută din suma proiectului.
În cazul în care investiția nu se încadrează în domeniile prioritare, comitetul pentru investiții evaluează viabilitatea tehnică și financiară a investiției respective, inclusiv reducerile de emisii pe care le realizează, și emite o recomandare privind finanțarea investiției din Fondul pentru Modernizare. 
Conform calendarului pentru luarea deciziilor în sensul celor de mai sus, până la sfârșitul anului 2019 și începutul lui 2020 se desfășoară discuții privind regulile operaționale și adoptarea actului de implementare pentru Fondul pentru modernizare, iar din anul 2021 se preconizează începerea operațiunilor pentru Fondul pentru modernizare. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter