09.03.2020,  20:44:53 | 0 comentarii | 1662 vizualizari
Cristian Ionică (managerul general SC APASERV Valea Jiului): „Contractul durează până în august. Până atunci trebuie ca peste tot să se readucă totul la starea iniţială”
de Corneliu BRAN

Cândva, acum vreo două săptămâni nu mai mult, era una dintre cele mai mari și mai elegante parcări de cartier din oraș, fiind una realizată de Primăria Petroșani destul de recent, doar acum câțiva ani. Vreo 50-60 de mașini, mai ales seara și în week-end se adăposteau în ea civilizat, astfel că oamenii de la trei blocuri din zona blocului 4 de pe strada Avram Iancu erau mulțumiți că au scăpat de chinul parcării prin gropi și noroaie din spatele blocului, cum era înainte, sau de prin cine știe ce colț de stradă slab iluminat și cu pericol seara. 

Din păcate (dar, de fapt, din fericire, că fără aceste lucrări nu s-ar moderniza canalizarea), așa cum se întâmplă în tot orașul, firma care se ocupă de introducerea și reabilitarea rețelei de canalizare și apă, prin proiectul integrat, n-a avut ce face și după o iarnă destul de ciudată, dar când totuși s-a mai putut lucra față de alte ierni din cauza lipsei ninsorilor și a temperaturilor foarte scăzute, a ajuns cu lucrările și în zona de care v-am vorbit. Astfel, lama utilajelor și picamerele au pus la pământ întreaga parcare, care e acum toată numai un nămol, ținând cont și de vremea ploioasă de afară din ultima săptămână. Oamenii care au lucrat efectiv, ne spun locatarii celor trei blocuri, au făcut treaba destul de repede și bine în parcare. Au săpat și au spart în lățime doar vreun metru, un metru și un pic, dar în lungime au săpat cum prevede proiectul, de la un capăt la altul al parcării în formă de litera „L”. Fiindcă a plouat, cum spuneam, ba chiar a și nins în vreo două seri, pământul, destul de lutos în zonă s-a „plimbat” cam peste toată suprafața parcării, fiind dus peste tot și de roțile masive ale excavatoarelor și camioanelor ce au trecut pe-acolo, deci și pe zona rămasă asfaltată și unde nu s-a intervenit. 
„Să nu mai spunem că de câte ori se prindea pământ lutos de cupa utilajului, șoferul acestuia dădea cu ea din plin pe asfalt. Tonajul mare al camioanelor umplute cu pământ a trecut de multe ori peste asfaltul rămas, dar care n-a fost făcut să suporte atâtea și atâtea tone. Astfel, în momentul de față e aproape gata și lucrarea, că s-au mișcat foarte profesionist, dar e cam gata și cu parcarea, în sensul că nu doar lungimea și lățimea pe care s-a lucrat vor trebui asfaltate, ci, probabil toată parcarea. Că asfaltul, cu siguranță, a fost afectat. Așa ar fi drept și normal, să se asfalteze toată parcarea și nu doar zona unde s-a săpat și intervenit, dacă tot se face o lucrare modernă, necesară și pe care o înțelegem cu toții, atunci haideți să nu stricăm ce era bun și locul să se refacă într-adevăr cum era o dată! Că dacă nu vor face așa, ne lasă parcarea cu un asfalt tocit, ros de lamele utilajelor și de roțile acestora, ce se va transforma în gropi mari după o iarnă, un loc plin de pământ și fisurat în zone unde s-a lovit cu cupa și cu alte cele…”, ne-au transmis peste 40 locatari din zonă cu care am stat de vorbă în ultima săptămână și care ne-au solicitat să intervenim de frica acestei situații, mai exact, ca lucrurile să nu fie făcute ulterior cu jumătate de măsură! Le facem public doleanța, însă trebuie să înțeleagă și ei că nu se pot face lucrări subterane, de schimbare a canalizării, fără un disconfort. Totodată, îi atenționăm să nu cadă în propaganda politică, care parazitează, uneori, aceste lucrări, în detrimentul interesului public. 
Acest gest al oamenilor vine deci ca o atenționare făcută la modul cel mai politicos posibil, în sensul ca nu cumva să se întâmple rău și apoi nimeni să nu mai revină să refacă așa cum ar trebui, cum se întâmplă nu de puține ori și nu doar la Petroșani. Este un mod de a preîntâmpina, cred oamenii, „dezastrul ce s-a făcut în cartierul vecin, Dimitrov”, unde spațiile verzi și toate străzile sunt răvășite și în momentul de față și nimeni de-acolo „nu mai crede că zona de-acolo va fi readusă la stadiul inițial, cum prevede de altfel contractul”.
Să sperăm că nu așa va fi și cu această parcare de care vorbeam, personal am încredere ce ne-a spus chiar la sediul „Apa Serv”, atât directorul general Cristian Ionică, cât și doamna director Monica Tarcea, managerul de proiect, dar, mai ales directorul firmei care se ocupă de lucrări la Petroșani: „Totul va fi readus la stadiul inițial, cum este prevăzut și în contract”. Cum spunea Cristian Ionică, „aici intră și drumurile și trotuarele și parcările și zonele verzi, tot, absolut tot și noi vom supraveghea să se întâmple toate acestea… da, ați întrebat, și noroiul dacă trebuie, da, se va spăla strada sau trotuarul pline de noroi cu furtunurile de apă dacă va fi cazul, iar la primăvară, că doar n-om planta iarbă toamna, se va semăna și iarbă în zonele verzi unde s-a lucrat și unde iarba este afectată”. Toate astea le-am subliniat și cetățenilor care m-au tot solicitat să stau cu cei de la Apa Serv de vorbă. Vom vedea ce se întâmplă, fiind la mine în cartier firește că voi urmări foarte atent, că vreau nu vreau văd ce se petrece, văd cum se lucrează. Până acum pot spune că s-a lucrat bine în ceea ce privește schimbarea vechilor țevi și montarea celor noi. Ce va fi de-acum încolo, vom vedea cu toții, adică sute de oameni din cele 3-4 blocuri din zonă. Deocamdată, am încercat și luni să stau de vorbă cu directorul general de la ape. I-am spus ce m-au rugat cetățenii, i-am atras atenția că oamenii NU acuză deocamdată și NU vorbesc urât, dar că au frica că ce a fost bun s-a anulat cu un alt lucru bun și că cei mai mulți nu mai cred că parcarea va fi readusă la ceea ce era odată. I-am amintit și de declarațiile mai vechi ale dumnealui și dacă astea pot fi luate de cetățeni ca și un cuvânt dat și de aceea nici eu nu-mi fac deloc griji că lucrurile vor fi făcute la final altcumva de cum s-a zis. „Da, sunt corecte, ce am spus atunci așa va fi. Contractul durează până în august. Până atunci trebuie ca peste tot să se readucă totul la starea inițială, așa spune contractul semnat și nu neapărat eu. Eu zic că și respectiva parcare va arăta la sfârșit ca la început, dumnealor vor reface parcarea respectivă, dar trebuie puțină răbdare, că în cartier, acolo, mai e de lucru destul. Mai urmează săpături în Cartierul Avram Iancu, pe strada Avram Iancu, pe Aleea Trandafirilor, pe drumul ce duce la piață și pe drumul ce duce înspre Cartierul Dimitrov”, a precizat directorul de la ape.
Vom vedea la final cum spuneam și trebuie precizat în încheiere că toate aceste lucrări au garanție de trei ani de la momentul recepției. Asta înseamnă că în tot atâția ani se pot remedia zonele unde asfaltul nou pus se va umfla, unde mai apar gropi și așa mai departe. Totuși, ar fi bine ca lucrările să fie făcute de calitate și să nu mai fie nevoie de această prevedere, de alte și alte lucrări. Dar asta constructorul știe cel mai bine. Și văzând aglomerarea de utilaje și de oameni care au participat la aceste lucrări din parcare și viteza cu care se lucrează, ne-am dat încă o dată seama că discutăm de o firmă serioasă și profesionistă. Să sperăm că așa va rămâne impresia noastră și a celor ce locuiesc în zonă până la final.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter