13.03.2020,  21:03:47 | 1 comentariu | 1823 vizualizari
ZVJ vă prezintă: Totul despre măsurile luate la Petroșani privind coronavirus și toate aspectele de la ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență de vineri, 13 martie
de Corneliu BRAN

Ținând cont de ultimele evenimente, Petroșaniul și județul Hunedoara ajungând în acest moment pe locul 2, după Capitală, la numărul de persoane infestate cu coronavirus, era absolut normal ca primarul Tiberiu Iacob-Ridzi să convoace din nou Comitetul Local pentru Situații de Urgență. S-a întâmplat vineri, începând cu orele 10,30, în sala unde se țin de obicei ședințele de consiliu local. Pentru că primăria și primarul au dorit ca toate informațiile să ajungă direct și repede la populație, ținându-se cont de situația fără precedent creată în municipiu, dar și de panica și dezorientarea ce i-a cuprins pe mulți petroșeneni la aflarea numărului mare de pacienți purtători de coronavirus, după ultimele teste efectuate, a fost invitată și mass-media.

Alături de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi la prezidiu a stat și managerul Spitalului de Urgență Petroșani, medicul Alin Vasilescu, iar de-a dreapta și de-a stânga la mese au stat toți cei ce fac parte din comitetul local. Au lipsit, deși au fost invitați, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, și e păcat, deoarece mulți din presa scrisă, audio sau video aveau să le pună întrebări legate de ultimele evenimente. Poate altă dată și ar fi bine cât mai repede o conferință de presă cu reprezentanți ai DSP și ai prefecturii, după cum s-a subliniat de jurnaliști și în sală.

 

Apel la calm către petroșeneni: „Nu intrați în panică, totul e sub control!”

Primarul Petroșaniului și-a început discursul cu un apel către cetățeni:

„Am convocat această ședință extraordinară a Comitetului Local pentru Situații de Urgență în urma evenimentelor apărute în ultimele 24 de ore la Petroșani. Este vorba despre depistarea a încă șase cazuri de infectare cu coronavirus. Sunt și alte probe în lucru, vom avea rezultatele în cursul zilei de astăzi. Înainte de a intra în ordinea de zi a ședinței, vreau să fac un apel către cetățenii din municipiul Petroșani și, implicit, din Valea Jiului. Un apel la calm, oameni buni să nu intrăm în panică! Am luat legătura cu toate instituțiile abilitate în această zonă legată de ceea ce urmează să se întâmple ca măsuri ce trebuie să le luăm, apelul meu către cetățeni este acela la calm, să nu intrăm în panică, să limităm pe cât posibil deplasările în locurile publice sau în zone unde există acces public, să ținem pe cât posibil copiii și persoanele în vârstă la domiciliu, fără să intre în contact cu alte persoane. Am luat legătura astăzi cu toți furnizorii de alimente și cu magazinele mari care desfășoară această activitate, NU EXISTĂ nici un fel de probleme cu aprovizionarea de alimente. Deci, vor fi alimente suficiente și de aceea nici nu trebuie să dăm buluc în magazine și să ne facem provizii pentru perioade foarte lungi de timp! Chiar dacă rafturile se golesc, ele vor fi umplute în cel mai scurt timp”, a menționat Tiberiu Iacob-Ridzi.

 

Interzicerea organizării de evenimente publice de orice fel pe raza Petroșaniului și alte măsuri luate vineri

În partea a doua a discursului, edilul petroșenean a enumerat cele 5 puncte ale ordinii de zi a ședinței, puncte care se pot citi hotărâri din moment ce au fost adoptate. Totodată, primarul Tiberiu Iacob a menționat și două numere de telefon unde populația, dar mai ales cei aflați în izolare sau în carantină pot suna ca să sesizeze diferite probleme sau să solicite un ajutor din partea autorităților.

„E o situație cu care nu ne-am mai confruntat până acum, e nevoie de multă atenție, e nevoie de multă solidaritate între noi, de comunicare foarte multă, domnul director Vasilescu de la Spitalul de Urgență Petroșani o să vă spună și măsurile care vor fi luate și au fost deja luate la spital. Dar vă propun ordinea de zi:

1. Interzicerea organizării tuturor evenimentelor și manifestațiilor publice până la data de 31 martie 2020 pe teritoriul municipiului Petroșani.

2. Suspendarea activității cu publicul, până la data de 23.03. 2020 la Primăria municipiului Petroșani și toate serviciile primăriei din subordine.

3. Suspendarea deplasărilor în interes de serviciu timp de două săptămâni, începând de astăzi.

4. Persoanele care doresc să depună documente, petiții, scrisori, comunicări, adrese etc., sau solicitări către Primăria Petroșani, o pot face în scris, prin fax sau electronic, pe e-mail, toate aceste adrese se pot găsi pe site-ul primăriei sau se pot face adresări telefonice la numărul de telefon: 0254-541.220. La acest număr, apelul va fi preluat de către angajații noștri și vom răspunde în timp util.

5. Pentru transportul hranei, la solicitarea persoanelor izolate, s-a emis o procedură de lucru și va fi anexă la această hotărâre. Procedura va fi pusă în aplicare de către Direcția de Asistență Socială și Poliția Locală Petroșani.

Vreau să mai dau un număr de telefon, unde vom asigura o permanență, la poliția locală: 0254. 541.114.. Îi rog pe toți cei care sunt în carantină, sau sunt autoizolați la domiciliu și au nevoie de ceva, ori au o problemă, să sune la acest număr. Vom prelua toate aceste doleanțe și în funcție de cine poate, ce instituție poate să intervină, noi sau alte instituții vom interveni. Dacă e vorba de alte instituții, vom transmite mai departe aceste mesaje.

Închidem Târgul Săptămânal, asta am făcut-o deja de ieri printr-o dispoziție. Rog în continuare pe furnizorul de apă să limiteze restricțiile de apă și să intervină și să oprească apa doar în caz de avarii majore. Deci, de-acum încolo, cel puțin până la sfârșitul lunii se merge pe acest program, în funcție de evoluția evenimentelor vom vedea ce facem în continuare”.

Ultima parte a discursului primarului a fost legată de achiziționarea de la bugetul local a unor aparate de ventilație mecanică, finalul fiind un nou apel către cetățeni și câteva sfaturi pentru aceștia,

„O altă informație… am discutat cu domnul director Vasilescu, vom debloca suma de 5 miliarde lei vechi din bugetul local pentru achiziționarea de aparate de ventilație mecanică pentru S.U.P.. Sigur, dacă pe parcurs apar alte necesități, cu siguranță vom face toate aceste lucruri și toate aceste demersuri, astfel încât să limităm pe cât posibil propagarea acestui virus.

Încă o dată fac apel la toți cetățenii municipiului Petroșani să evite deplasările inutile, să evite să meargă în locurile publice, pe cât posibil să evităm contactul cu alte persoane”, a încheiat primarul, dându-i apoi cuvântul managerului Spitalului de Urgență Petroșani, Alin Vasilescu.

 

Oficial: șase noi infectați cu COVID 19 de la aceiași sursă

Directorul spitalului, purtând pe față o mască pentru protecție, și-a început cuvântul prezentând ultimele date cu persoanele depistate pozitiv, șase la număr, asta după ce tânăra din Iscroni s-a tot preumblat prin spital, timp de mai multe zile, fără să spună faptul că a venit din Italia și s-ar putea să fie infectată cu COVID 19! Cel puțin așa susține managerul spitalului, dar și cadrele medicale în urma anchetei ce s-a făcut.

„În cursul serii de ieri (nota red.: joi, 12 martie) au apărut o serie de date noi privind persoanele care au fost recoltate în cursul zilei de miercuri și joi. Din 45 de probe luate, s-au analizat până la momentul actual și am primit rezultate la 25 dintre ele, iar din aceste 25, 6 sunt pozitive. Din cele șase, sunt două persoane care au fost în salon cu pacienta, cele două fiind transportate deja la spitalul din Timișoara. Alte două persoane sunt din personalul de la Secția de Neurologie care au avut și ele contact cu pacienta de 26 de ani în primele zile, fără măsuri de protecție. Respectiv, alte două persoane sunt de la serviciul de la Secția UPU, tot așa, în acele prime cinci zile, când pacienta respectivă n-a declarat că vine din Italia”, a menționat medicul Alin Vasilescu.

 

Cele două decese din spital n-au legătură cu coronavirusul!

Apoi, medicul s-a adresat pe tema celor două doamne în vârstă decedate, știre apărută în presă pe surse încă înainte de a se comunica oficial, femei care au fost la un moment dat colege de salon cu tânăra de 26 de ani, după cum susține Alin Vasilescu. Managerul spitalului susține însă că decesul celor două femei nu are legătură cu coronavirusul, în urma analizelor efectuate cele două persoane decedate au ieșit negative.

„Există informația apărută în presă și este reală cu privire la decesul a două paciente din salon cu această pacientă (nota red.: tot tânăra de 26 de ani care a venit din Italia infectată cu coronavirus și care nu a anunțat că vine de-acolo), dar probele prelevate de la ele în cursul zilei de miercuri sunt negative. Deci, aceste paciente au decedat datorită problemelor neurologice pentru care de altfel erau și internate la momentul respectiv”, a menționat managerul Vasilescu.

 

Începând de vineri, internările la SUP sunt limitate doar la internările de urgență!

În continuare, medicul Alin Vasilescu a făcut cunoscut câteva informații interesante, printre care și măsura luată ca internările la SUP să fie de-acum înainte, până situația o va cere, limitate!

„Urmare a acestor rezultate și urmare a precizărilor, care sperăm să le primim în cursul zilei de azi de la restul analizelor care trebuie prelucrate, încercăm să ne adaptăm capacitatea funcțională pe diferite secții ale spitalului. Oricum ca și măsură ce intenționăm să o luăm începând de astăzi este limitarea internărilor doar la internările de urgență, deci internările cronice vor fi reprogramate!

La fel, așa cum am precizat și data trecută, Secția Neurologie, practic, este închisă, în sensul că aceste cazuri pleacă în altă parte. Nu avem personal care să se mai ocupe de pacienții neurologici, iar mai departe vom vedea ce putem face de la un moment la altul și în funcție de capacitatea funcțională pe care o avem. Pe moment lucrurile încă sunt gestionabile, dar cum vedem în funcție de ce apare, ca rezultate, ce se întâmplă mai departe, în mod firesc nu ar trebui să mai întâlniți personal medical fără echipamentul pe care-l am și eu acum, minimal, pentru că practic de la 1 martie, de când a venit prima dată în contact cu personalul medical această doamnă și până în data de 6 martie când am aflat de existența trecerii ei prin Italia, o foarte mare parte din personalul din spital a fost în contact cu ea. Motiv pentru care e destul de greu de gestionat și de văzut care cum este, ce este și așa mai departe. Pe măsură ce apar sau nu apar simptome, se va vedea cum procedăm mai departe fiecare dintre personalul medical”, a declarat Alin Vasilescu.

 

Nu orice infecție respiratorie înseamnă neapărat infecție cu COVID 19!

În ultima parte a expunerii, Alin Vasilescu a atras atenția că Serviciul de Urgență este de-a dreptul asaltat de oameni care merg și care sunt speriați că au probleme respiratorii, deci, în opinia lor ar putea avea coronavirus. Vasilescu atrage atenția că nu orice infecție respiratorie poate fi infecție cu COVID 19 și face apel la calm exact ca și primarul:

„Există o presiune foarte mare la ora actuală pe Serviciul de Urgență, diverși și mulți pacienți care vin au probleme respiratorii și deja la fiecare pacient de acest gen când apare, rezultă această reacție firească privind această infecție COVID 19. Nu toți au criteriile epidemiologice și nu trebuie să ne panicăm, cum spune și domnul primar, pentru orice infecție respiratorie pe care de-a lungul atâtor ierni și atâtor ani le-am avut. Deci, nu-i obligatoriu ca cineva care prezintă probleme respiratorii să fie infectat cu COVID 19! Dintre aceștia, dacă au context epidemiologic, atunci da, asta este și se iau măsurile care sunt de luat. Dar, în rest, trebuie tratată ca o infecție respiratorie serioasă și care, într-adevăr, trebuie gestionată corespunzător”.

 

Două întrebări adresate de unul din membrii comitetului local pentru situații de urgență

Au urmat întrebările, iar primul care a pus întrebări a fost unul dintre membrii Comitetului Local pentru Situațiile de Urgență, Artur Găman, se știe, totodată și director general la INSEMEX-INCD Petroșani.

 

Pași

„Domnule director, dacă îmi permiteți, cum discernem contextul epidemiologic și o viroză normală? Să ne autodiagnosticăm… sau cum să facem?”, a venit întrebarea către directorul spitalului.

„Ah, nu trebuie să vă autodiagnosticați, în momentul în care apar probleme de acest gen, trebuie luată legătura fie cu medicul de familie, fie, dacă simptomatologia este severă, cu 112. Din acel moment ei trebuie să pună întrebările, care să vă încadreze în contextul epidemiologic sau nu. Și în funcție, dacă vă încadrați sau nu, se duce într-o direcție sau alta pacientul. În principiu, la cum evoluează lucrurile și numărul de pacienți din țară infectați cu acest virus, gestionarea începe să fie făcută la nivel local și nu la nivel de țară. Adică, un pacient cu astfel de simptomatologie vine la un Serviciu UPU, dacă are contextul epidemiologic este izolat, se anunță DSP, se recoltează, dar rămâne pe plan local până se află rezultatul. Dacă e pozitiv e luat undeva într-un spital de boli infecțioase, dacă nu rămâne pentru a fi rezolvat pe plan local”, a venit răspunsul.

 

La INSEMEX se pare că sunt ceva probleme cu coronavirus!

„Dacă îmi permiteți, aș vrea să mai ridic o problemă pe care am ridicat-o și data trecută. Din partea DSP nu am avut un răspuns clar. Deci, e situația pe care am mai spus-o: colegul nostru a cărei soție face parte din asistentele de la Neurologie… Lumea mă întreabă în institut: noi ce facem, cei care am avut contact cu acest coleg? Aici cred că e rolul DSP, să vină să facă o anchetă epidemiologică, să spună clar dacă anumite persoane intră în izolare, sau nu intră… Nu știu cum, dar trebuie făcut ceva…”, a întrebat din nou Artur George Găman.

„Deci, la ora actuală, chiar în cursul zilei de astăzi, urmare a apariției rezultatelor, DSP, împreună cu Prefectura va veghea astăzi în Petroșani. Vor merge la cele 45 de persoane la domiciliu pentru a recolta de la toți aparținătorii care vor rămâne în izolare la domiciliu. Acolo unde cumva probele celor care sunt parte din familie se pozitivează, aceia devin persoane pozitive și se caută contacții lor. Deci algoritmul acesta este! Acolo unde persoana care a fost recoltată este negativă, celălalt din familie este doar izolat la domiciliu și atât”, a explicat și a dat răspunsul Alin Vasilescu.

 

Întrebările jurnaliștilor

 

Legat de familia tinerei de 26 de ani de care s-a tot vorbit…

Una dintre întrebări, puse directorului spitalului, a vizat familia tinerei care a provocat atâtea infecții cu COVID 19, jurnalista întrebând dacă toți cei din familie au fost testați, deoarece se aude că nu prea!

„După cunoștințele mele, mama ei a fost testată, restul… nu știu ce să vă răspund. Cei de la DSP pot să vă răspundă…”, a răspuns Alin Vasilescu.

Din păcate, așa cum am spus mai sus, niciun reprezentant DSP n-a fost prezent, ca o scuză să zicem, erau preocupați cu cele 45 de persoane aflate la domiciliu, poate mult mai important decât o ședință. Totuși, poate că cineva trebuia să fie prezent, din moment ce invitația a fost făcută. Zicem și noi…

 

Răspunsuri mai clare, precise, mai coerente și fără erori de cifre sau informații

ZVJ a cerut prin vocea subsemnatului răspunsuri mai clare, mai precise dacă se poate și fără greșeli sau chestiuni interpretabile sau ambigue din partea celor care se ocupă cu comunicarea pe relația cu coronavirus.

„Comunicarea acestor date o va face DSP, pentru că ei sunt instituția care se ocupă cu prelevarea, cu testarea și cu tot acest lanț de proceduri și operațiuni, în funcție de ceea ce apare și de ceea ce se hotărăște să se redea în spațiul public”, ne-a răspuns primarul, în lipsa celor care trebuiau să ne răspundă.

 

Despre intrarea sau nu a spitalului din Petroșani în carantină

Un alt jurnalist a întrebat dacă se impune intrarea spitalului în carantină, în momentul de față fiind doar oprit accesul vizitatorilor, o măsură luată de vreo câteva săptămâni înainte.

„Traseul tinerei respective a fost destul de simplu la nivelul spitalului. A fost un traseu complex în primele cinci zile până să fie internată. Deci, primele cinci zile a avut patru prezentări în UPU… venită de-acasă, sau nu știu de unde să spun… Eu pot să spun doar ce s-a întâmplat în spital: a fost investigată la nivelul UPU, e adevărat, a fost și la Serviciul de Radiologie; în afară de aceste spații nu a plecat în acele patru zile! La a patra prezentare s-a internat pe Secția Neurologie, unde a stat într-un salon împreună cu alte șase persoane, la care v-am spus care este situația. După care, din momentul în care am aflat care este situația cu ea, am sunat la Jandarmerie. În cursul serii respective, în data de 6 martie, a fost izolată într-o rezervă sub cheie. Din acel moment ea n-a mai părăsit acea rezervă până în momentul în care a plecat cu izoleta la Timișoara. Deci la nivel de spital traseul ei este OK. Traseul contacților, respectiv al personalului este cel care este destul de greu de evaluat. De aceea am spus că încercăm să luăm măsurile care se pot lua, să limităm tot ceea ce se poate limita. Problema carantinării spitalului este o problemă și o decizie, așa cum am spus și data trecută, care trebuie luată de DSP și trebuie luată ținând cont de capacitatea de servicii medicale pe care le mai furnizăm la nivelul zonei. Dacă rămân doar spitalele din Vulcan și din Lupeni nu garantez că se poate acoperi ce face acum tot spitalul din Petroșani. Aici e toată problema”, a dat răspunsul managerul Alin Vasilescu.

 

Maxi-taxi-urile locale și taxiurile din Petroșani trebuie dezinfectate zilnic conform unui grafic!

Penultima întrebare a fost adresată de ZVJ, primarului Tiberiu Iacob-Ridzi. L-am întrebat pe edil să ne răspundă ce măsuri au fost luate la ceea ce ține de transportul în comun pe plan local, subiect de care s-a vorbit mai puțin în ultimele zile.

„Am luat măsuri, inspectorii din cadrul primăriei verifică în fiecare zi, de două ori pe zi, modul în care se face această dezinfecție în mijloacele de transport în comun. Vorbesc de transportul local, nu de transportul interurban, fiecare mașină are un grafic cu ce trebuie să facă. S-au intensificat aceste operațiuni, am luat și măsura ca în fiecare mijloc de transport să nu fie pasageri în picioare, să fie doar în limita locurilor sau chiar mai puțin decât în limita acelor locuri dacă se poate. Aceste măsuri au fost luate și pentru taxiuri”, a răspuns edilul petroșenean.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Eu14.03.2020,  08:11:45
Buna ziua, am si eu o intrebare:sigur am primit numerele reale din spitalul de urgență Petroasani? Sa nu ascunda ceva, ma refer la numărul real de cazuri cu noul virus.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter