05.03.2020,  13:32:26 | 0 comentarii | 1747 vizualizari
Petroșani / 5 parcări de 4,4 km
de Alina PIPAN

Petroșaniul are un handicap la capitolul parcări, care va fi parțial remediat anul acesta prin realizarea unui număr de 5 spații de parcare, în suprafață totală de 4.471 mp.

Direcția de Administrare a Domeniului Public și Privat a alocat un buget de 863.136 lei pentru proiectarea și execuția acestei lucrări. Proiectul a fost scos la licitație și câștigat de Proactiv, o firmă cu zeci de lucrări în județ și în țară, la prețul de 839.016 lei. 
Parcările care se vor amenaja sunt în următoarele zone: 
1. Spațiul situat între strada Avram Iancu, bl. 3 și strada Al. Poporului bl 2. În momentul de față spațiul ce va fi amenajat este acoperit cu un strat de balast în grosime de 10-15 cm, contaminat cu argilă, ceea ce va face intervenția mai complicată. Aceasta prezintă tasări, gropi, pe unele zone băltind apa, nefiind asigurată planeitatea.
2. Pe Bulevardul 1 Decembrie, între bl 101 și bl 103. Perimetrul ce urmează a fi amenajat este acum acoperit cu un strat de balast în grosime de 10-15 cm, contaminat cu argilă. Și această porțiune prezintă tasări, gropi, pe unele zone baltind apa nefiind asigurată planeitatea.
3. Se vor amenaja parcări pe strada Saturn, între bl 5 și bl 7. Zona ce urmează a fi amenajată este la nivelul unui strat de nisip argilos.
4. Se amenajează și parcări și pe strada Aviatorilor, în dreptul bl 30. Aici a mai fost amenajată parcare în trecut, dar s-a deteriorat, iar îmbrăcămintea se prezintă la nivelul unui strat de asfalt în grosime de 4 cm. Sub acest strat de asfalt s-a identificat un strat de balast 0-100 în grosime de 15 cm. Îmbrăcămintea asflatică prezintă faianțări, fisuri, crăpături iar în unele zone chiar gropi, putându-se vedea stratul de fundație din balast.
5. Ultimul loc amenajat va fi cel din dreptul bl 19 de pe strada Aviatorilor. Zona se prezintă la nivel de umplutură de pământ, deformat din cauza intemperiilor. 
Pentru perimetrele respective s-a efectuat anul trecut o expertiză tehnică realizată de expertul tehnic - ing. Mihai Iuga, care a stabilit starea tehnică actuală a spațiilor.
În urma inspecției vizuale s-a constatat că apariția acestor defecțiuni se datorează mai multor grupe de cauze cum ar fi: acțiunea agresivă a traficului și a factorilor de mediu, au accentuat starea de degradare, structura rutieră este subdimensionată pentru valorile actuale de trafic; caracteristicile geometrice în plan și în profil transversal ale spațiilor nu respectă standardele și normativele în vigoare;  neexistând o semnalizare adecvată, nu este asigurată siguranța circulației; starea tehnică actuală afectează în mod direct condițiile de trai ale cetățenilor.
Cauza acestor degradări este, pe lângă  acțiunea agresivă a traficului, lucrările de întreținere insuficiente și neefectuate la timp, variații de temperatură datorate acțiunii fenomenului de îngheț-dezgheț,  oboseala datorată depășirii duratei normale de exploatare, neexistența dispozitivelor de scurgere a apelor, strada analizată nu este prevazută cu semnalizare rutieră, fiind necesară realizarea acesteia. 
Iată de ce se justifică și valoarea estimată a contractului care pentru unii poate părea prea mare pentru realizarea celor 5 parcări. Doar că, din costul estimat, proiectarea are o valoare estimată de aproximativ 44.000 lei, din care doar autorizarea lucrărilor  și proiectul organizare a execuției lucrărilor vor costa 4.000 lei. Proiectul tehnic de execuție, caietele de sarcini, asistența tehnică, și celelalte documentații se ridică și ele la 40.000 de lei, iar pentru execuție și organizare de șantier se alocă aproximativ 810.000 lei. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter