24.02.2020,  19:01:12 | 0 comentarii | 1215 vizualizari
Așa cum a transmis în Comunicatul de săptămâna trecută, / Corpul de control al Prefectului a ajuns luni la Casa Locală de Pensii Petroșani
de Corneliu BRAN

Așa cum a promis în comunicatul transmis presei, Vasilică Potecă, prefectul de Hunedoara, a trimis luni, 24 februarie, corpul de control al prefecturii ca să verifice situația existentă la Casa Locală de Pensii Petroșani. Din start trebuie subliniat că tot prezent a fost și directorul executiv al Casei Județene de Pensii Hunedoara, Florin Cătălin Olar. Din Corpul de Control au făcut parte: Romeo Deteșan, directorul Cancelariei Prefectului, Lucian Bodea, consilier juridic, Gabi Stănescu, consilier, doamna Diana Fulop, manager public.

Să fie clar: ziarul nostru face politica cetățeanului în acest caz, NU schimbă directori și NU are amestec în alte „combinații” politice legat de pensii!
Nu știm pe îndelete care au fost discuțiile și ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise și ce concluzii s-au tras în urma acțiunii care a avut loc, dar ce vă putem spune este ce am discutat cu acești oficiali în holul din casa de cultură, acolo unde își are sediul casa locală de pensii. Înainte de toate, așa cum i-am spus și domnului director executiv Olar, dar și reprezentanților prefecturii, din start mă delimitez de ORICE acțiune politică! Dacă unii sau alții interpretează în fel și chip acțiunea ziarului nostru, aceea de a relata o situație întâlnită în urma desfășurării unei documentări pe teren și în urma unor plângeri ale unor pensionari care, într-un fel sau altul, s-au simțit nedreptățiți față de condițiile întâlnite la ghișeele acestei instituții sau față de serviciile oferite de unii funcționari, nu au decât, dar gândul nostru n-a fost nici pe departe spre politică și spre cine știe ce schimbări de director sau de personal. Nu, gândul a fost să facem politica omului de rând, pus să aștepte cu orele, când e aglomerat, și căruia nu întotdeauna i se vorbește în cel mai elegant mod cu putință, așa cum trebuie să fie în orice instituție publică din țara asta. Iar dacă un reprezentant sau altul de sindicat dă comunicate, el nelocuind în Petroșani, să vină să vadă în zilele aglomerate cum stau bieții oameni în picioare, la rând, cu orele și abia atunci să scrie și să ne spună că nu scriem adevărul. Poate, pe viitor, vom publica zeci, sute de imagini, ca să se vadă, de fapt, care sunt condițiile de la Petroșani.

Pentru evitarea oboselii, stresului și pierderii răbdării cu oamenii, e clar că mai trebuie angajați în plus la casa locală de pensii, ținând cont că peste o treime din județ sunt pensionari din Vale
Revenind la ce s-a discutat în prezența noastră, cele vreo zece minute cât s-a stat pe holul instituției, trebuie să spunem că atitudinea directorului Olar a fost una OK și dumnealui ne-a dat dreptate în tot ceea ce i-am spus, cam tot ce am scris și în articolul de unde au pornit toate acestea. Ne-a spus că e volum mare de muncă deoarece sunt puține angajate, vreo opt-nouă din câte am înțeles, dar asta nu-i vina ZVJ-ului și nici a pensionarilor, și s-ar putea suplimenta numărul dacă se consideră că este necesar, menționând că se poate ca din cauza oboselii și angajatele să mai clacheze uneori, în condițiile în care și unii oameni sunt recalcitranți. Da, îi dăm dreptate domnului director, dar să nu uite că așa cum sunt sensibile doamnele de la ghișeu, că fiecare are caracterul lui și problemele vieții, așa sunt sensibili și oamenii, mai ales când vorbim de pensionari, deci de oameni în vârstă, care poate nu aud bine din prima ce li se spune, care poate nu înțeleg dintr-odată ce li se transmite și atunci doar răbdarea celui de la ghișeu face diferența. În concluzie, trebuie ca pe viitor să nu mai existe nici măcar un caz din acesta, iar dacă vorbim de volum mare de muncă și oboseala firească acestui lucru, ținând cont și de numărul mare de pensionari din Vale, mai bine de o treime din județ, atunci, e firesc ca rezolvarea să vină prin angajarea altor doi-trei-patru oameni. Altfel, nu e bine nici de sănătatea acestor angajate, iar sindicatul de asta ar trebui să se ocupe în primul rând și nu să sară pe presă că a zis sau ce a făcut, politizând o chestiune hodoronc-tronc.

Două bănci nu rezolvă esența problemei…
În legătură cu condițiile existente, trebuie să spun că în urma materialului meu a mai apărut o bancă. Acum sunt două bănci și o masă, unde oamenii completează probabil actele. Bun, dar asta nu rezolvă situația. Chiar domnul director Olar a recunoscut că sunt zile când pe acel hol de maxim 80 mp (n-am măsurat vă dați seama dar sunt vreo 10 metri lungime și vreo opt lățime, după o apreciere făcută la ochi – poate mai puțin că scara ce urcă la etaj mai ia câțiva metri din spațiu), stau și așteaptă la rând 100-150 de persoane! Când afară e cald mai treacă-meargă, dar ce facem când afară plouă și e frig? Vă dați seama cum stau de înghesuiți acei pensionari, mulți poate bolnavi și foarte bătrâni? Vă dați seama cum amorțesc în picioare bunicii și părinții noștri? Ei bine, aici trebuie făcut ceva, iar directorul casei județene de pensii ne-a spus că va încerca să caute soluții. Nu știm dacă va demola pereții despărțitori sau nu, ca oamenii să poată sta cu funcționarul față în față, cum se întâmplă la bancă, sau la E-on și alte firme de utilități, acolo unde civilizația a pătruns deja, asta și din cauză că clădirea aparține de casa de cultură și ei trebuie să fie de acord, dar știm, cu siguranță, că trebuie găsite soluții, gen bănci mai multe, un alt spațiu de așteptare cu numere de ordine, iar omul să știe că acolo poate aștepta jos ca să-i vină rândul, alte și alte idei pe care administrația acestei instituții este datoare să le caute. Oricum reacția directorului de la pensii am văzut-o pozitivă și constructivă. Deci, e loc de mai bine în următoarea perioadă și se pot face toate corecțiile, după o analiză internă și după un plan bine chibzuit.

Întâmplare sau nu? Interesant…
Încheiem prin a mai spune ceva… întâmplător sau nu la etaj se afla un grup de pensionari din cadrul Ligii Pensionarilor Minieri Valea Jiului, în timp ce jos, la parter, la casa de pensii nu era picior de om. Vreo 10-15 domni. La un moment dat a apărut și liderul Ion Hortopan. Am stat de vorbă cu dumnealor puțin, astfel am aflat că unii nu erau din Petroșani, erau din Vale, unii veniți chiar de la Lupeni. I-am întrebat dacă le plac condițiile de la casa locală de pensii și au spus, aproape în cor, că „da!”. Asta a fost scânteia, iar eu, sincer, nu m-am gândit niciodată că eram așteptat! Ba chiar au început să mă ia imediat serios la întrebări, spunându-mi că n-am scris adevărul și că facem jocuri politice, că vrem să-i schimbăm pe șefi! Știau foarte clar și că „vin de la prefectură în control”. Așa mi-am dat seama că se încearcă subtil politizarea unor chestiuni ce ar trebuie să țină doar strict de partea administrativă și de organizarea și de realitatea din teren, iar acolo era probabil un „grup de susținere a cauzei”, ajuns „întâmplător”, după cum susțineau unii, sau nu pe-acolo! N-am căzut în plasă și am plecat după nici cinci minute și după ce am văzut că dumnealor, de fapt, n-au treabă cu condițiile sau cu cauza bătrânului umilit în picioare cu orele! Cum unul  dintre dumnealor a ținut să mă jignească și mi-a spus că știe că „ziariștii sunt cei mari mincinoși” și un altul m-a întrebat „câți bani am luat pentru articol?”… era clar că erau „setați” să facă rău și că nu aveai cu cine să stai de vorbă și să îți prezinți argumentele. Auzind discuțiile astea aiurea, la fel n-a căzut în plasă nici liderul Ion Hortopan, care a plecat jos pe scări și a intrat în casa de pensii, lăsându-i în sală în plata Domnului, astfel că la sosirea celor de la Deva, dumnealor nici n-au aflat că aceștia au venit! Mi-am dat seama imediat că și liderul s-a delimitat de acest grup, văzând ce vorbe și acuzații pot scoate unii dintre dumnealor absolut fără nicio bază temeinică! Mă întreb însă acum, la rece, oare erau pregătiți și de huiduieli și de tot tacâmul, cum nu de puține ori s-a mai întâmplat prin Vale? De data asta grupului respectiv nu le-a ieșit, în orice caz… Poate data viitoare…Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter