24.02.2020,  18:48:27 | 0 comentarii | 685 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Și la Vulcan și Aninoasa / Încep lucrările de reabilitare a reţelelor de apă și canalizare 
de Corneliu BRAN

• Contractele de lucrări au fost semnate luni

În prezența administratorului firmei Metal Prod Vest, Ovidiu Gabor, firma câștigătoare a licitației de lucrări, a directorului general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică, și a conducerii acestui operator regional de apă și canalizare, luni, 24 februarie 2020, la sediul din Petroșani au fost semnate alte două contracte de lucrări pe proiectul major european „Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014-2020”.

Practic, această parafare va da cât de curând startul începerii lucrărilor și în municipiul Vulcan și în orașul Aninoasa, după ce la Petroșani, după cum se știe, acestea sunt începute demult.
Primul contract de lucrări semnat luni se intitulează „Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare Aninoasa și a aducțiunii Morișoara”. Valoarea acestui contract este de 10.299.358 lei fără TVA.
Cel de-al doilea contract semnat se intitulează „Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare Vulcan” și valoarea contractului este de 26.295.669 lei fără TVA.
Dacă Apa Serv are ca și la celelalte contracte calitatea de beneficiar, antreprenorul care se va ocupa de lucrări, asta după ce a câștigat licitațiile este, pentru ambele lucrări, firma S.C. METALPROD WEST SRL, iar termenul de execuție în ambele cazuri va fi de 24 de luni.
Primul care a luat cuvântul înainte de semnarea contractului a fost directorul general Cristian Ionică.
„Astăzi pe proiectul major Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) 2014-2020 se semnează două contracte de lucrări. Lucrările de pe Aninoasa presupun reabilitarea rețelelor de apă, aproximativ 1,9 km, reabilitarea rețelelor de canalizare pe 2,5 km și reabilitarea întregii conducte de aducțiune de la Morișoara, pe o distanță de aproximativ 3 km. Termenul de finalizare este de 24 de luni, pentru Aninoasa. Pentru municipiul Vulcan avem, la fel, reabilitare apă și reabilitare canal, reabilitarea rețelei de apă fiind pe 16 km, iar reabilitarea canalizării fiind pe 7,5 km. Același termen de execuție de 24 de luni este și la Vulcan. 
Cele două contracte, după cum am spus și la început, vizează reabilitare. Asta înseamnă că vom interveni la fel ca în celelalte orașe unde am început lucrările pe rețelele vechi, unele vor fi înlocuite, altele vor fi reparate. Lucrările sunt complexe, presupun subtraversări de drumuri, subtraversări de ape curgătoare, subtraversări de cale ferată, plus că se lucrează în cartierele de bloc. Deci, vor fi, pe viitor, un alt șantier pe Vulcan și un altul pe Aninoasa. Greu e peste tot, dar de cele mai multe ori echipele au fost comune, constructor-supervizor-beneficiar și atunci am reușit. Chiar dacă au fost unele greutăți pe parcursul lucrărilor începute, ele au fost rezolvate pe loc. Avem atâtea ajutoare, știm ce avem de făcut, să țină numai constructorul pasul cu noi!”, a încheiat directorul de la ape.
Doamna director de dezvoltare, Monica Tarcea, totodată și persoana care este implicată direct la acest proiect major, a ținut apoi să-l completeze pe directorul de la ape, Cristian Ionică: „Termenele de execuție de 24 de luni pentru cele două lucrări nu trebuie socotite de astăzi, ci ele se socotesc începând cu ordinul de începere al lucrărilor. Ordinul de începere al lucrărilor îl va da inginerul supervizor și de-atunci încolo se socotesc  cele 24 de luni de zile de execuție. 
Sunt contracte complexe, după cum vedeți nu înseamnă un contract de cinci foi, înseamnă un volum extrem de mare de documentație. Aici sunt și condițiile contractuale specifice generale, sunt și ofertele antreprenorului, deci celui care a câștigat licitația, însemnând oferta tehnică, oferta financiară și toate clarificările de pe perioada derulării licitațiilor. După cum ați văzut probabil și pe Petroșani, pentru că aici este centrul Văii și avem un constructor care chiar lucrează, disconfortul în urma execuției lucrărilor este destul de mare. Încercăm și vom încerca și pe Aninoasa și pe Vulcan să intervenim acolo unde vom avea sesizări sau cetățeni care vor suna și ne vor semnala anumite probleme existente în timpul execuției de lucrări. Împreună cu primăria de la Aninoasa, respectiv de la Vulcan se va face o prioritizare a străzilor pe care se va interveni, bineînțeles împreună cu antreprenorul și cu supervizorul, iar pe de altă parte ne cerem scuze încă de pe acum de disconfortul pe care îl vom crea prin aceste lucrări. 
Dar, cetățenii trebuie să înțeleagă că aceste lucrări nu sunt pentru Apa Serv, sunt pentru comunitate și dacă creăm un disconfort îl creăm pentru a da la robinete o apă de calitate și un program neîntrerupt de apă potabilă. Asta înseamnă 24 de ore din 24 de apă potabilă de bună calitate. Sunt niște rețele cu o vechime foarte mare, noi avem foarte multe, aceste rețele au fost selectate pentru a fi reabilitate în urma unui studiu pe numărul de intervenții pe care noi îl avem pe aceste rețele foarte vechi. Și atunci de asta se intervine. Pentru a nu întrerupe apa de foarte multe ori și cetățenii să sufere din cauza acestor întreruperi, ca și acasă, se creează un disconfort mare și se rezolvă niște probleme foarte vechi, probleme care, fără acești bani europeni, nu puteau fi rezolvate. Nici noi, nici primăriile, nu putem susține asemenea costuri mari pentru reabilitarea și înlocuirea rețelelor, astfel că acești bani europeni ne ajută foarte mult.
Avem lângă noi un antreprenor nou, pentru noi Apa Serv, pentru că nu am mai lucrat cu MetalProd West, sper că știți domnule administrator în ce v-ați băgat! Sunt niște contracte foarte grele, sunt niște contracte foarte stricte și monitorizate de foarte mulți experți și specialiști - și de la noi și de la supervizori și de la Ministerul Fondurilor Europene. Deci, nu se admit nici greșeli, nici omisiuni și nici scăpări! Să sperăm că pornim cu dreptul și vom avea niște lucrări în urma cărora să putem să avem niște beneficii”.
La finalul întâlnirii s-a trecut la semnarea contractelor.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter