25.02.2020,  19:44:29 | 0 comentarii | 1562 vizualizari
Profesorul Ioan Niciu le-a vorbit momârlanilor / Despre „Necurăţenie și urmările ei”
de Marian BOBOC

Încurajată de succesul serbării culturale din comuna Livezeni, direcțiunea Liceului de stat Petroșani continuă la doar o săptămână, la 19 martie 1922, acțiunea de culturalizare a localnicilor din jurul Petroșaniului.

De data aceasta, caravana liceenilor și profesorilor de la liceu ajunge în comuna Iscroni. La locul de desfășurare a acțiunii, lângă biserica ortodoxă din Iscroni, sunt prezenți elevii școlii primare din localitate, fruntașii comunei și, bineînțeles, numeroși săteni. Sub bagheta profesorului U. Boga corul liceului intonează Imnul Regal. Preotul-profesor Ioanoviciu deschide serbarea cu un scurt istoric al muncii culturale depuse de ASTRA, asociație sub egida căreia se desfășoară și acțiunile liceului. Elevul I. Corpadia (cls. a III-a) recită poezia „Patria Română” și E. Călin (cls. I) - „Țara mea”.
Având un auditoriu potrivit, momârlanii din zonă, profesorul I. Niciu susține o conferință interesantă și de actualitate despre „Necurățenie și urmările ei”, rezumată astfel de săptămânalul local: „Domnia sa spune că viața sătenilor noștri este cam neîngrijită. Mai cu seamă, curățenia lasă mult de dorit. Casele sătenilor de pe aici nu sunt podite. Din această cauză se nasc o mulțime de boli periculoase. Ferestrele nu sunt mobile. Aerul din casă nu se poate schimba, astfel și bolile atacă pe săteni, mai cu seamă iarna când stau mult în casă. Pe urmă, casele nu se curăță așa cum ar trebui. Le spune sătenilor să-și podească toți casele, să facă ferestre mobile, să se poată aeriza casa. Să se spele cât mai des pe trup, să-și taie și părul mare, ca să înconjure multe boli și neajunsuri. Vorbește apoi despre curățenia sufletului povățuind pe săteni să ajute pe văduve și orfani, căci așa cere legea noastră creștinească. Încheie spunând că România Mare are lipsă de oameni sănătoși la trup și și la suflet ca să poată fi și fericită, așa cum au visat-o cei care s-au jertfit pentru ea”. 
Corul a mai cântat și „Trăiască România Mare” și „Pe al nostru steag”. De la biserică elevii s-au deplasat la cimitirul militar din zonă, unde au cântat „Pui de lei”. 
La orele 13, elevii și profesorii s-au îmbarcat în căruțele și trăsurile puse la dispoziție de inspectorul general Iosif Iancu și s-a întors la Petroșani.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter