23.02.2020,  17:15:57 | 0 comentarii | 1063 vizualizari
Vulcan / Subiect care se vrea îngropat încet, dar sigur
de Gheorghe OLTEANU

În luna august se fac doi ani de când medicii de familie au fost goniți în grabă din cabinetele lor închiriate în clădirea ambulatoriului din Vulcan. Zorul cu care erau îndemnați să-și ia catrafusele și să se ducă în altă parte era motivat de faptul că, în toamna acelui an, ar fi urmat să înceapă lucrările de modernizare a imobilului.

De abia acum,
în februarie 2020, auzim despre aprobarea proiectului revăzut privind „Modernizarea ambulatoriului din municipiul Vulcan, a bugetului proiectului în valoare de 12.464.070,37 lei, inclusiv TVA, din care cheltuieli eligibile 10.699.249,94 lei și aprobarea alocării din bugetul local a cofinanțării de 2 la sută din valoarea cheltuielilor eligibile, respectiv suma de 213.985,00 lei și a cheltuielilor neeligibile în valoare de 1.764.820,43 lei”. Am specificat revăzut, fiindcă acest proiect aprobat în ședința de îndată a Consiliului Local Vulcan din data de 21 februarie a înlocuit hotărârea de consiliu local nr.69/2019 care conținea sume de bani puțin diferite decât cea de acum. Gheorghe Ile a motivat acest demers prin aceea că salariile în construcții au crescut, iar proiectul din 2019 a fost făcut înainte de ordonanța de guvern care modifica salariile din domeniul construcțiilor.

A fost un proiect
de hotărâre care a stârnit un schimb dur de cuvinte între primarul Ile și tinerii lupi pesediști care-l contestă de o bucată bună de vreme. Prima întrebare, una nevinovată, de altfel, a pus-o liberalul Costel Mihai. El a vrut să afle dacă „se prevede și ATI în banii ăștia?”. Vă reamintesc că, în extraordinara în care a fost discutată pe toate fețele neacreditarea unității spitalicești vulcănene, una dintre cauze fiind și lipsa compartimentului ATI, Ile a specificat, cu subiect și predicat, că acesta va fi amenajat la etajul al doilea al clădirii ambulatoriului. Acum, însă, am aflat altă variantă din gura aceluiași personaj. „E doar ambulatoriul, ATI se face după cinci ani, după ce trece garanția și se pot face modificări la construcție”, a dat Ile pe repede înainte.

„E halucinant!
După cinci ani?”, a exclamat uimit viceprimarul Cristian Merișanu. „Să fiți cu picioarele pe pământ, nu halucinant”, l-a luat la mișto Ile, după care, mai mult ca sigur ca să liniștească spiritele, a menționat că „pentru ATI se face un proiect acum la etajul patru din spital!”, unde se află secția Obstetrică-Ginecologie. Nu a precizat, însă, nimic altceva despre acest proiect-fantomă despre care consilierii locali au auzit, pentru prima dată, în acel moment, fiindcă, în extraordinarele în care managerul spitalului a fost așteptat să propună soluții, nu s-a vorbit despre așa ceva. Dimpotrivă, în opinia domniei sale soluția luată în calcul a fost aceea a desființării Maternității, pentru funcționarea căreia era neapărat nevoie de un ATI. 

George Bălțatu, președinte
de ședință, a fost curios să afle „de unde vor fi luați banii pentru cheltuielile neeligibile?”. Ile i-a precizat că, fiind un proiect multianual, banii vor fi alocați pe rând. Acum „am prins        
500 de milioane, a zis el, cât se face în acest an”. Cum  Gheorghe Ile venise la ședință însoțit de directorul Cosmin Capriș și de doamna Monica Munteanu, șef de proiect, care nu scoseseră o vorbă până atunci, doamna consilier local Angela Stoica a fost nevoită aproape să strige, ca să fie auzită. „Nu cumva ar putea să ne spună doamna Munteanu câte ceva?”, a insistat ea. 

Numai în urma acestei
intervenții bărbătești venite de la o femeie am putut auzi precizările șefei de proiect. Am aflat de la dumneaei de ce a fost necesară majorarea sumelor de bani, că proiectul tehnic este aprobat de ADR și că se preconizează ca proiectul de licitație și execuția să fie „scoase” în luna martie. Și cu asta „focul” a fost stins. Nu știu ce concluzie vor fi tras ceilalți participanți la de „îndata” din 21 februarie, dar mai jos semnatul a avut impresia că a fost cam ultima dată când am auzit de ATI la spitalul vulcănean. Subiect care, din câte s-a văzut și înțeles, se vrea îngropat încet, dar sigur.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter