08.03.2020,  22:30:33 | 0 comentarii | 4282 vizualizari
S-a dus la Domnul după 40 de ani de slujire și jertfă
de Gheorghe OLTEANU

Jale mare și durere nemărginită s-au așternut, acum o săptămână, peste  cartierul Sohodol-Paroșeni. Vestea că, în dimineața zilei de 2 martie, preotul Petru Rad s-a săvârșit din astă lume i-a îndurerat pe toți enoriașii acestei parohii ortodoxe, păstoriți mai bine de patru decenii de către cel pe care ei îl numeau cu drag părintele Petrică.  Asta, fiindcă era iubit de toată lumea.

Preoția este
o taină, o putere negrăită. Vorbele acestea le-am reținut din cele auzite de la unul dintre cei opt preoți, printre care s-a aflat și protopopul Petrache Creța, care i-au făcut slujba de înmormântare „a preotului Petru, fratele nostru”. E o putere negrăită, pentru că, așa cum a grăit Hristos, „nu voi m-ați ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi”. Așa a fost și cazul părintelui Petrică. După doi ani petrecuți la Academia de Marină, simte că nu pe mare îi este locul.  Ascultă chemarea Domnului și urmează Facultatea de Teologie din Sibiu pe care o absolvă în 1975.  Un an mai târziu se căsătorește cu Mărioara, cea care-i va dărui-o pe scumpa lui fiică Iordana Maria, și este uns preot paroh la biserica cu hramul Sfântul Apostol Toma din Paroșeni. 

După rânduiala
bisericească, slujba de înmormântare a unui preot este diferită de cea a mirenilor. Joi, la Sohodol, am întâlnit prieteni care au participat pentru prima dată la așa ceva. Eu eram la a doua, după ce, pentru întâia oară, o văzusem, de la cap la coadă, adică din Vulcan și până la Tetoiu-Vâlcea, pe cea a părintelui Ștefan Braicău, fie-i țărâna ușoară!  Opt preoți, după cum am mai spus, în frunte cu părintele protopop, au slujit la căpătâiul fratelui lor, preotul Petru. Cu o zi înainte, sfânta Evanghelie cu care părintele Petrică Rad a fost îngropat, a fost sărutată și de Prea Sfinția Sa Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei. Și, sincer, nu m-ar fi mirat dacă aș fi auzit că vorbe de liniștire sufletească pentru familia îndurerată să fi venit și de la Prea Fericitul Daniel, Patriarhul României, cu care părintele Petru Rad a fost coleg de facultate.

La sfârșitul slujbei,
sicriul cu trupul neînsuflețit a fost scos din biserică și, purtat pe umeri de către preoți, a făcut înconjurul sfântului lăcaș. Apoi, în dăngănit de clopot și în acordurile marșului funebru intonat de fanfară, a fost coborât în groapa săpată lângă intrare. Plângeau nu numai soția, fiica și soacra celui decedat. Am zărit lacrimi izvorând și din ochii multora din Paroșeni pe care părintele Petrică i-a botezat, i-a cununat, i-a spovedit și i-a împărtășit. Femei și bărbați laolaltă. Asta, pentru că, tot la slujbă auzită, „părintele Petru Rad a fost unul din luminătorii acestui sat”. Dumnezeu să te odihnească în pace, sfinția ta, și, ca unul care ți-ai închinat întreaga viață întru slujirea lui Hristos, fie ca somnu-ți veșnic să-ți fie liniștit și netulburat!Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter