08.03.2020,  22:31:26 | 0 comentarii | 1721 vizualizari
S-a întâmplat în 1922 la Paroșeni: Moartea preotului Todoran
de Marian BOBOC

Ca un arc funebru peste timp, completăm trista relatare despre moartea părintelui Rad cu o altă relatare despre moartea altui preot, G. Todoran, care a slujit tot în Paroșeni și care a plecat dintre cei vii în 1922, tot la Paroșeni, un om care a suferit pentru faptul că era român în temnițele ungurești, un preot vrednic, devotat luminării poporului.

În chiar prima ediție din 1 ianuarie 1923, „Gazeta Jiului”, care avea în colectivul redacțional mai mulți preoți ortodocși și greco-catolici, inserează o știre tristă, titrată neutru „Deces”, mai ales pentru credincioșii greco-catolici din Paroșeni: „În urma unui morb de câteva zile, joi a încetat din viață părintele G. Todoran, parohul comunei Paroșeni, în vârstă de 50 ani. Defunctul a muncit mult pentru ridicarea culturală a poporenilor săi. Pentru sentimentele sale românești a fost internat în 1916 la Szopron-Szent-Márton. Tratamentul mașter, mizeriile îndurate acolo au scurtat viața aceluia care putea face încă mult pentru credincioșii săi. În urma lui rămâne o familie numeroasă (…)”.
Tot „Gazeta Jiului” relatează și ceremonialul funerar, la care, în afara oficialităților, participă preoți de confesiunile greco-catolică și ortodoxă:
„Duminică, în 31 Dec. a fost petrecut de prietenii și credincioșii săi, precum și de cunoscuți, la locașul de vecinică odihnă păr. G. Todoran, preotul comunei Paroșeni. Defunctul era vlăstarul unei vechi familii preoțești, care a păstorit decenii întregi în comuna amintită. În anul 1887 a terminat studiile liceale, urmând apoi cursul de teologie morală din Blaj. Fiind hirotonit de preot, a fost trimis să păstorească în comuna-i natală. 
În timpul acesta s-a ridicat, prin stăruința și conducerea sa, o frumoasă biserică, podoabă a comunei Paroșeni, precum și casele parohiale. A dat credincioșilor o educație creștinească și națională.
Pentru sentimentele românești și pentru firea sa dreaptă a trebuit să îndure internări și a gustat și dânsul din tratamentul mașter ce se da la Szopron-Szent-Márton românilor adevărați.
De aceea și înmormântarea sa a fost un prilej de manifestare a sentimentelor de respect și admirație.
Slujba religioasă au oficiat-o preoții greco-catolici din ținutul acesta, în frunte cu păr. canonic N. Zugravu. Răspunsurile le-a dat corul reuniunii de cântări din Lupeni.
Cuvântarea funebră a rostit-o păr. R. Miocu, arătând piererea grea ce o îndură biserica greco-catolică și românismul din aceste plaiuri.
Și-au mai lut rămas bun de la cel dispărut păr. I. Saturn, în numele clerului greco-catolic, părintele S. Rusan, în numele bisericii ortodoxe, și părintele V. Șandru, în numele Csinei Române din Lupeni.
După aceea defunctul a fost înhumat în cimitirul din comuna Paroșeni”.  Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter