04.03.2020,  22:42:42 | 0 comentarii | 1792 vizualizari
Istorii ale exploatării apei în Valea Jiului / Impunerea taxelor de apă
de Marian BOBOC

În vara anului 1926 Primăria Petrila este înştiinţată asupra datoriilor la conducta de apă. Aceasta reacţionează, exprimându-şi nemulţumirea faţă de cuantumul acestora. Din păcate, prea tardiv pentru ea, întrucât a ieşit din termenul prevăzut de lege pentru contestaţie.
Din corespondenţa prilejuită de acest incident administrativ reţinem adresa-somaţie a primăriei Petroşani, din 16 iulie, care pune punct poveştii: „Către Primăria Petrila/ Vă răspundem că la impunerea taxelor de apă pe anul 1926 a comunei rurale Petrila, în urma citaţiei în scris ce vi s-a trimis la termenul fixat, comuna Dvs. a fost reprezentată prin dl. notar Valer Pop, în faţa căruia s-a dresat procesul verbal de impunere Nr. 877. care a fost luat de dânsul la data de 11 iunie 1926, semnând de primire. Întrucât Dvs. nu eraţi mulţumiţi cu impunerea aceasta, în conformitatea cu legea, aveaţi dreptul în termen de 15 zile de la data procesului verbal, a face apel, ori din partea Dvs., neţinându-se cont de această dispoziţie, impunerea a devenit validă de drept, prin urmare de întâmpinară Dv. ulterioară nu mai putem ţine seama. Totodată, vă somăm în scris ca taxele de apă scadente pe trimestrele I, II şi III a anului în curs să le achitaţi până la data de 31 iulie 1926, căci la din contră vom fi nevoiţi a proceda conform legii de urmărire”.
Nu toţi clienţii conductei de apă se comportau ca Primăria Petrila. Iată un exemplu de bună purtare comercială, din anul 1925, al Societăţii miniere  Petroşani: „Petroşani, 4 ianuarie 1925. Onor Primăria Oraşului Petroşani/ Cu onoare vă rugăm să binevoiţi a trimite cât mai curând posibil factura Dvs. a taxelor de apeduct pe anul 1925, ca să vi le plătim înainte de încheierea anului”. Oare o mai avea în zilele noastre S.C. APA SERV S.A. Petroşani asemenea clienţi care să plătească în ianuarie pentru tot anul?    

Taxe de la 1927-1929

Este interesant de aflat câte şi ce fel de taxe plătea un contribuabil petroşenean în anii 1927-1929: taxă de apă; taxă pentru canal; taxă pentru măturatul şi ridicatul gunoaielor de pe stradă; răscumpărarea prestaţiei comunale; taxa proprietarilor de casă pentru serviciul pompierilor; pentru serviciul pompierilor; pentru servitori şi servitoare; după chiria locativă; după firmă; după automobile, camioane de speculă; după trăsuri şi căruţe de speculă; după automobile la particulari; după trăsuri şi căruţe la particulari; pentru uzul drumurilor; după câini. În total, vreo 15 taxe. Bogate încasări pentru primărie…
Iată cum arăta şi o declaraţie anuală a contribuabilului în anul 1929:
„Subsemnatul…., declar pentru impunerea anului 1929 următoarele:
1. Valoarea locativă a localurilor după importanţa lor;
2. Suprafaţa proprietăţilor intravilane în m³;
3. Faţada proprietăţilor intravilane, lungime în metru linear;
4. Numărul vehiculelor, automobilelor, autocamioanelor, trăsurilor, care etc.;
5. Numărul cailor;
6. Valoarea mărfurilor transportată anual pe străzile oraşului;
7. Câte case sunt cu apa introdusă, câte încăperi are fiecare de la 4 m² până la 40 m² şi câte încăperi mai mari de 40 m², arătându-se mărimea încăperilor, câte camere de baie, câte closete englezeşti, câte piscine cu apă. Numărul caselor unde nu este introdusă apa, arătându-se numărul încăperilor de la 4 m² până la 40 m² şi cele mai mari.
Instalaţiile tehnice care consumă apa, se va arăta precis care instalaţie câtă apă consumă pe oră sau pe zi în m³.
Instalaţiile băilor idem”.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter